Svijet interijera

Ulaz u dom: hodnik je prostorija koja priča sve o našem domu

hodnik
Foto: Shutterstock
1/9
03.11.2015.
u 13:47

Nadahnite se idejama i od sasvim obične i često usputne prostorije u stanu napravite nešto novo i drukčije, kreativno i iznenađujuće!

Pri uređenju doma hodnik je obično zadnja prostorija o kojoj razmišljamo i zaboravljamo da je to mjesto u kojem provodimo dosta vremena, dočekujemo prijatelje, susjede, poštara, ljude koji očitavaju struju ili plinomjer, dostavljača pizze... Hodnik nam koristi za povezivanje različitih prostorija stana, ali i kao filtar između intimnosti našeg doma i vanjskog svijeta.

S obzirom na to da se često borimo s kvadratima, posebno u manjim stanovima, hodnik treba mudro i funkcionalno urediti. Očekivani je namještaj u hodniku garderobni ormar i / ili ormar za cipele, ogledalo i konzola, stolić ili polica na koju obično odlažemo ključeve, rukavice, mobitel ili poštu. No, ima li li mjesta, u hodniku će dobro doći i fotelja ili stolac na koji ćemo sjesti dok obuvamo cipele, stalak za kišobrane...

Foto: screenshot/facebook

Elementi koji će tom prostoru dati i dašak glamura su atraktivna samostojeća ili stolna lampa, vaza ili lončanica s cvijećem, skulptura, komoda. I u velikim i u malim hodnicima možemo se kreativno poigrati zidovima.

Kako obično nemaju prirodno osvjetljenje, prvo je pravilo odabrati svijetle boje zidova. Uz uvijek zahvalnu bijelu, hodnik će izgledati svježe i svijetlo u nježnim žutim, narančastim, bež tonovima i neutralnim bojama. Zidovi hodnika mogu se osvježiti slikama i fotografijama, estetski zanimljivo zidovi izgledaju ako na njih stavimo i nekoliko atraktivnih zidnih naljepnica, s duhovitim, mudrim i prijateljskim porukama ili nekim zanimljivim motivom.

Foto: screenshot/facebook

Ukrasni element može biti i školska ploča, idealno mjesto za ostavljanje poruka ukućanima. U zidu se može napraviti i mala niša te u nju staviti neka zanimljiva figura. Odlučite li se u hodnik na zid staviti tapete, valja pripaziti na veličinu uzorka.

– Odlučimo li se za neku atraktivnu tapetu, najbolje ju je postaviti samo na jedan zid – ona će svojim bojama i uzorkom već biti dostatan dekorativni element koji zamjenjuje svaku drugu dekoraciju – naglašava Liliana Lelas upozoravajući kako se treba uvijek držati i zlatnog pravila kako u manje prostore stavljamo tapete sitnijeg uzorka i vizualno lakše strukture.

Foto: screenshot/facebook

Postavljanje slika vizualno će smanjiti dugačke i uske hodnike koji katkad na neke osobe mogu djelovati klaustrofobično. Rasvjetu u takvim hodnicima najbolje je postaviti dužinom cijelog hodnika kako nijedan dio ne bi bio u sjeni. Preporučljiva je ugradbena stropna rasvjeta ili niz reflektora. Imate li mjesta, hodnik će biti vrlo atraktivno osvijetljen i s nekoliko podnih rasvjetnih tijela. Na pod je dobro staviti ugodan sag koji daje toplinu prostoru.

S obzirom na to da se u hodnik ulazi u cipelama, i to po različitim vremenskim uvjetima, sag na podu neka bude u manje osjetljivim bojama i jednostavan za održavanje. To je važno i pri izboru podne obloge jer hodnik je jedna od najfrekventnijih prostorija u domu. Zato na pod treba staviti materijal koji je otporan na habanje, treba paziti da podloga bude protuklizna i laka za održavanje.

Foto: screenshot/facebook

Od poželjnih obloga tu su uvijek keramičke pločice i različite vrste kamena. Parket ili bilo koja vrsta drvenog poda dat će i hodniku dojam topline, ali onda na nj preporučljivo staviti sag. Ma koliko vam se činilo da je praktično, izbjegavajte linoleume i različite plastične obloge – one pripadaju nekim drugim vremenima.

Bez obzira na kvadraturu, u svakom hodniku važno je ogledalo – male će hodnike vizualno povećati, a u većim hodnicima oko ogledala se može izgraditi zanimljiva i vrlo atraktivna interijeristička priča.

– Hodnik na svoj način najavljuje stil i smjer uređenja cijelog našeg doma, stoga je preporučljivo da bude uređen u istom stilu. Posebno je to važno kad hodnik postaje dio našeg dnevnog boravka ili neke druge prostorije – ističe splitska dizajnerica Liliana Lelas, dodajući kako je ta integracija dobrodošla, ali treba pripaziti kako onom drugom prostorijom ne bi vizualno dominirali oni elementi koji su tako karakteristični baš za hodnik.

Foto: screenshot/facebook

Ako je stubište dio hodnika, posebnu pozornost treba posvetiti prostoru ispod stuba. Idealno je to mjesto za postavljanje garderobnog ormara, a posebno će atraktivno izgledati ako je prostor potpuno iskorišten. To obično znači izradu ormara po mjeri. Taj se prostor može urediti i kao zimski vrt, naravno, uz uvjet da hodnik i stubište imaju prozor i dnevno svjetlo.

Pri biranju mobilnog namještaja za hodnik valja voditi računa o voluminoznosti odabranih primjeraka kako prostor ne bi bio prenatrpan i zagušen. Sredina hodnika mora biti slobodna kako bi se moglo prostorom kretati, stoga je poželjno birati uže police ili komode.

Kad je riječ o velikim hodnicima, jedna od čestih zamki je uređenje poput nekog javnog prostora, sa strogo postavljenim elementima koji katkad nemaju svoju zadaću. Tako uređen prostor obično djeluje hladno, a sve se to može lako izbjeći ako u hodnik unesemo malo osobnosti nekim zanimljivim detaljem, fotografijom, otiskom dlana na zidu.

Foto: screenshot/facebook

Ako hodnik ima visoke stropove, ukrasni element može biti i gipsana štukatura. Dio interijera svakog hodnika su i vrata. Baš ona često “kvare” planove uređenja. Valja pripaziti da ona ulazna budu dobra i čvrsta brana od neželjenih gostiju, ali i da dobro “dihtaju” kako se i ljeti i zimi ne bi rasipala energija.

Na vrata svakako ugradite špijunku. Na zidu hodnika pravo je mjesto i za portafon te za postavljanje dojavnog sustava i alarma.

Slijedeći teoriju feng shuija, zrcala se nikad ne smiju postaviti nasuprot vratima jer tako šalju van svu pozitivnu energiju koja želi ući u naš dom. Prikladno je ogledalo postaviti duž zidova na strani ulaznih vrata.

Foto: screenshot/facebook

Pokraj ulaznih vrata dobrodošla je mala skulptura koja ima funkciju čuvara doma te pruža zaštitu i stabilnost. Poželjan je i otirač veselih boja. Prema feng shuiju hodnik je prostorija u kojoj pristaju crveni ili kristalni predmeti i slike koje zrače harmonijom u zlatnoj i crvenoj boji.

Hodnik može biti i vaša biblioteka

Ovisno o konfiguraciji hodnika i veličini, ugradbeni ormari u hodniku nisu nužno namijenjeni samo garderobi i cipelama. Maštoviti dizajneri interijera predlažu da prostor iskoristimo za kućnu biblioteku. Biblioteka može biti pregrada između hodnika i ostalog dijela stana.

Ako u vašem hodniku ima puno vrata

Ne želite li da pogled odmah bude usmjeren na vrata, obojite i vrata i štokove u istu neutralnu boju. Želite li naglasiti, primjerice, vrata dječje sobe, poigrajte se nekom življom bojom.

Strop u hodniku neka bude svijetao

Odlučite li se za tamnu boju, vizualni efekt bit će “kapa” koja pritišće. To će posebno doći do izražaja u malim hodnicima. Tamni strop može podnijeti hodnik koji ima izvanserijsku visinu.

>>Šarmatna hižica iz Gupčevog kraja, stara gotovo 200 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije