Ove trikove morate isprobati

Male tajne lijepih kupaonica, prepište ih sve!

Shutterestock
06.02.2019.
u 08:40

Uređenje kupaonice ima neke svoje zakonitosti koje se ne smije ignorirati

Uredna, ali ne i sterilna, raskošna, ali ne prevelika, sa svim “popratnim” sadržajima... Tako većina ljudi zamišlja i opisuje idealnu kupaonicu. Realnost? Male, mračne i sterilne kupaonice, prenatrpane stvarima, bez prirodnog izvora svjetla i ventilacije. Ukratko – depresija. No, dobra je vijest da je kupaonicu, iako zahtijeva dosta posla, moguće sasvim izmijeniti i u funkcionalnom i u vizualnom segmentu. Imate li posla sa starim instalacijama, zamijenite ih, a kad već to činite, želite li promijeniti raspored sanitarija, evo idealne prilike za to. No, uređenje kupaonice ima neke svoje zakonitosti koje se ne smije ignorirati.

Foto: Shutterstock


Uređenje kupaonice uvijek je proces koji osim individualnih potreba sadrži određene minimalne elemente vezane uz samu funkciju kupaonice te ovisi o nekoliko glavnih faktora. U planiranju kupaonice najvažnije je odrediti njezinu prvu namjenu – različito ih uređujemo ako je u prostoru samo jedna kupaonica, ako uz glavnu imamo i pomoćnu kupaonicu, ako je smještena uz spavaću sobu, ako je njezina prvenstvena funkcija da bude wellness oaza, ako je dio dnevnog boravka... Namjena, a zatim tlocrtni oblik i veličina, kvadratura i volumen te budžet kojim raspolažemo za uređenje diktira njezino uređenje. Valja naglasiti i da se s tehničke i izvedbene strane kupaonica razlikuje od ostalih prostorija u stanu kako funkcijom tako i izvedbom.

Foto: Shutterstock

Kupaonica mora imati osiguran dovod i odvod vode, posebnu oblogu pregradnih zidova te posebno izolirane zidove i podove, posebice oko tuša ili kade te svojim oblikom i veličinom mora moći primiti osnovne elemente (umivaonik, zahodsku školjku i tuš, odnosno kadu) te dodatne (bide, wellness-elemente, strojeve za pranje, sušenje i održavanje rublja, pisoar...), a zbog vode i drukčije mikroklime kupaonica zahtijeva posebne podne i zidne obloge, tj. vodootporne materijale. Najčešći materijali koje koristimo za uređenje kupaonica keramičke su pločice, epoksi-smole, kamen, drvo, ali i novi monolitni materijali i premazi koji se sve više upotrebljavaju. Zbog same funkcije kupaonice i mikroklime koja u njoj vlada vrlo je važno da kupaonica ima mogućnost provjetravanja – bilo prirodnog, kroz otvor ili prozor, ili mehaničkog, uz pomoć različitih vrsta ugradbenih ventilatora.

Neventilirana ili nezračena kupaonica može imati zdravstveno vrlo lošu mikroklimu koja pogoduje razvoju plijesni, različitih bakterija, a često i neugodnih mirisa kojih se teško riješiti. Na to treba svakako računati pri projektiranju kupaonice. Treba voditi računa i o estetici. Tako u malim kupaonicama nije poželjno stavljati pločice velikih formata i/ili masivne sanitarije. Kupaonički namještaj trebao bi biti integriran u niše ili zone tako da ne smetaju pri korištenju.

Foto: Shutterstock

Za to je preporučljivo iskoristiti prostor ispod umivaonika, iznad perilice ili WC školjke. U manjim kupaonicama dobro je koristiti proizvode poput ugradbenih vodokotlića, umivaonike s integriranim namještajem, ogledala s integriranom rasvjetom i ormarićem, kadu s funkcijom tuša, bide i WC spojene u jedan element ili čak umivaonik i WC spojene u ekološki element.

Važnu ulogu ima i umjetna rasvjeta. Dijelimo je na onu usmjerenu, primjerice, iznad ogledala ili tuša, i središnju rasvjetu koja uvijek treba imati odgovarajuću zaštitu od vlage ili biti niskonaponska. Dobro je koristiti bijele žarulje jer daju najbolju svjetlost, a njihovim korištenjem izbjegavaju se nepotrebni odsjaji. Kada je u pitanju odluka kada ili tuš, a nema mogućnosti za oboje, valja napomenuti da svaka kada, ako za nju ima prostora, može upotrebom odgovarajućeg paravana postati tuš-kada. No taj izbor najviše ovisi o individualnim navikama i afinitetima korisnika.

Komentara 1

Avatar patkovic
patkovic
09:31 06.02.2019.

po novoj modi na zapadu , zid se ide masnom bojom a pod linoleum , normalno specijalni kvalitet i boje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije