Mala škola uređenja

Štukature - najbrži način za postizanje luksuznog dojma u domu

Thinkstock
13.08.2021.
u 06:42

Posebno efektno izgledaju lajsne, odnosno bordure kojima možete ukrasiti prazne zidove u obliku okvira što će prostor činiti glamuroznijim i dinamičnijim

Ako pratite svjetske časopise o uređenju interijera, primijetit ćete da strogi minimalizam u interijerima polako iščezava, a na scenu ponovo stupaju prostori koji odišu osobnošću, bogati detaljima i ukrasima. Poseban naglasak pridaje se ukrašavanju stropova i zidova ukrasnim lajsnama, takozvanim štukaturama.

Foto: Thinkstock

U novijoj prošlosti štukature su se izrađivale od gipsa, a danas se sve češće koriste one izrađene od stiropora ili poliuretana. Ukrasne lajsne od stiropora i poliuretana lako se postavljaju na zid i jeftinije su, a imaju isti efekt kao i one od gipsa. Mogu biti izrađene u različitim dimenzijama i formama, od običnih ravnih linija do bogato izrezbarenih.

Foto: Thinkstock

Poliuretanske štukature čvrste su, homogene i lagane te vrlo podatne za obradu i postavljanje. Na zidove se lijepe građevinskim silikonskim ljepilom i jednostavno se postavljaju na čistu i suhu podlogu.

1/9

Prednost im je ta što su perive, tvrde poput drveta i otporne na udarce te su zbog toga pogodne i za postavljanje između poda i zida. Štukature nisu namijenjene samo prostorima s visokim stropovima, kako mnogi misle, nego ih slobodno možete koristiti i u modernim prostorima standardne visine.

Foto: Thinkstock

Ne moraju to biti antički ili barokno oblikovani elementi, nego ravne i oble forme koje će svojom nenametljivom jednostavnošću u modernom interijeru svaki prostor učiniti privlačnim i zanimljivim. Štukaturama i ornamentima možete ukrašavati okvire vrata i prozora te time dodatno obogatiti vizualni dojam u prostoru.

Foto: Thinkstock

Posebno efektno izgledaju lajsne, odnosno bordure kojima možete ukrasiti prazne zidove u obliku okvira što će prostor činiti glamuroznijim i dinamičnijim. Možete ih istaknuti odabirom boje koju želite, a ako ih obojite u boju zida postići ćete vrlo elegantan i nenametljiv dojam. Štukature najčešće možemo vidjeti bojene u bijelo i s takvima nećete pogriješiti bez obzira u kojem stilu je uređen vaš dom.

Foto: Thinkstock

Osim estetskog efekta u interijeru, štukature mogu poslužiti i za postizanje vizualnog spuštanja i podizanja stropa. Strop ćete optički spustiti tako što ćete štukature postaviti na zid udaljene od stropa 20-ak ili nešto više centimetara. Strop i dio zida iznad štukature obojite u tamniju ili neku toplu boju, a donji dio zida u svijetlu boju. Ako pak želite vizualno povisiti prostoriju, to možete učiniti ugradnjom ukrasnih lajsni za indirektnu rasvjetu koje se postavljaju na zid oko 15 cm od stropa. Na njih ugradite rasvjetu okrenutu prema stropu tako da ga obasjava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije