Lijepo i udobno

Stručnjaci savjetuju kako namještaj prilagoditi prostoru

Stručnjaci savjetuju kako namještaj prilagoditi prostoru
Foto: Dom i vrt
1/9
31.12.2017.
u 09:04

Ljudi griješe kad misle da kutne garniture nisu za manje prostore. Naprotiv, one će zauzeti manje mjesta nego dvosjed i fotelja

Zašto dvosjed i trosjed, koji su nas osvojili u salonu za namještaj, u našem dnevnom boravku ne izgledaju kao pun pogodak? Je li to samo privid ili su novi komadi namještaja “pojeli” prostor? Kako se, uostalom, snaći u obilju ponude i središnji dio svakog dnevnog boravka – prostor za sjedenje – opremiti maksimalno lijepo i funkcionalno?

Važno da je prohodno

– Kvadratura i raspored prostora uvelike određuju kakvu sjedeću garnituru kupiti. Često se, recimo, misli da kutna garnitura zauzima puno prostora, a zapravo će kutna garnitura dimenzije 220x140 cm zauzeti manje prostora nego dva dvosjeda ili kombinacija dvosjeda i fotelje, pa je preporučljiva i za manje dnevne boravke – kaže dipl ing. arh. Jasminka Naranđa iz Studija za dizajn interijera i arhitekturu Domenico Leonardi. – Inače, posebna pozornost mora se obratiti prohodnosti jer ne smijemo dopustiti da se otežano prolazi između garniture i stolića ili drugih komada namještaja.

Garnitura u sobi može biti bojom dominantan element, ali tada s ostalim bojama ne treba pretjerivati

Valja znati, savjet je stručnjaka, da gomilanje namještaja u dnevnom boravku nije poželjno.

Kada žive boje

– Za ugodan, funkcionalan dnevni boravak od namještaja je dovoljno imati sjedeću garnituru s pripadajućim klub-stolićem, element za televizor, koji može sadržavati dodatne police za tehničku opremu i dekoracije te eventualno još neku vitrinu, police ili slično – kaže J. Naranđa. Važne su, dakako, i boje.

Ako je podna obloga tamnija, bolje će pristajati svjetlija garnitura

U manjim prostorijama trebale bi prevladavati svjetlije nijanse sjedaće garniture, a one su ponajbolje rješenje i kad je, recimo, pod u tamnijim tonovima. Isto pravilo vrijedi i u obrnutom slučaju. Sjedeća garnitura može biti i u živim bojama, narančastoj, zelenoj i sl., ali tada ostale boje u prostoru moraju biti mirnije.

– Kad smo u dvojbi između kutne garniture te dvosjeda i trosjeda, možemo se odlučiti i za kombinaciju dvosjeda i trosjeda pod uvjetom da je soba dovoljno velika – savjetuje J. Naranđa.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u dom umjetnosti i druženja na Gornjem gradu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije