Dobro je znati

Zašto se višestruko isplati angažirati arhitekta?

adaptacija
Foto: Thinkstock
1/5
15.03.2017.
u 08:30

Za sve veće radove u domu angažirajte stručnjaka, s majstorima potpišite ugovor i poslušajte iskustva onih koji su to već obavili prije vas

Osobi kojoj se povjerava osmišljavanje prostora valja dati detaljne upute što se od preuređenja očekuje, uputiti je u neke životne navike kojih se ne želimo riješiti, otprilike reći kojim se budžetom raspolaže, ali i napomenuti kakav se stil uređenja očekuje, koje su vaše omiljene boje i materijali.

Angažiranje stručnjaka znači, uz idejni i izvedbeni projekt, i dobar troškovnik koji daje na uvid troškove radova. Troškovnik s detaljnim opisom svih potrebnih radova i količinom materijala u mnogočemu će olakšati posao.

Cijena radova

Za većinu građevinskih radova postoje standardne cijene, ali valja imati na umu da ih neke stvari mogu povećati, stoga upoznajte majstora s prostorom u kojem će se obaviti radovi. Primjerice, na povećanje cijena može utjecati i činjenica da se materijal mora ručno nositi do mjesta radova.

Foto: pixabay

Obavezan ugovor

Bez obzira na to koje radove želite obaviti, sa svakim majstorom potpišite ugovor! U ugovoru neka precizno budu naznačeni rokovi izvedbe radova. Ugovor štiti obje strane – investitora da će radovi biti izvedeni u određenom vremenskom razdoblju i prema dogovorenom troškovniku, a izvršitelja da će mu posao biti i plaćen.

Foto: pixabay

Materijali

Kad se rade pregrade u već postojećem prostoru valja voditi računa da budu lagane. Za to je odličan knauf koji ne opterećuje konstrukciju. Lagani je to materijal koji se brzo i jednostavno postavlja, no zahtijeva preciznog majstora. Velika je prednost knaufa njegova cijena.

Boje

Za većinu prostorija birajte neutralne boje. Jake boje u prostoru mogu izgledati jako dobro, ali brzo ih se zasitimo, a svako oštećenje je jako vidljivo.

Foto: pixabay

Povećajte korisni prostor

Pametnim osmišljavanjem prostora, micanjem nepotrebnih vrata i li pregradnih zidova prostor se može bolje iskoristiti. Katkad se umjesto pregradnog zida može postaviti ugradbeni ormar ili hodnik integrirati u dnevni boravak - savjet je arhitektice Koraljke Demel Zadro.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Poskok
Poskok
13:40 15.03.2017.

Katkad se umjesto pregradnog zida može postaviti ugradbeni ormar ili hodnik integrirati u dnevni boravak - savjet je arhitektice Koraljke Demel Zadro. i za to mi treba savjet arhitekta kaze arhitektica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije