Inteligentni dizajn

Stolac koji se sastavlja u trenu - bez vijaka i ljepila

peg
Foto: Promo fotografije
1/10
03.06.2014.
u 14:50

Njujorški dizajner Paul Loebach predstavio je drveni stolac koji se sastavlja bez pomoći ljepila i vijaka.

Foto: Promo fotografije

Stolac koji nosi ime PEG rezultat je suradnje sa tvrtkom Makers Anonymous, a predstavljen je tijekom njujorškog tjedna dizajna prošlog mjeseca.

Foto: Promo fotografije

Stolac, za kojeg Loebach kaže da je "šarmantan i djetinje jednostavan" sastoji se od osam komada drva breze.

Foto: Promo fotografije

Dijelovi se sastavljaju umetanjem jednog u drugi, a širenjem drva kroz vrijeme ove strukture postaju sve čvršće.

Foto: Promo fotografije

Samo ime PEG skraćenica je od Parts Excluding Glue, tj. dijelovi bez ljepila.

Foto: Promo fotografije

"Kao produkt dizajner uvijek gledam spojeve i kako se stvari drže jedne uz druge", Loebach je otkrio portalu Dezeen. "Jedna od inspiracija za PEG bile su plastične barikade koje se mogu vidjeti svugdje po New Yorku - one koriste sistem umetanja koji ih čini čvrstim, ali i lako se mogu ukloniti".

Foto: Promo fotografije

"Mislim da je upravo način pakiranja postao simbol inteligentnog dizajna u budućnosti. Način na koji selimo stvari i način na koji ih pakiramo - bez velikih kutija s puno praznog prostora bitan je za okoliš. Kako ćete dostaviti nešto iz tvornice u trgovinu, pospremiti u automobil, maknuti kad vam ne treba ili proslijediti dalje - način prijenosa je itekako bitan", dodao je dizajner.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:41 04.06.2014.

Lijepo, ali sigurno jaako skupo, svi bismo htjeli stolac od punog drva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije