DOBRO JE ZNATI

Što morate znati prije stavljanja ugradbenih ormara

ugradbeni ormar
Foto: Thinkstock
08.10.2018.
u 08:30

Ugradbeni ormari sve su traženiji, naročito u malim, skučenim prostorima, potkrovljima i sobama s nepravilnim zidovima. No neke stvariti morate imati u vidu prije nego odlučite ugraditi ga.

Do prije 15-ak godina ormari ugrađeni u otvor u zidu bili su rezervirani za američke interijere i tek rijetki u Hrvatskoj su ih imali. Danas je situacija potpuno drugačija. Pametno iskorišten svaki centimetar prostora i prilagođen po mjeri vlasnika i sobe i stana u kojoj se nalazi - to su osnovne odlike, ali prednosti svakog ugradbenog ormara.

Zbog toga se sve veći broj odlučuje u opremanju doma umjesto klasičnih, staviti ugradbene ormare i to ne samo u spavaće sobe, nego i u kuhinje, hodnike, dnevne boravke i balkone. To nam je potvrdio i ing. Mario Faltak iz tvrtke LaurusNet koja se, između ostaloga, bavi i izradom namještaja po mjeri.

- Takvi ormari donose brojne prednosti i sve su traženiji. Funkcionalniji su za čak 40 posto od klasičnih jer nema gubitka prostora. Lakše ih je održavati jer su kliznim vratima zatvoreni od poda do stropa. Usto, mehanizam kliznih vrata donosi uštedu u prostoru jer ne traže veliki zamak od ostalih komada namještaja te su zbog kvalitete kliznih okova dugotrajniji od klasičnih - objašnjava Faltak. No, da bi ormar ispunio sve vaše zahtjeve te vas besprijekorno služio, morate prije ugradnje znati nekoliko bitnih činjenica.

MAJSTOR i MATERIJALI - Neka vas povoljnija cijena koju neki majstor ili tvrka nudi ne budu razlog koji će prevagnuti da se odlučite za njega. Oslanjajte se na preporuke te osobna iskustva ljudima kojima vjerujete. Isto se odnosi i na materijal kojim kanite sagraditi ormar - njegova trajnost ponajviše će ovisiti o tome. Ne štedite savjetuje Mario Faltak, na drvetu, staklu i ostalim materijalima a naročito ne na vodilicama za klizna vrata - neka budu od aluminija, kao i profili. Osim toga, bitna je i kvaliteta kotača.

- Oni nose kompletnu težinu vrata pa lošija, jeftinija varijante može dovesti do njihove deformacije i problema pri otvaranju vrata. Također, moglo bi se čuti i ružno struganje okvira vrata po gornjoj vodilici, upozorava Faltak.

 

Foto: pixabay

RASPORED POLICA i CIJENA - Prije nego krenete u narudžbu dobro razmislite o unutarnjem rasporedu. Dobro isplanirajte police za slaganu robu i prostor za vješanu robu, ladice te odlučite želite li imati rasvjetu, ogledalo i košaru za prljavo rublje u ormaru. Neki drže i cipele u ormaru, pa razmislite i o toj opciji. Pogledajte na internetskim stranicama varijante unutrašnjojsti ugradbenih ormara ili na licu mjesta, u nekoj trgovini ili izložbenom prostoru. Ugradbeni ormari nisu jeftini, no za tu cijenu dobit ćete puno toga. Računajte da klasičan trokrilni ugradbeni ormar od iverala stoji oko 4500 kn.

BOJE I UZORCI - Fronte se danas, osim punog drveta i iverala, rade i u kombinaciji sa staklom, plastikom, fotoprintom... mogućnosti je doista bezbroj. Samo, nemojte pretjerati s bojama i ubačenim uzorcima fotoprinta. Jer, za ugradbeni ormar nije dobro da dominira sobom u kojoj se nalazi - neka boje budu što sličnije namještaju ili boji zidova.

ORMAR ZA DUGE STAZE - Ugradbeni ormari se načelno mogu seliti u druge prostore, samo teško da ćete u novom stanu imati prikladan prostor za njega. Dakle, ugradbeni ormari nisu predviđeni za seljakanja - prilikom rastavljanja i ponovnog sastavljanja može doći do oštećenja. Ako ga ostavite na mjestu i upotrijebite kvalitetne materijale za izradu, stolari tvrde da ugradbeni ormari mogu trajati stotinu godina. I još nešto važno: iako su ugradbeni ormari savršeno riješenje za krive zidove, prije ugradnje nastojte ih, kao i podove, poravnati koliko je moguće.

>>Garderobe - kako do savršeno organiziranog ormara

Komentara 1

MF
mario.faltak
10:29 27.12.2014.

Hvala na korisnom članku.. A kad nas već spominjete, slobodno linkajte i naše web stranice.. www.LaurusNet.hr i www.UgradbeniOrmari.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije