Neka bude svjetlo!

Što je Božić bez lampica?

lampice
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
20.12.2013.
u 12:00

Ove godine postavite svjećice na pomalo neuobičajena mjesta, na pod, u staklenku, objesite ih o ljestve...

Što je blagdanski ugođaj bez puno, jaaako puno svjetla? Rasvjeta je, stalno ponavljaju stručnjaci, ključna u izvedbi svakog dobrog interijera. Isto vrijedi i u blagdansko vrijeme kada je nekoliko dobrih svjetlećih komada dovoljno da prostor dobije neku sasvim drukčiju, svečanu “priču”.

Božićne lampice klasika su koja ne blijedi. Šarene, jednobojne, zlatne, srebrne, u obliku anđelčića i sobova, zvončića ili anđela – koje god da odaberete ne možete pogriješiti. Toliko su omiljene da se ne moraju nužno usklađivati po boji s ostatkom dekoracija, a pristaju svuda – na drvce, prozore, balkonska vrata, može ih se uobličiti u željenu siluetu na zidu ili ih nehajno rasuti po podu.

Mogućnosti je mnogo

Ovoga Božića predlažemo da lampice koje već imate pokušate postaviti na neka druga mjesta, koja nisu uobičajena. Tako ih, primjerice, možete postaviti u veću staklenu posudu iz koje će se “prelijevati” i uvečer stvoriti divan ugođaj. Zgodna je ideja objesiti ih o drvene ljestve i zatim ih prisloniti uza zid ili ih prebaciti preko vaše omiljene slike. No pripazite kada postavljate ostale komade, svjetleće kugle i cijevi, zvijezde... Bliještećih tijela u prostoru poput dnevnog boravka, ako je već prepun različitih ukrasa, može biti i previše te mogu izgledati neukusno ako ih natrpate bez ikakve ideje.

S malo umjerenosti interijer može ispasti fino i decentno. Oni koji imaju svoje dvorište ili vrt, neka ih svakako ukrase. Lampice će od ogoljelog stabla ili grma napraviti raskošnu dekoraciju. Postavite ih u lončanicu na prozoru ili usred travnjaka, omotajte palmino deblo s njima, objesite ih kao sige, prebacite preko balkonske ograde... Uz lampice u klasičnoj varijanti, trgovine su prepune atraktivnih dekoracija, kao što su svjetleće saonice, sobovi, djedovi Božićnjaci koji zajedno mogu činiti cijelu zajednicu.

Ne treba pretjerivati

Iako blagdansko doba trpi kičasto u velikim količinama, nemojte pretjerivati s rasvjetom (osim na drvcu, gdje je to dopušteno) ako nemate uvjete poput obitelji Salaj. Deseci lampica i bliještećih artikala nisu vam potrebni, a mogu i preopteretiti vaše električne instalacije. Sa samo nekoliko njih postići ćete željeni efekt i dati ugodnu atmosferu u prostoru.

Pazite gdje kupujete

Oprezno kupujte božićne lampice. Iako ih se može naći na brojnim štandovima po povoljnijim cijenama i ne moraju nužno biti kratkog roka trajanja, bolje ih je malo skuplje platiti u trgovinama koje nude testirane i ispravne lampice s garancijom.

Obavezno isključiti
Prije odlaska na spavanje ili ako odlazite iz kuće na nekoliko sati, treba obavezno ugasiti lampice. Riječ je i o uštedi energije, ali i o sigurnosnim razlozima. Naime, ako su svjećice lošije kvalitete, a zbog nevremena ili sličnog dogodi se kratki spoj, šteta može biti golema. Stoga ne riskirajte. Uostalom, kome će svijetliti dok vas nema?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije