UZ PUNO MAŠTE

Stari stan preuredili i namjestili za samo 20 000 eura

Stan Jukić
Foto: Privatni album
1/12
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
09.01.2014.
u 00:00

Stan u zagrebačkom Sigetu pravi je primjer kako se sa skromnim budžetom može napraviti lijep interijer

Mladi bračni par, stari stan dobiven u nasljedstvo i mali budžet za adaptaciju i preuređenje. Uobičajena je to hrvatska svakodnevica u kojoj mašta i praktičnost naprosto moraju moraju erumpirati ne bi li se dobio lijep interijer za život mame, tate i djece. Dvosobni stan u zagrebačkom Sigetu imao je sreću što je njegov vlasnik ujedno i talentirani arhitekt koji se u karijeri isprofilirao u nagrađivanim “low budget” projektima. Vedran Jukić u 75 kvadrata smještenih u zgradi grašenoj 70-ih, uz veliku pomoć supruge, uredio je gotovo svaki komadić prostora te osmislio većinu namještaja, a neke komade i sam izradio.

– Uređenje je uvjetovao budžet od 20 tisuća eura, ali i moja i suprugina sklonost da sami napravimo sve što možemo – objašnjava Vedran Jukić.

OSB ploče umjesto parketa

Uz malo truda i puno kreativnosti uspjeli su uštedjeti na svemu – podnim i zidnim oblogama, namještaju,... baš na svemu.

Umjesto skupih parketa na pod su stavljene OSB ploče koje koštaju samo 80-ak kuna po kvadratu. Od namještaja su kupljeni samo stol i stolice za blagovaonicu te sjedeća garnitura i stolić u dnevnom boravku.

– Policu za knjige bilo nam je preskupo izrađivati od iverala ili gipskartonskih ploča pa smo je napravili od opeka bez veziva te kartonskih rola od plotera. One imaju dosta dobru nosivost, a konstrukcija je ukrućena težinom knjiga. To nas je koštalo oko 200 kuna. Nismo trošili ni na lajsne koje bi sakrile kabele, nego smo ih obložili plastičnim bužirima i ispalo je jako efektno.

Iako mlađe generacije preferiraju minimalistički stil s dominantnom bijelom bojom, a praćenje trendova ono je što bismo očekivali od jednog arhitekta, u stanu obitelji Jukić to nije slučaj. Ima tu recikliranog i industrijskog stila te cijela paleta boja. U dnevnom boravku i kuhinji kombinirane su crvena i narančasta uz malo bijele, WC je “okupan” bojom betona sa zelenim odsjajem, a kupaonica, dizajnerski najzanimljiviji dio stana, cijela je žarkožuta, i to bez ijedne pločice.

Bez keramičkih pločica

Vlasnici nisu htjeli imati konvencionalne keramičke obloge, no ni uobičajene sanitarije.

– Kupaona je osmišljena tako da izgleda kao da je izlivena iz jednog komada za što je korišteni beton, a potom je cijela obojana žutom epoksidnom bojom. Da bi dobila dnevno svjetlo, probijen je zid koji je dijeli od spavaće sobe te je izmeðu umetnuto i uokvireno staklo - objašnjava Vedran.

Osim tog detalja koji nam se učinio najefektnijim, stan ih je prepun. Tako su, primjerice, za vješanje jakni u hodniku vješalice postavljene na lance koje vise sa stropa uza svijetlozeleni zid. S obzirom na to da u kuhinji nema ormarića, lonci i tave pronašli su svoje mjesto na zidu iznad štednjaka, a da bi svaki komad posuđa imao svoje mjesto, Vedran je njihove siluete iscrtao na zidu ispod svake kukice i pokazalo se to jako praktičnim rješenjem.

– Puno toga u našem stanu moj je profesionalni eksperiment s jeftinim i dostupnim materijalima u nekoj novoj funkciji. Bila je to moja stilska vježba, a uređivanje vjerojatno nikad neću potpuno završiti – zaključio je Vedran.

Komentara 10

NE
neki
08:38 09.01.2014.

Djeluje hladno, kao čekaonica u kakvoj bolnici ili domu zdravlja, pogotovo dnevni boravak. Još trebaju dodati one držače za magazine, ubaciti stare brojeve i to je to. Neće ih puno doći, ionako im je sve jeftino. A ovaj savjet je besplatan.

GJ
gjurox
08:45 09.01.2014.

Samo 20000 eura!?! Vi ste pali sa Marsa.

Avatar Glina74
Glina74
09:49 09.01.2014.

kako reče Večernji za samo 20 000 € koliko zarađuju ti u Večernjem kada je njima 20 000 € " SAMO,,meni se čini da ti dizajneri u Hrvatskoj žive u nekakovome drugome svijetu nešto negdje prepišu i preslikaju i ondau i onda bi htjeli da to prodaju kao svoje kako već jednom reče ,,,, htjeli bi pišati sa velikima psima a ne znamo dignuti nogu Samo se neki puta pitam dali su moji Hrvati izgubili osiječaj za realnost Ako večuna ima prihode do 500€ a uređuju se i kupuju kozmetiku i namještaje od 20 000 € kako jedna spozuruša reče ja nemam prihoda ali svaki mjesec kupujem kozmetike za 300€ bolest i izgubljena realnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije