POTKROVNI PROSTOR

Stan u Zagrebu: “Open space” u kojem se nisu “lovili” kvadrati već prostranost

stan Pivac
Foto: Anto Mazgan/PIXSELL
1/8
12.01.2015.
u 11:07

U stanu su na svakom mjestu vidljive i 90 godina stare grede, dio krovne konstrukcije, a i drugdje su uglavnom prirodni materijali

Potkrovlje jedne stare zagrebačke zgrade u strogom centru grada prije nekoliko godina postao je novi dom mladog i dinamičnog bračnog para – novinarke Dore Juras Pivac i arhitekta Jana Pivca. Bio je to tavanski prostor koji je trebalo definirati u stambeni prostor, s nekoliko svojih zadatosti – kosinama, gredama, dimnjacima. Sve je to ne svoj način nametalo i raspored prostorija i stil uređenja.

– Ideja je bila stvoriti otvoren i zračan prostor bez hvatanja svakog mogućeg kvadrata. Iznad polovice stana napravljena je galerija, dok je nad drugom polovicom otvoren prostor s više od 5 metara visine. Ne volim sterilne kataloške stanove i htio sam napraviti zabavan dom pun dobrih stvari – objašnjava svoju ideju uređenja doma arhitekt Jan Pivac, dodajući kako nije posebno obraćao pažnju oprema li stan novim ili starim komadima jer, naglašava, postoje dobre i loše stvari u svakom vremenu. Tako je postignut ukusan i zabavan interijer. Jan Pivac naglašava:

– Želio sam prostor koji će me razveseliti svaki put kada dođem kući. I kad sve to još dopuni ženska ruka, dobijete dom.

Foto: Anto Mazgan/Pixell

Tijekom uređenja korišteni su standardni materijali, a u svakom slučaju vlasnici nisu od svog doma htjeli napraviti showroom. Od krovne konstrukcije stare 90 godina do namještaja i podova dominantni je materijal drvo.

– Ljubitelj sam prirodnih materijala, ne naginjem baš high techu – kaže Pivac.

Stan je osvijetljen s puno različitih lampi. Zbog visine prostora dobro su se uklopile viseće lampe za izravno osvjetljenje, a svoj zadatak, stvarajući ambijentalnu i neizravnu rasvjetu, imaju reflektori. U prostoru je i nekoliko samostojećih lampi kako bi se mogla postići raznolikost osvjetljenja i uvijek drukčija atmosfera.

Dimnjaci u središtu stana su u Mondrianovim bojama. Žuta, plava i crvena su, uz crnu liniju konstrukcije, hommage Mondrianu, odnosno geometrijskoj apstrakciju u likovnoj umjetnosti koje je Jan veliki ljubitelj. Arhitekt objašnjava:

– Stan je zapravo raznobojan i jako volim to šarenilo.

Foto: Anto Mazgan/Pixell

I njemu i njegovoj supruzi u stanu se najviše sviđa prostornost. Obožavaju njegove visoke stropove i zbog njih su bili spremni na niz kompromisa. Usto, dvostrana orijentacija, osobito balkon na jugozapad, jamče puno sunca i usred zime.

Bračni par Pivac često putuje, a zanimljive stvarčice sa svakog putovanja unose i u svoj interijer.

– Imamo prešutni dogovor, ne kupujemo suvenire koji samo skupljaju prašinu, već ono što će imati i svoju uporabnu funkciju. Tako smo, primjerice, vješalicu za kapute kupili u Veneciji, držač za ključeve u Parizu ili divne nove jastučnice u Kopenhagenu – otkriva Dora Juras Pivac.

Foto: Anto Mazgan/Pixell

Srce njihova doma je kuhinja. Dora otkriva i kako najviše zajedničkog vremena u stanu provode za stolom, a šaleći se dodaje kako se vole ispružiti na kauču poput starog bračnog para. No, posebno mjesto u njezinu srcu ima i garderoba, dok je Jan vezan za svoj radni stol. Tu, na tom stolu na kojem su radili i Janov djed i otac (obojica arhitekti) nastaju nove ideje, crteži i skice i taj veliki crtaći stol zanimljive povijesti jedini je nezamjenjivi dio namještaja u stanu. A je li tijekom godina u svom domu poželio i nešto promijenti, Jan otkriva:

– S vremenom se čovjek uhvati da je nešto previdio, ali to su trivijalne stvari i nisam došao u napast da nešto bitno mijenjam.

>>Kuća u predgrađu: savršen spoj Ikeinog i dizajnerskog namještaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije