DOM ZA DVOJE

Stan u Utrini: pametna rješenja i soba od samo pet kvadrata

stan
Foto: MMI DESIGN
1/11
29.12.2019.
u 07:00

S obzirom na ograničen budžet, osmišljen je interijer koji obiluje rješenjima koja na pametan način štede novac, a da se pritom ne žrtvuje dobar izgled

Dati dizajnerima interijera svu kreativnu slobodu opcija je za koju će se rijetki odlučiti. No, mladi bračni par bez djece upravo je to napravio i prepustio svoja novokupljena 42 kvadrata stana u zagrebačkoj Utrini Mirjani Mikulec i njenom timu.

– Slobodne ruke ono su što svaki dizajner najviše voli čuti jer je to prilika da isplivaju neke originalne ideje. Jedini uvjet je bio da stan djeluje mladenački, drukčije i otkačeno – objašnjava Mirjana.

Foto: MMI DESIGN

Temeljita obnova

Osim što se zidovi nisu rušili te je zadržan originalni raspored s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom, kupaonicom te malom spavaćom sobom, cijeli je stan temeljito preuređen. S obzirom na to da je zgrada stara više od 40 godina, a da prostor neko vrijeme nije bio obnavljan, u dva mjeseca, koliko su trajali radovi, promijenjen je parket, pločice, postavljene su nove zidne obloge u kupaonici te je novonamješten, i to bez prevelikih troškova.

Foto: MMI DESIGN

– S obzirom na ograničen budžet, realizirali smo interijer koji obiluje rješenjima koja na pametan način štede novac, a da se pritom ne žrtvuje dobar izgled. Velike uštede napravili smo izbjegavanjem postavljanja keramičkih pločica na sve zidove u kupaonici i kuhinji, iskorištavanjem starih, nasljeđenih stvari koje, s druge strane, imaju i poseban šarm, a ušteđen novac uložili smo u druge stvari, poput kreveta po mjeri ili pak kvalitetne radne ploče od getacorea.

Što se tiče namještaja, dio je naslijeđen pa pretapeciran, primjerice trosjed i fotelja, dok je ostatak kupljen ili napravljen po mjeri, poput velikog garderobnog ormara u dnevnom boravku i police za televizor.

Najveći izazov bila je spavaća soba od samo pet kvadrata koja je prije služila kao radni kabinet. Vlasnici nisu htjeli krevet na razvlačenje pa je i on izrađen po mjeri da stane u 210 cm dužine, odnosno 170 cm širine.

Foto: MMI DESIGN

Ušteda na pločicama

– Uz spavaću sobu, najzanimljivija je kuhinja s blagovaonicom. S obzirom na to da su vrata na nezgodnom mjestu, kuhinja je morala biti odvojena na dva dijela. Uštedu u troškovniku dobili smo tako da nismo postavljali pločice cijelom dužinom zida već samo iznad štednjaka. Ostatak zida obojen je perivom bojom i zaštićen lakom. Okrugli stol je odabran jer je često najbolje rješenje za male interijere, a s obzirom na mali prostor, dekoracije su postavljene na zid.

Drugi zid, koji je zanimljivo izveden, jest onaj u kupaonici, pri čijem uređenju ljudi često previde da pločice od poda do stropa nisu jedino rješenje.

– S obzirom na to da smo imali slobodne ruke za uređenje, odlučili smo se poigrati i izbjeći klasičnu malu, bijelu kupaonicu. Odabrali smo dekorativne pločice u obliku heksagona, a kako bismo dodatno naglasili njihov oblik, odlučili smo ih nepravilno obložiti. Odabrali smo neutralne boje jer ne “zastarijevaju” tako brzo, a i djeluju opuštajuće.

Foto: MMI DESIGN

Komentara 6

CA
Cafa
15:44 31.07.2015.

Imam stan od 45 kvadrata (također Utrina) i neizmjerno je funkcionalniji. Ovoga na slikama su uredili kao predimenzioniranu garsonijeru. Tako se stan uređuje za slikanje a ne za stanovanje. Onaj tko živi u 42 kvadrata puno bolje iskorištava taj prostor. Stručnjaci i njihove neutralne boje i ukrasi i okrugli stolovi...

ZE
Zelenaruka
10:02 29.12.2019.

Dakle, naselje odnosno kvart se zove Utrine a ne Utrina

LA
lajh1985
11:01 29.12.2019.

Soba od 5 kvadrata izgleda tocno kako sam i ocekivao da ce izgledat...a jos si mislim sto su mogli osim kreveta unutra ubacit:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije