POSEBAN PEČAT

Evo kako to izgleda kada umjetnici sudjeluju u uređenju prostora

stan varšava mural
Foto: freshome/Rafał Lipski
1/16
21.07.2015.
u 08:30

Stan u centru Varašave postao je adaptacijom moderna oaza u kojoj najveću pažnju plijeni oslikani i pomični pregradni zid

Prostrani stan od 140 četvornih metara u centru Varšave adaptacijom je postao oaza modernog dizajna u kojem dominira bijela boja, minimalizam, elegancija, ali i jednostavnost. No ono što svakako najviše zaokuplja pažnju jest mural, umjetnički oslikan zid u dnevnoj zoni stana.

Prema arhitektima iz studija Morosso, jedan od glavnih ciljeva projekta adaptacije bio je saučuvati izvorni izgled zgrade i poštivati prethodnu gradnju. Uz tek sitne promjene u vidu pregradnih zidova, prostor je dobio novi izgled i stvorio se prostor prepun svjetla i prozračnosti.

Foto: freshome/Rafał Lipski

Prije je kuhinja bila odvojena prostorija, kao i dnevni boravak, a sada se, rušenjem zidova, stvorio jedan jedinstven prostor u kojem dopire više danjeg svjetla. To se postiglo i odabirom bijele boje – zidova, namještaja, podnih obloga. Tek pokoji detalj u boji daje akcente i "podiže" stan, dajući mu dozu energičnosti.

Živost i dinamika ostvarena je i oslikavanjem ulaznog zida – nakon hodnika, koji s dnevnom zonom čini jedan prostor, s lijeve i desne strane prostire se mural, rad poljskog umjuetnika Tymeka Jezierskog koji naglašava modernistički i urbani karakter stana. Naime, umjetnička forma murala specifična je za urbane sredine – stanove, poslovne zgrade i gradske javne prostore.

Foto: freshome/Rafał Lipski

Specifičnost toga zida je u činjenici da je on djelomice pomičan pa može poslužiti kao vrata koja dijele hodnik od dnevne sobe. Koncept kuhinje je posve moderan i funkcionalan: ona također imaju klizni sustav vrata koji može sakriti sve aparate koji se trenutno ne koriste.

Foto: freshome/Rafał Lipski

Privatni prostor sastoji se od dvije spavaće sobe, radne sobe te garderobnog prostora, kupaonice i vešeraja. Te dvije zone – dnevna i privatna odvojene su pregradnim zidom, odnosno muralom – on se prostire od ulaznih vrata sve do dijela gdje se ulazi u spavaće sobe i ostatak privatnog prostora.

Kupaonica, iako moderna, svojim odabirom tamnih tonova, punog drveta i detalja (klasična umjetnička slika na zidu) u suprotnosti je s ostatkom stana i takvim uređenjem nudi toplinu i mir te poziva na opuštanje.

Foto: freshome/Rafał Lipski

>>Šarmantan crno-bijeli dvoetažni loft u skandinavskom stilu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije