Senzacionalno

Stan s potpisom Paula Valčića esencija je pariškog šika

03.05.2020.
u 06:50

Glavna zvijezda stana dnevna je zona koja je sastoji od blagovaonice, dnevnog boravka te zimskog vrta koji je ujedno i najatraktivniji dio stana

Postoje prostori, domovi i interijeri u koje se zaljubite na prvi pogled. A upravo vam predstavljamo jedan takav, izuzetno šarmantan stan uređen u stilu pariškog šika iako se nalazi u Beogradu, a uredio ga je hrvatski arhitekt sa španjolskom adresom Paulo Valčić, inače jedan od osnivača zagrebačkog studija Stairwell and loft.

Na padinama obronka brda Senjak, ujedno i luksuznoj stambenoj četvrti Beograda, nalazi se rezidencijalna kaskadna zgrada u kojoj je i trosoban obiteljski stan od 150 četvornih metara – kaže o ovom genijalnom stanu arhitekt Paulo Valčić. Dodaje da se tlocrtno raspored stana, u koji su se stanari uselili i opremili ga krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, i nije bitnije promijenio, ali interijer je dobio sasvim novo ruho.

Paulo svakom klijentu pristupa individualno te prostoru daje vlasnikov osobni pečat i atmosferu. U ovom slučaju inspiraciju je pronašao u pariškom “effortless chic” stilu. Stilu koji je svoj vrhunac doživio sredinom 19. st., u doba velikog urbanističkog uređenja Pariza.

Ulazni dio stana čini uzak hodnik čija je dinamičnost postignuta ukrasnim zidnim lajsnama i kombinacijom sive i bijele boje zidova. Ovdje je postavljena jednostavna konzola izrađena po mjeri u kombinaciji metala i drva crne boje, na kojoj je “styling” koji se konstantno mijenja i prilagođava danu, tjednu ili godišnjem dobu. Iz ovog se prostora pristupa spavaćem traktu, koji je odvojen od dnevnog bijelim vratima – objašnjava arhitekt.

Ipak, glavna zvijezda stana dnevna je zona koja je sastoji od blagovaonice, dnevnog boravka te zimskog vrta koji je ujedno i najatraktivniji dio stana. Kako bi stan dobio parišku eleganciju Haussmannovih zgrada s kraja 18. st., na najveći dio podne površine postavljen je završno obrađen hrastov parket natur chevron s kutom rezanja pod 60 stupnjeva.

– Na zidove blagovaonice i dnevnog boravka u tom su stilu postavljene i ukrasne lajsne koje razbijaju monotoniju zidova u “off white” boji i dodatno doprinose dinamici prostora – objašnjava nam Paulo te dodaje: – Elegantan blagovaonički stol za 10 osoba izrađen je prema mojim nacrtima od hrastova drveta bajcanog u crnu boju s vidljivom strukturom drveta. Kad pak govorimo o dnevnom boravku, vlasnici su imali jednu želju: – Jedan od osnovnih uvjeta za uređenje dnevnog boravka bila je izrada velike komode. Stoga je Paulo cijelom dužinom zida dnevnog boravka i blagovaonice predvidio nisku drvenu komodu jednostavnog dizajna.

– Ovaj element velikih dimenzija tako vizualno ne opterećuje prostor, a dovoljne je zapremine da se u njega smjesti sve – kaže arhitekt. Dozu bezvremenskog dizajna 50-ih godina arhitekt je naglasio dvjema crnim metalnim lampama Atollo koje je za brend Oluce 1977. dizajnirao Vico Magistretti u dvije različite veličine. Zimska terasa zasigurno je najatraktivniji dio stana. Ostakljena je s tri strane svijeta i s nje puca pogled na prekrasno zelenilo Topčiderskog brda. Kako bi vizualno odvojio dvije spojene prostorije, Paulo je podnu površinu zimske terase popločio keramičkim Vives pločicama u crno-bijelom paternu, kojim je prostoru dao dinamiku i profinjenost. Nekadašnji “bačvasti svod” ove zimske terase zamijenjen je svodom koji imitira pariške mansardne krovove.

Kuhinja kojoj se pristupa iz prostora blagovaonice klasičnog je francuskog stila i izvedena je u dvije neutralne boje, sivoj i bijeloj, te je izrađena po mjeri i prema nacrtima arhitekta. Podne pločice klasičnog su terazzo uzorka. Kuhinjski otok u ovom prostoru naglašen je dvjema visilicama od mesinga s kružnim sjenilom od mliječnog stakla. Dodatna elegancija i luksuz postignuti su jednostavnom slavinom i ručkicama od mesinga. Kad se podvuče crta, možemo samo reći da je Paulo napravio dobar posao u Beogradu, sa stanom koji izgleda kao da se skriva u srcu Pariza!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije