Velika promjena

Stan koji u 80 kvadrata skriva prava čudesa zahvaljujući Mirjani Mikulec

Foto: Saša Lisjak
1/9
11.09.2019.
u 08:00

Praktičnost i iskoristivost prostora danas su imperativi pri uređenju životnog prostora, stoga je nužno birati komade koji su višefunkcionalni i koji ne zauzimaju puno mjesta

Rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima samo po sebi prilično je stresno, a dodamo li tome i uređenje, jasno je da je svaka pomoć stručnjaka dobrodošla. Izazov s kojim se susreo tim dizajnerice Mirjane Mikulec upravo je takav.

Foto: Saša Lisjak

Trebali su osmisliti životni prostor za mladu obitelj u zagrebačkom stanu površine 80 četvornih metara u kojem je veći dio tlocrta rezerviran za dnevnu zonu, odnosno boravak i blagovaonicu s kuhinjom kao odvojenom cjelinom. 


Foto: Saša Lisjak

– Upravo je kuhinja bila pravi izazov kao izdvojena cjelina i nakon uređenja postala je vjerojatno najatraktivniji dio stana. Naime, uzak prostor koji se u početku doimao kao slijepo crijevo stana zapravo je pretvoren u suvremenu kuhinju s karakterom. Obje strane uske prostorije iskorištene su punom visinom i dužinom, a dok se na jednoj strani nalazi površina za pripremu obroka, na drugoj se nalaze aparati i kuhinjski dodaci. Pritom su kuhinjski blokovi potpuno drukčiji kako bojama tako i samim dizajnom, čime je stvorena dinamika u prostoru – objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec.

Foto: Saša Lisjak


Kao što smo već rekli, najveći dio stana “otpada” na dnevni boravak i blagovaonicu, stoga ne čudi da je upravo najviše pažnje posvećeno uređenju tog “open spacea” koji zauzima središnje mjesto cijelog stana.

Kako su druženje i boravak s obitelji i prijateljima mladim vlasnicima bili na vrhu prioriteta, tim Mirjane Mikulec ovom je dijelu doma posvetio posebnu pozornost.

Foto: Saša Lisjak

Sivi tonovi u kombinaciji s plavim, tirkiznim i zelenim akcentima provlače se cijelim stanom, pa tako i dnevnim boravkom u kojem glavnu stilsku riječ vodi velika sjedeća garnitura u hrabroj i neočekivanoj boji. Osim ovog glavnog komada, koji odskače svojim izgledom, ostatak je prostora vrlo smiren, decentan i jednostavan. Sive nijanse i jednostavne linije sa suvremenim prizvukom jasno odzvanjaju svakim centimetrom interijera – objašnjava dizajnerica te nastavlja nabrajati intervencije koje je njezin tim odradio u prostoru:

Foto: Saša Lisjak


– Ulazni prostor čini dugi hodnik koji povezuje sve prostorije doma. Iako je riječ o dugom i uskom prostoru bez prirodnog svjetla, rješenje smo pronašli u vještoj kombinaciji svijetlih materijala i obloga s mnoštvom reflektirajućih fronti s ogledalima iza kojih se krije dodatni spremišni prostor – ponosno ističe. 
Kako je riječ o prostoru bez prirodnog dotoka svjetla, ogledala koja sežu od poda do stropa imaju dvojaku ulogu.

Foto: Saša Lisjak

Osim estetske komponente, imaju i onu korisnu, naime čine ovaj inače vrlo uzak hodnik dvostruko širim, ali i svjetlijim. 
– Spavaća je soba zamišljena kao ispunjenje dvaju osnovnih zahtjeva vlasnika – opuštajuća, mirna oaza za odmor, ali i mjesto za spremanje garderobe – govori dizajnerica nabrajajući što je u spavaćoj sobi sve rađeno: 
– Veći dio prostorije ispunio je po mjeri izrađen garderobni ormar koji ne zagušuje prostor zahvaljujući neutralnoj boji i jednostavnim linijama. Pritom je opuštajući i smirujući dojam naglašen odabirom boje zidova i pojedinih stilskih akcenata i ukrasa – dočarava nam dizajnerica. 
Za razliku od smirene i tonovima i bojama ujednačene roditeljske sobe, dječja soba razigrana je i vesela.

Foto: Saša Lisjak

– Dječjom sobom dominira zanimljiva tapeta s motivom grada i time unosi posebnost u inače vrlo jednostavno zamišljenu prostoriju. S obzirom na to da prostorija nije velika, i u ovoj sobi najboljim se izborom pokazala izrada po mjeri. Tako su krevet i stol izrađeni po mjeri, a jednostavan model kreveta bez uzglavlja lako se uklopio u cjelokupni dizajn – zaključuje Mirjana Mikulec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije