Ugodan interijer

Staklom od malog stana stvoren prozračan dom

Staklom od malog stana stvoren prozračan dom
Foto: Dom i vrt
1/6
11.07.2013.
u 12:30

Vodilo se računa o svakom kutku i želji vlasnika da prostor bude neopterećen teškim materijalima i stvarima

Stan klasične gradnje, nekad odvjetnički ured od 50 četvornih metara, nakon pomnog osmišljavanja postao je zanimljiv i atraktivan stan korisne površine od 77 kvadrata. Da bi prostor “narastao”, arhitektica Gordana Đerić iskoristila je njegovu visinu od 370 cm i napravila galeriju na kojoj su smještene tri funkcionalne jedinice – iza zida od knaufa s velikim fiksnim prozorom smješten je bračni krevet, iza njega je podest za ostavljanje stvari ili knjiga, a kroz prolaz se dolazi u drugi dio galerije predviđen za radni prostor ili mjesto za dnevno odmaranje. Kaljeno prozirno staklo kao ograda na galeriji čini minimalan prostor otvorenim i efektnim. Tako je donji dio stana rasterećen i postao je otvoren prostor za dnevni ritam.

Dizajnerska drvena klupa dala je hodniku novu dimenziju i ulaz u interijer postao je vrlo dojmljiv

– Zahtjev investitora bio je da se preinakom postojećeg prostora naprave samo 2 sobe za spavanje, minimalna kuhinja i kupaonica. Vlasnica stana obrazložila je to željom da u danima kad boravi u Zagrebu kuha što manje jer se u životu dovoljno nakuhala – šali se arhitektica Gordana Đerić dodajući i da je s vlasnicima, osmišljavajući i “bruseći” idejno rješenje, komunicirala isključivo e-mailom jer oni žive izvan Hrvatske.

Funkcionalno organiziranje stan čini prozračnim te se doima većim no što uistinu jest

Srce dvoetažnog stana jesu dnevni boravak i kuhinja. Prostorija je nepravilna oblika, s kosinama i polukružnim zidom, napravljenim isključivo iz estetskih i dizajnerskih razloga. Polukružni zid obložen je kamenom. Ispred njega je sudoper s velikom slavinom iznad koje je stilski luster. Kuhinja ima dvostrani ulaz. Odabir staklenog prozirnog stola kao i bijelih tapeciranih stolaca prostor čini laganim.

Iskorištena je visina od 370 cm pa je galerija postala idealno mjesto za spavaću sobu

Na zidu blagovaonice nalazi se staklena polukružna polica i stilsko ogledalo s okvirom od ebanovine. Zanimljivo interijerističko rješenje postignuto je i u hodniku. Igrom volumena spuštenog stropa, rasvjete, dekoracije i ogledala na bočnom zidu arhitektica Gordana Đerić napravila je umjetničku galeriju i izbjegla dojam “tunela” pri ulazu u stan. Odmah do velikog prozora smještene su stube za galeriju. Na bijeloj metalnoj konstrukciji postavljena su samo masivna drvena gazišta bez čela kako bi se dobilo na prozračnosti i neopterećenosti prostora.

NE PROPUSTITE: VIDEO Pogledajte kako bojom za ploču uljepšati dom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije