Igra materijala

Staklo je apsolutni vladar originalnih kuhinja

Staklo je apsolutni vladar originalnih kuhinja
Foto: Dom i vrt
1/3
13.05.2013.
u 00:05

Što sve može biti zidna obloga između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata

Pločice je nemoguće istisnuti, ali u modernim kuhinjama kao zidne obloge sve češće se koriste i materijali koje donedavno nismo navikli gledati na tom mjestu. Jedan od podatnijh i dekorativnijih svakako je staklo.
Svoju popularnost duguje činjenici da ga je lako oblikovati na željenu veličinu i prilagoditi podlozi, a dekoracije na staklu mogu biti raznolike i vrlo efektne.
– Učestalo se, recimo, koriste lakirana stakla koja se izrađuju tako da se boja nanosi na stražnju stranu standardnog prozirnog stakla u više slojeva i ne dodaje se u samu strukturu. Boja pokriva cijelu ili djelomičnu površinu, ovisno o željenom dizajnu, a mora biti neprozirna, otporna na grebanje, vlagu i povišene temperature. Lakirano staklo može se obraditi u nekoliko boja i prema traženom dizajnu, ali mora biti kaljeno – kaže dizajnerica interijera Jasminka Kovač.
Obrada stakla koja daje vrlo kreativne rezultate je tzv. fuzija stakla.


Staklo se termički obrađuje, pri čemu se struktura i oblik stakla mijenjaju i omogućuju brojne efekte: dojam dubine, unikatnost i boje što se reflektiraju ovisno o svjetlosti.
– Fuzija stakla može dati i pomalo antikni efekt, ali i posve moderan izgled kuhinje – napominje J. Kovač.
Jedan su od noviteta i fotografije u staklu, koje željenu fotografiju mogu pretvoriti u staklenu “tapetu”.
– Na tržištu, među ostalim, postoje i ploče i pločice od kamenčića mramora utopljenih u poliakrilnim smolama. Odlikuju se tvrdoćom, prozirnošću, visokim indeksom loma svjetla i postojanošću. Vrlo je zahvalan i kvalitetan materijal i corian kojim se, osim kuhinjskih radnih ploha, može obložiti i kuhinjski zid. Kompaktne ploče, čija je jezgra papir impregniran smolama, također su vrlo zahvalne jer se lako održavaju i čiste, a zaštićene su i od utjecaja gljivica i bakterija – nabraja neke od mogućnosti naša sugovornica.


Oni pak koji ostaju vjerni pločicama, trebaju znati da na tržištu ima raznih fugir-masa i da si izborom prave mogu znatno olakšati održavanje.

Prednosti su stakla brojne
Staklo je materijal s mnogo prednosti i načina primjene, a sve se češće koristi i u kuhinjama. Jednostavno ga je prilagoditi željenoj podlozi i obraditi dekoracijama. Jedna od novina su fotografije u staklu, prethodno laminirane između dva stakla, koje omogućuju da se zid obloži omiljenom fotografijom.
Kad su pločice bez premca
Mnogima klasične pločice ostaju broj jedan kad su u pitanju zidne obloge u kuhinji. Fugama, koje su eventualna mana tog rješenja, može se doskočiti pločicama veličine 60x60 cm (no to je estetski pomalo dvojbeno rješenje), ali i odabirom dvokomponentne epoksidne fugir-mase koja je izuzetno otporna i lako održiva.
Uljana boja i inox
Zid uz kuhinjsku radnu plohu može biti premazan i uljanom bojom. U tom slučaju iznad peći kao zaštita može se postaviti dekorativna ploča od inoksa. Inoks je vrlo zahvalan u tim situacijama jer ne hrđa. Ovakve ploče su duge 2 m, a ako se njima žele pokriti veće plohe, eventualni je nedostatak što postoje spojevi.
Kombinacija dimenzija
Keramičke pločice na tržištu se mogu naći u različitim bojama, strukturama, dimenzijama i kvaliteti. Kombinacije istih pločica na podu i zidu u različitim veličinama stvaraju vrlo elegantan dojam.

NE PROPUSTITE: Donosimo praktične ideje za pametno korištenje velike kuhinje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije