Staklo u interijerima

Stakleni elementi povećavaju prostor i propuštaju svjetlost

staklo
Foto: Arhiva VL
1/4
14.03.2014.
u 00:00

Pogrešno je mišljenje da staklo ostavlja hladan dojam u prostoru, treba ga znati koristiti

Izrada stakla poznata je još od vremena drevnih civilizacija, a naročito iz doba antičkog procvata stare Grčke i Rima, kada dobiva i širu primjenu. Od tog vremena pa do konačne pojave masovne, industrijske proizvodnje, staklo je spadalo u skupe, luksuzne materijale, teže dostupne širim masama. Danas je pak gotovo nezamisliv bilo koji interijer u kojem nema barem nekog oblika stakla, bilo da je riječ o staklenim zidnim policama, gornjim plohama stolova, staklenim frontama komoda, vratima, rasvjetnim tijelima, vazama i ostalim dekorativnim predmetima, do, naravno, neizostavnih prozora.

Foto: Arhiva VL

Njegova prozračnost, različiti oblici i boje čine ga lako primjenjivim u svim stilovima uređenja, a uz funkcionalnost, staklo uvijek sa sobom donosi i neodoljiv dekorativni element koji čini prostor posebnijim, vizualno čišćim i prostranijim. Lako održavanje i njegova nezamjenjiva ljepota vode uhvaćene u nekom novom, jedinstvenom obliku, čine staklo jednim od najpopularnijih materijala u svim stambenim prostorijama, od hodnika i dnevnih soba do kupaonica i kuhinja. Staklo je danas sve više odabir i u i u poslovnim/komercijalnim prostorima, u kojima sugerira postojanost, jednostavnost i nerazmetljivu uspješnost.

Prostor čini većim
Upotreba stakla naročito se preporučuje za prostorije manje kvadrature, kao i za one s manje dotoka prirodnog svjetla. Odlično se kombinira sa svim prirodnim materijalima, poput kamena, bilo kojeg metala, drvom i opekom. U zadnjih desetak godina ponovno su u trendu čitavi ili niži zidovi od staklene opeke, bilo da je riječ o bezbojnoj, varijanti u boji ili kombiniranju opeka u nekoliko boja. Takvi zidovi su odlični za odvajanje spavaćih soba i kupaonica u interijerima namještenima u stilu 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, kao i u svim moderno uređenim stambenim prostorima u kojima prevladava više elemenata s jasnim štihom suvremenog industrijskog dizajna. Zidovi od staklene opeke odlično su rješenje i za odjeljivanje jedne velike prostorije u više manjih ureda.
Suprotno uvriježenom mišljenju, staklo ne mora unositi “hladnoću” u prostor. Staklo u boji ili satinirano staklo zapravo će doprinijeti osjećaju udobne topline doma, naročito ako se kombinira s drugim toplijim elementima, poput toplih, debljih tkanina na sjedećem namještaju ili bogatim vunenim sagovima.
Uz već tradicionalnu široku upotrebu stakla u interijerima, danas su u trendu staklene kade i umivaonici, staklena stepeništa, ali i stakleni podovi ili stropovi, čija čvrstoća zahtijeva posebnu obradu za ispunjavanje najstrožih sigurnosnih kriterija.

Foto: Arhiva VL

Sve se češće kaljeno staklo upotrebljava u kuhinjama umjesto pločica. Jedan od razloga je i puno lakše održavanje

Danas je u trendu i stvaranje vlastitih, originalnih staklenih detalja, poput pregradnih zidova/paravana, dijelova namještaja, vrata i zidnih zaštitnih obloga (naročito u kupaonicama i kuhinjama) izraženih u različitim tehnikama dekorativne obrade stakla. Ovakva rješenja sve su traženija i u komercijalnim prostorima, naročito za hotelske recepcije i šankove u restoranima ili kao samostalan dekorativan detalj na uredskim zidovima, koji uspješno zamjenjuje već uobičajen dekor, poput slika, ogledala ili uokvirenih fotografija.
Jedno od takvih novijih rješenja su svakako reljefna stakla, naročito s dodatkom satiniranja ili u kombinaciji s različitim bojama ili lakom, odlično će izgledati u svim moderno uređenim prostorima, a posebno kao zamjena za predvidive zidne pločice iza radnih ploha i štednjaka u kuhinjama. Laminirana stakla, u koje je moguće zamrznuti bilo koji detalj iz prirode, poput listova drveta, tankih ploški naranče ili jagode, do cvjetova lavande ili tratinčica, danas su sve traženiji materijal za klizna vrata ormara ili kao pregradni zidovi soba i ureda.

Mogu i fotografije
Digitalnim printom moguće je u laminirano staklo trajno pohraniti i omiljenu fotografiju – ovakvo rješenje posebno se preporučuje za spavaće sobe, u kojima će lijepo i smirujuće izgledati poneki uvećan detalj iz prirode, poput, primjerice, detalja tek prolistalog stabla, dok za hodnike, kao dekorativan detalj na zidu, preporučujem detalje nekog grada, npr. fotografiju dijela Ilice u noćnim satima ili drvena, masivna vrata haustora sa zagrebačkog Gornjeg grada. U dječjoj sobi koju dijeli dvoje djece odlična je staklena pregrada s uvećanim motivom ili više fotografija zajedničkog junaka iz stripa.
Reljefna i laminirana, kao i uvijek vrlo atraktivna fuzirana obojena stakla nepravilnih oblika preporučuju se primarno za suvremeno uređene interijere čiji vlasnici žele dati kreativan i originalan akcent svom prostoru dajući do znanja koliko cijene svoju individualnost i vlastiti osjećaj za lijepo.

Foto: Arhiva VL

Savjeti
Posebne obrade stakla mogu ga učiniti teško lomljivim, čak i kada je riječ o vrlo tankim stijenama, što je iznimno važno u sigurnosnom smislu, a osobito u interijerima u kojima žive obitelji s malom djecom.
Staklo kroz koje se lomi prirodna ili umjetna svjetlost unosi razigranost i dinamičnost u svaku prostoriju. O tome je dobro voditi računa pri planiranjua rasporeda rasvjetnih tijela u svakom prostoru.
Upotrebom stakla prostor će oživjeti svjetlošću i činiti se vizualno većim.
Vitraž stakla odličan su pratitelj klasičnih stilova i odlično će izgledati ne samo na manjim prozorima (naročito onima koji gledaju u susjednu zgradu i narušavaju intimu stanovanja), već i ugrađena u vrata soba.
Na staklena balkonska vrata ili veće klizne staklene stijene koje je zatvorene teško vidjeti za sunčana vremena preporučuje se iz sigurnosnih razloga staviti oznake u obliku sporadično razmještenih manjih samoljepljivih trakica za staklo).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije