uređenje doma

Spojite staro i novo, rezultat će biti fantastičan i za prostor i za budžet

BoConcept
14.11.2022.
u 10:36

Uređujete li svoj dom u modernom stilu, pa makar on bio i mali, dodatkom barem jednog antiknog komada namještaja postići ćete toplinu i poseban ugođaj u prostoru koji je teško postići na bilo koji drugi nači

Živimo u modernom vremenu i prilagođavamo se trendovima koji dolaze, kako u modnom dizajnu tako i u uređenju interijera. U moru modernog namještaja na tržištu, prilagođenog minimalistički uređenim interijerima, nerijetko se mogu naći i komadi stilskog ili pak rustikalnog namještaja. Ponekad nam je teško odlučiti se za stil koji bismo željeli imati u svome domu. Dobro je znati da se ne moramo uvijek držati samo jedne smjernice određenog stila. Uz malo mašte te umijeća kombiniranja različitih stilova namještaja i drugih elemenata vaš će dom zabljesnuti skladom, originalnošću i nadasve vašim smislom za estetiku.

Foto: IKEA

Rustikalno uređen dom ponekad može djelovati teško i sumorno. Tu težinu razbit ćemo dodamo li mu pokoji komad modernog namještaja. Pritom opet moramo biti pažljivi. Poželjno se u ovim slučajevima konzultirati sa stručnjacima. Mnogi od nas teško se rastaju od starog namještaja za koji smo emotivno vezani i za koji nas vežu drage uspomene. Bez obzira na to je li riječ o vrijednim antiknim komadima namještaja ili možda staroj bakinoj škrinji, svaki od tih komada doći će do izražaja uskladimo li ga vješto s ostalim pokućstvom. Nažalost, neki ljudi griješe kupujući kompletan novi namještaj i rješavajući se starih stvari koje imaju potencijala da dom pretvore u pravo malo umjetničko djelo. U novije vrijeme kod nas se sve više mladih odlučuje za ovakve kombinacije, dok je u inozemstvu (primjerice u Skandinaviji) kombiniranje modernog i antiknog namještaja popularno već odavno.

Uređujete li svoj dom u modernom stilu, pa makar on bio i mali, dodatkom barem jednog antiknog komada namještaja postići ćete toplinu i poseban ugođaj u prostoru koji je teško postići na bilo koji drugi način. Ponekad može biti dovoljno u moderan interijer unijeti samo jednu staru lampu, fotelju, stolac ili ogledalo da bismo “podigli” prostor. Stari je namještaj bogat i pun različitih ukrasnih detalja (intarzije na komodama, bogato izrađene ručkice, rezbareno drvo, raskošna dekorativna tkanina na foteljama i stolcima) te je kao takav dominantan u interijeru. S druge stane treba paziti i ne pretjerivati s njim kako ne bismo zagušili i opteretili prostor. Uvijek je važno paziti da se zadrži vizualna prozračnost i lakoća u domu. Bitno je znati uskladiti sve dekorativne elemente, boje, materijale i namještaj te na taj način postići sklad i ravnotežu u interijeru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije