sezona grijanja

Smanjite troškove grijanja i do deset posto, sve što trebate je promijeniti raspored namještaja

grijanje
Living
27.09.2022.
u 10:18

Boje koje odabirete za vaš prostor uvelike utječu na količinu energije koja će se potrošiti. Svjetlije boje (bijela, siva, bež) reflektirat će toplinu sa površina namještaja koje ju imaju tendenciju apsorbirati. Tamnije nijanse pak (plava, smeđa, čak i crvena) „pokupit“ će toplinu i činiti vaš dom toplijim

U današnje vrijeme model održivog načina stanovanja koji podrazumijeva razumno korištenje prirodnih resursa sve je više prihvaćen, a njegovi ga praktičari i zagovornici primjenjuju na mnoge načine koji su u skladu i u ravnoteži s prirodnom ekologijom mijenjajući dizajn domova, načina prijevoza, prehrane i sl.

Foto: Living

No, razumno korištenje tih istih prirodnih resursa u svakodnevnom životu, uz ekološku svjesnost, postaje i potreba jer dolaskom hladnijih dana započinje i sezona kada volimo topli i ugrijani dom, a da, u isto vrijeme, ne pokleknemo pred izazovima koji nam se nameću u zamjenu, a uglavnom dolaze u naše poštanske sandučiće u vidu bijele omotnice. Ove godine, s obzirom na cijenu energenata čeka nas prilično nesizvjesna zima stoga je potrebno, kako bi računi bili manji, posegnuti za svakim "trikom u knjizi."

Foto: Samsung

Postoji nekoliko načina i „trikova“ kojima možete ekonomizirati potrošnju i sačuvati dio vašeg budžeta, a da sačuvate i estetiku doma.

U funkcionalnom smislu vrlo je važno da vam zidovi izvana imaju dobru izolaciju o čemu uvelike ovisi stanje fasade kuće ili zgrade u kojoj stanujete te da vam prozori i vrata dobro „dihtaju“ i dok su zatvoreni da nigdje nema propuha.

grijanje
1/10

Veliki prozori olakotna su okolnost ukoliko ih imate jer omogućavaju veću uštedu – tijekom sunčanih dana intenzivniji prodor sunčevih zraka prirodno zagrijava prostor.

Različite zavjese i sjenila podosta će utjecat na temperaturu prostora. Za hladnija razdoblja u godini razmislite o toplinskim zavjesama koje sprečavaju hladan propuh , „teške“ zavjese poput kazališne draperije koje sežu sve do poda, čak i duže, isto će tako učiniti svoje, a bit će i efektna dekoracija. Klasične rolete koje su prisutne gotovo u svakom domu ne doprinose puno smanjenju gubitka topline – korisnije su za vrijeme toplih mjeseci kada sprečavaju prekomjerno zagrijavanje prostora. Sjenila su odličan izbor za zadržavanje topline. Na tržištu postoje čak ona sa reflektirajućom bijelom stranom te tamnijom stranom koja zadržava toplinu, a mogu se okretati ovisno o godišnjem dobu.

Foto: pixabay

Postavljanje stropnog ventilatora sa reverzibilnim postavkama zanimljivo je rješenje, jer osim što se stilski fantastično može uklopiti u prostor i dati mu određeni „statement“ , on, postavljen na okretanje u smjeru kazaljke na satu, topli zrak povlači prema gore i tako pomaže optimalnom zagrijavanju prostorije.

Namještaj isto tako može odigrati vrlo bitnu ulogu – nije potrebno da bude punjen ili obložen (tapeciran), ali je vrlo važno kako je postavljen u interijeru. Poželjno je da je postavljen na način da dopušta protok zraka kroz prostor. Pozicioniranje namještaja ispred ili na izvore grijanja blokirat će kretanje toplog zraka. Ako je prostor u kojem živite malen i nemate puno izbora te ste primorani postaviti neki komad namještaja na način da blokira izvor topline tada taj izvor radije zatvorite – time omogućujete ostalim izvorima da rade učinkovitije.

Polica za knjige postavljena na vanjski zid može biti odličan izolator. Zidne dekoracije poput zanimljive viseće tapiserije način su ukrašavanja, ali i izolacija u isto vrijeme.

Ako tepisi i nisu vaš odabir, razmislite o njima jer oni izvrsno zadržavaju toplinu i pomažu termostatu da se zadrži na željenoj temperaturi – tepisi dom mogu „utopliti“ za deset posto. Njih možete čak postaviti i u kupaonicu – bit će korisno, ali i vrlo efektno. Tepisi su odlični izolatori, ali su i stilski akcent u vašem domu.

Foto: pixabay

Boje koje odabirete za vaš prostor uvelike utječu na količinu energije koja će se potrošiti. Svjetlije boje (bijela, siva, bež) reflektirat će toplinu sa površina namještaja koje ju imaju tendenciju apsorbirati. Tamnije nijanse pak (plava, smeđa, čak i crvena) „pokupit“ će toplinu i činiti vaš dom toplijim. Ne trebate odabrati jednu paletu boja za cijeli prostor – razmislite koje su prostorije u vašem domu hladnije i gdje su izvori sunčeve svjetlosti koje će preko dana zagrijati prostor.

Neke će promjene u vašem domu biti vrlo jednostavne, a funkcionalne, neke će zahtijevati možda malo pomnije planiranje i nekoliko dana izvedbe, ali dugoročno su svakako isplative, ali svaka od njih može pridonijeti i uštedi energije, ali i vizualnom identitetu vašeg životnog prostora.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije