novo

Sjenila za prozore: Štite od pogleda, ali i od sunca. Evo kako ih u svom domu kombinira Lana Klingor Mihić

Foto: VELUX
1/8
25.05.2021.
u 11:15

Nova paleta nadahnuta je skandinavskom jednostavnošću i uključuje jednostavne, moderne i trendovske boje koje će se uklopiti u moderne i tradicionalne interijere

VELUX je lansirao novu kolekciju sjenila u 70 novih trendovskih boja! Donosimo vam sedam praktičnih savjeta kako kombinirati funkcionalnost i estetiku i stvoriti prostor koji pruža zadovoljstvo i radost.

Foto: VELUX

Boje imaju značajan psihološki utjecaj na ljude pa ih je važno dobro uskladiti s funkcionalnošću prostora. Pej Gruppen, vodeći skandinavski institut za boje i trendove, razvio je paletu boja s trendovima u sljedećih nekoliko godina. Nova paleta nadahnuta je skandinavskom jednostavnošću i uključuje jednostavne, moderne i trendovske boje koje će se uklopiti u moderne i tradicionalne interijere.

Foto: VELUX

Ono što ovu kolekciju čini još posebnijom jesu različiti stupnjevi prozirnosti materijala i mogućnosti zasjenjenja – od blagog do potpunog zamračenja. Štoviše, uz klasične bočne vodilice od brušenog aluminija, sada su dostupne i bijele bočne vodilice koje se savršeno uklapaju s bijelim krovnim prozorima. Za one koji ne mogu pronaći željenu boju u standardnoj kolekciji sjenila, postoji kolekcija Colour by You koja omogućava odabir boje prema ton karti.

Foto: VELUX

Ali kako uskladiti boju i model sjenila s funkcionalnošću sobe? Pogledajmo na primjeru jednog potkrovlja i njegovih sedam različitih funkcionalnih cjelina. Kombinirali smo estetiku i funkcionalnosti i odabrali pravu boju i model za svaki prostor vodeći birgu o tome kako utječu na produktivnost, udobnost ili čak san…

Foto: VELUX

Evo nekoliko savjeta:

1. Za dnevni boravak u kojem ćete imati puno detalja, dobar su izbor neutralni tonovi koji će se lako uklopiti u razne stilove uređenja. - Odabrali smo rolete u taupe tonovima koji se podudaraju s dominantnim bojama velikih komada namještaja, kao što su sofe, fotelje ili tepisi - kaže vlasnica Lana Klingor Mihić. Također, za prostore u kojima čitate, gledate televiziju i družite se, dobro je predvidjeti sve scenarije korištenja i odabrati model sjenila koji omogućuje razne mogućnosti kontrole svjetlosti. Bijelo plisirano sjenilo pruža osnovnu kontrolu svjetla i privatnost, a rolo za zamračenje blokira svu svjetlost danju i noću.

Foto: VELUX

2. U prostorima u kojima uglavnom provodite vrijeme čitajući ili u kojima želite predahnuti i imati trenutak samo za sebe, potrebna vam je fleksibilna kontrola svjetla. Dostupna u prozirnoj varijanti i varijanti za zamračenje, plisirana sjenila imaju i prednost fleksibilnog upravljanja jer se mogu kontrolirati s gornje i donje strane i postaviti bilo gdje u prozoru. Savršeno rješenje za ovu sobu bilo je plisirano sjenilo u tonu pijeska, koje pruža nježno zasjenjenje prostora.

3. Za radne prostore je uvijek dobro odabrati hladnije tonove boja koji nas potiču na rad i koncentraciju. Ako je radni stol postavljen pored prozora, dobro je imati sjenila koja pružaju učinkovitu zaštitu od svjetlosti i sprječavaju odsjaj na zaslonu računala. Za ovu prostoriju korištena je verzija plisiranog sjenila koja pruža mogućnost potpunog zamračenja u prašnjavo zelenom tonu. Energetsko plisirano sjenilo također pruža dodatnu izolaciju prostora. 

1/10

4. Budući da se radi o otvorenom prostoru gdje su dijelovi za dnevni boravak, blagovanje, kuhanje i radne površine izravno povezani, boje i tonovi sjenila su usklađeni. Vrlo je važno uskladiti boje, ali očito to ne znači da sve rolete moraju biti iste. Poigrajte se različitim teksturama, nijansama, tonovima… U blagovaonici je izbor pao na diskretan točkasti uzorak roloa za zasjenjenje u tonu prirodnog platna. Općenito, za blagovaonicu je uvijek prikladno odabrati prirodne i svijetle tonove jer oni pružaju prirodnije svjetlo i sjenu što hrani daje prirodniji izgled. U ljetnim mjesecima koristite vanjske sjenila za zaštitu od topline.

 

Foto: VELUX

5. U spavaćim sobama i ostalim prostorima za odmor važno je imati mogućnost zamračenja. Za spavaću sobu u ovom potkrovlju odabran je narančasti rolo za zamračenje koji će omogućiti kvalitetan san noću ili danju. Narančasta boja daje prostoru vedrinu i ima dobar psihološki učinak prilikom jutarnjeg buđenja.

Foto: VELUX

6. Kupaonica je zona intimnosti i važno je odabrati zaštitu koja pruža potpunu kontrolu svjetlosti i privatnost. Žaluzina je savršeno rješenje otporno na vlagu. Važna prednost je mogućnost podešavanja kuta lamela i količine dolazne svjetlosti, ovisno o dobu dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije