poput rajskog vrta

Očaravajuće: shabby chic dragulj u kojem svaki detalj ima priču

katarina nemeček stan
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/39
28.05.2015.
u 11:15

Bez obzira na stilske ukuse, teško je ostati ravnodušan na prekrasno potkrovlje u centru Zagreba koje je vlasnica sama uređivala

Samo nekoliko minuta hoda od bučnog Kvaternikova trga u smjeru sjevera nalazi se široka, strma i skrovita Babonićeva ulica u kojoj, dok koračate, imate osjećaj da ste došli u neko drugo stoljeće u kojem vladaju stare građanske vile, tišina i mir.

Procvjetale krošnje stoljetnog drveća još samo pojačavaju taj dojam. Ponekad nas izgled ulice i njezine fasade znaju zavarati te ono što nas dočeka unutra rijetko slijedi to lijepo izvanjsko, no u ovom je slučaju baš suprotno. Ulica, fasada i interijer zaokružena su harmonična priča. Stan Katarine Nemeček, smješten u potkrovlju žute trokatnice, nastavak je nostalgične priče koju nudi ulica.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kada se useljavala u njega, Katarina Nemeček željela je upravo ovaj dio grada, zbog svih draži koje on nudi, ali i zbog stare dobre navike.

– Odrasla sam na Gornjem gradu, dugo živjela u Mesničkoj, zatim na Zvijezdi. U tim ulicama sam odrastala, pohađala školu, prijateljevala, osjetila čar proljeća ili zimske radosti i neugode. To je kvart u kojem sam doma i koji je zapravo dio mene jer je kao moj prošireni dom – govori vlasnica stana koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira na njegove stilske preferencije. Očaravajuće, neodoljivo, snovito, poput rajskog vrta... prve su impresije u trosobnom stanu od 89 četvornih metara.

Kada biste to rekli vlasnici, vjerojatno bi s nevjericom nehajno odmahnula rukom. Ono što je za nju obično, pa čak i nezanimljivo, svakom ljubitelju estetike i interijera bit će pravo otkriće. Stan prepun detalja i dekoracija koje ostavljaju bez daha svoj izgled mijenja iz mjeseca u mjesec, od prigode do prigode. Vlasnica, umirovljena profesorica, većinu svoga slobodnog vremena posvećuje svojoj najvećoj ljubavi – uređenju interijera pa ne čudi što je svoj stan sama uredila.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Uvijek sam nastojala da prostor u kojem živim bude odraz moje nutrine, mojeg doživljaja lijepog, a bez nekih zvučnih i poznatih imena – govori vlasnica koja je svoj ukus brusila putovanjima, čitanjem stranih časopisa o uređivanju interijera, druženjem s osobama sličnih afiniteta. Kako kaže, upijala je sve to, ali s promišljanjem usklađivala u jednu cjelinu. Iako se na prvi pogled tako čini, u njezinu stanu zapravo je rijetko koji komad skupocjen.

Upravo je shabby chic, koji stilski dominira prostorom, bio mogućnost za vlasnicu da uredi svoj dom s malo novca, a da izgleda zanimljivo, lijepo i toplo te da miriše na nostalgiju starih obiteljskih domova.

– Namještaj sam nabavljala postupno, komad po komad, od kupljenog pa do odbačenog i restauriranog u shabby stilu, jer je oblikom bio lijep i mirisao na neka prošla vremena – objašnjava. Od većih adaptacija i zahvata stan je doživio jedino prenamjenu nekih soba. Prije nekoliko godina vlasnica je kuhinju iz zajedničkog dnevnog prostora preselila u radnu sobu.

Manje predmeta i sadržaja u dnevnom dijelu donijeli su ono što je vlasnica i željela postići - prostranost, više sunca, svjetlosti i čistoće. Sada se taj dio sastoji od blagovaonice i dnevne sobe iz kojih se ulazi u kuhinju i spavaću sobu.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zidne i podne pločice, koje su ostale od kuhinje u dnevnom boravku, vlasnica je obojila u bijelo tako da teško možete zaključiti da je na tome mjestu nekoć bila kuhinja sa šankom. Naročito efektno djeluju zidne pločice, poput dekoracije.

Problem skučenosti, tako čest u potkrovnim stanovima, izbjegnut je tako što su se sobe u kojima semanje boravi – spavaća soba, kuhinja i kupaonica – smjestile na stranu gdje je kosina krova veća, a dnevni dio gdje kosina znatno manja.

Rijetko će kojem posjetitelju zapeti za oko da stan gotovo da i nema ormara, čak ni u spavaćoj sobi. Katarina Nemeček to je riješila tako što je ugradila ormare u kupaonicu i ulazni prostor, dok je vješalice na kojima se nalazi garderoba u spavaćoj sobi vješto ogradila sklopivim crno-bijelim paravanom.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Ne volim glomazni namještaj pa tako ni ormare, osim ako nisu ugradbeni i što je moguće više skriveni. Više prostora dajem zelenilu i svojim cvjetnim aranžmanima – ističe. Njezini cvjetni aranžmani doista su neodoljivi i teško da biste povjerovali da ih nije radio profesionalac. U kombinaciji s anđelima i drugim detaljima doista asociraju na rajski vrt. Gospođi Katarini to nije bila namjera, nego je sve krenulo iz ljubavi prema lijepom, pa tako i cvijeću.

Uvijek se nastoji poigrati i svoj dom zazeleniti ili ukrasiti cvijećem prema godišnjem dobu. U proljeće njezin stan krase tulipani, u jesen boje kanadskog javora, a zimi smrznuta grana drveta.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Kada jutrom sunce pozlati sobu i moje zelenilo, to je neopisivo lijep prizor. Pogled kroz prozor na rascvjetanu šljivu i maslačke na travnjaku neobično mi je važan za dobar početak dana – govori vlasnica. I dok je ovakvom prostoru teško naći mane, vlasnica ih nalazi u velikoj kvadraturi koju joj je s godinama sve teže održavati, pa razmišlja o prodaji i preseljenju u manji stan. A novi stan bio bi posve nova stilska priča.

– Vrijeme se mijenja i sviđa mi se puno novoga, pa i minimalizam i industrijski stil tako da vjerojatno ne bih ponovila shabby stil, nego bi novi stan bio sasvim drugačiji – kaže za kraj. Jedva čekamo vidjeti taj novi, moderni rajski vrt.

>>Makeover uz vrlo malo novca: mali raj shabby chica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije