feng shui metoda

Šest sjajnih ideja za sretniji dom: Dodajte zelenilo, bacite višak, promijenite boju...

dnevna soba
Thinkstock
09.04.2021.
u 07:00

Da biste potaknuli skladan osjećaj u vlastitom domu, isprobajte ove jednostavne načine za uključivanje feng shuija u svoj prostor

Dizajn i uređenje doma mogu imati značajan utjecaj na ukupnu sreću. Prostor u kojem se osjećate dobro i pozitivno odražava se i na druge aspekte vašeg života, a drevna kineska praksa feng shui primjenjuje se s tim ciljem već tisućama godina.

Foto: Zara Home

"Feng shui je zaista umjetnost koja slavi znanost", kaže Gabrielle Santiago, dizajnerica interijera sa sjedištem u Los Angelesu i stručnjakinja za feng shui. "Njegova je svrha postići sklad i ravnotežu između ljudi i njihove okoline."

Feng shui, što u prijevodu doslovno znači "vjetar i voda", u povijesti se koristio za odabir povoljnih mjesta i vremena za izgradnju domova, uzgoj usjeva i druge aktivnosti koje održavaju život, kaže Santiago. Filozofija se temelji na elementima zemlje, metala, vode, drva i vatre, koji se mogu predstaviti kroz različite oblike, boje i materijale u cijelom domu.

dnevna soba
1/17

Prava ravnoteža pomaže u njegovanju sretnih, organiziranih prostora koji podržavaju našu dobrobit i svakodnevni život. Jedan od najvažnijih feng shui čimbenika je chi ili energija u sobi. U velikoj sobi u kojoj nema puno namještaja, energija navali poput poplave, zbog čega se možete osjećati izgubljeno i nemate kamo otići. Suprotno tome, mali prostor prepun namještaja ne daje energiji dovoljno prostora za kretanje, što rezultira stagnirajućim osjećajem.

Foto: screenshot/facebook

Da biste potaknuli skladan osjećaj u vlastitom domu, isprobajte ove jednostavne načine za uključivanje feng shuija u svoj prostor.

1. Uklonite nered

Prema ovoj filozofiji, pretjerana gužva može spriječiti protok energije u vašem domu. Ako se osjećate umorno, potišteno, nemotivirano ili klaustrofobično, chi u vašem domu vjerojatno je prespo. Smanjitr nered, posebno oko prolaza poput vrata i hodnika. Uklonite sve prepreke koje vam stoje na putu dok se krećete kroz dom i bacite sve nepotrebne ili neželjene predmete koji zauzimaju dragocjen prostor.

Foto: pixabay

2. Otvorite prometni tok

Odaberite namještaj koji omogućuje otvorene putove u sobe i oko njih. U dnevnoj sobi izbjegavajte rasporede koji postavljaju stražnji dio sofe prema ulazu u sobu i razmislite o zamjeni četvrtastog stolića okruglim. Zaobljeni uglovi poželjniji su od oštrih rubova jer omogućuju uglađeniji protok prometa. Razmislite o tome kako se krećete kroz sobu i pobrinite se da vaša ruta bude glatka i jasna.

Foto: screenshot/facebook

3. Dizajnirajte ulaz

Reakcija koju imate prilikom ulaska u kuću je energija koju ćete unijeti u ostatak kuće. Stvorite pozitivan prvi dojam urednim ulazom. Dodajte biljke oko ulaznih vrata kako biste potaknuli atmosferu dobrodošlice i dodajte dovoljno osvjetljenja kako ne biste odmah ušli u mračnu sobu.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

4. Dodajte biljke

Biljke pružaju doslovnu vezu s prirodom unutar naših domova, dajući energiju i svježinu. Ukrasite sobe obiljem biljnog svijeta, vodeći računa da odaberete sorte koje odgovaraju uvjetima osvjetljenja vašeg doma i vašoj sposobnosti da se brinete o njima. Međutim, čuvajte se onih s bodljikavim ili šiljastim lišćem.

5. Iskoristite položaj

Pri postavljanju namještaja vodite uvijek računa o tome u kakvom je odnosu s vratima. Naprimjer, kada ležite u krevetu ili sjedite za stolom, idealno bi bilo da imate mogućnost vidjeti vrata, a da ne budete izravno u ravnini s njima. Najbolje mjesto često se nalazi dijagonalno od vrata s čvrstim zidom iza.

Foto: screenshot/facebook

6. Stvorite ravnotežu bojom

Ovisno o nijansi, boja može prizemljiti ili podići sobu. Tamne boje neka budu rezervirane za podove kako bi se dobio čvrst temelj. Zatim nanesite svijetle boje na zidove i stropove za uravnotežen, otvoren efekt. Suprotno nanošenje (podovi svijetle boje s tamnim zidovima) mogu dovesti do neuravnoteženog osjećaja.

Zapamtite: Cilj nije postići savršeni feng shui. Usredotočite se na male promjene koje vam pomažu da se osjećate opuštenije i zadovoljnije.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije