stilske vježbe

Sedam razloga zašto su zlatni detalji u domu uvijek dobra ideja

Foto: Zara Home
1/12
04.05.2020.
u 11:12

Urediti dom da bude moderan, luksuzan, a pritom ne bankrotirati i nije tako teško kao što se na prvu čini – tajna je u pravim detaljima

Želite nešto novo, moderno, zanimljivo, drukčije u svom domu, a da pritom ne potrošite pravo malo bogatstvo? Rješenje je tu, a i ne kaže se bez razloga da je vrag u detalju. Da, upravo su dobro odabrani detalji, koji se danas mogu naći po zaista niskim cijenama, ona ključna razlika koja prostoru daje karakter, stilsku odrednicu i atmosferu.

1/11

Kako je ovog proljeća trend povratak prirodnim materijalima i neutralnim bojama, najlakši način da prostor živne jest – nešto zlatno. Nije tajna da zlatnom odsjaju dugujemo postizanje luksuznog dojma, a posebno dobro zlatno se slaže s drvetom, sa svjetlijim nijansama boja i bogatim teksturama uz koje zaista dobivamo kombinaciju poput onih u luksuznim domovima.

Foto: Zara Home

Čak i ako niste ljubitelj zlatnih detalja, smatrate ih prenapadnima ili čak kičastima, vjerujemo da ćemo vas ovih sedam prijedloga razuvjeriti i uvjeriti da je nešto zlatno u domu uvijek dobra ideja. Dakako, bez pretjerivanja! Naravno, s toplijim danima većini nas život se seli na otvoreno, na terase, balkone, u dvorišta i vrtove. I ovdje, neovisno o broju kvadrata na otvorenom s kojima raspolažete, zlatni detalji odigrat će važnu ulogu.

Foto: Zara Home

To mogu biti sitnice, poput pribora za jelo, a mogu biti i veći komadi namještaja poput stolova i stolaca koji će na sebi imati malo zlatnog sjaja. Na suncu će se zlatna reflektirati i činit će prostor svjetlijim i savršenim za fotografiranje – za uspomenu ili za društvene mreže, kako je kome milo. Osim vani, zlatni detalji super će izgledati u baš svakoj prostoriji doma – u kuhinji, dnevnom boravku, hodniku, spavaćoj sobi, kupaonici... Ono što je važno i o čemu valja voditi računa jest da ti detalji “ne strše” u prostoru, nego da se s njim stapaju i nadopunjuju ga, kao kad konačno završite slaganje puzzla onim jednim komadićem koji uvijek nedostaje!

Foto: Zara Home

BOHO STIL

Boho stil, koji ide ruku pod ruku s umjetničkim dušama, sam po sebi voli kombiniranje različitih uzoraka i boja, a uz prirodne materijale, primjerice drvo, zlatni detalji slažu se savršeno. To može biti zdjela za voće koja će se ponosno isticati na stolu ili pak tanjuri, čaše ili pribor za jelo. Nemojte podcijeniti snagu tekstila – stolnjak, kuhinjske krpe, zavjese, ukrasni jastučići pa čak i tepisi s natruhama zlatnog tona odigrat će jako veliku ulogu u uređenju prostora. Dodatna prednost ovakvih detalja leži u činjenici da ih je, kad za to dođe vrijeme, lako zamijeniti, a u startu nisu investicija koja će vas izuti iz cipela – dajte im šansu, rezultat bi vas mogao oduševiti!

KLASIČNI STIL

Iskoristite moć zlatnih detalja! Neka u vašem domu budu onaj igrač s klupe koji donosi prednost! Da, da, zlatni detalji imaju supermoć uz čiju pomoć transformiraju dosadne prostore u glamurozne u samo jednom potezu, a najbolje je da ne koštaju pravo malo bogatstvo. U interijerima koji svojim uređenjem naginju klasici, umjereni su i nemaju detalja koji iskaču, najlakše je ukomponirati zlatne detalje koji će prostoru dati dozu profinjenosti i sofisticiranosti. To mogu biti lampe, bilo podne bilo stolne, ili čak luster, a mogu biti i komadi namještaja, primjerice stolić u dnevnom boravku sa zlatnim podnožjem. Pripazite da i okviri za slike, svijećnjaci i detalji na stolu imaju natruhe zlatnog sjaja i stilska će priča biti – zaokružena!

Foto: Zara Home

U RADNOM KUTKU

U vremenu kad je posao od doma mnogima svakodnevica i te kako je bitno osigurati si ugodan i miran prostor za rad. Neovisno o veličini kutka za kojim obavljate posao, detalji su ono što će ga učiniti posebnim. Zlatna vaza na stolu, zanimljiv okvir za slike sa zlatnim odsjajem ili pak lampa detalji su koji će odlično uklopiti u ovakav prostor i oplemeniti ga. Želite li insajderski savjet, evo jednog poznate “IT” djevojke Alexe Chung koja je svoj ured uredila jednostavno, a opet, vrlo efektno.

Foto: Instagram/riley.loudermilk

– Dovoljno je imati malo cvijeća ili zelenila, lijepu olovku i nekoliko omiljenih stvarčica da biste osjetili radni elan – kaže Alexa, čiji antikni stol, kupljen na buvljaku, krase zlatni detalji.

Foto: Zara Home

U KUHINJI

U kuhinji se, više no u bilo kojoj drugoj prostoriji doma, možete poigrati zlatnim detaljima. To može biti slavina, čak i sudoper, posuđe, ručkice na kuhinjskim elementima, sitni kuhinjski uređaji... Koju god varijantu da odaberete, nećete pogriješiti. Jedino na što valja paziti je da, ako igrate na zlatnu kombinaciju, u tom slučaju izostavite srebrne detalje, sve su druge kombinacije dobrodošle u vašem carstvu!

KUTAK ZA UŽITAK

Uz sezonsko cvijeće, zlatna vaza ili lampa doći će do punog izražaja, a prostor će u jednom potezu dobiti profinjen izgled s dozom glamura. U ovo vrijeme kad kod kuće boravimo više nego ikad takve stvari čine veliku razliku i pridonose da se bolje osjećamo unutar svoja četiri zida. Ako nemate ovakvih zlatnih detalja, dobra je vijest da ih možete naručiti preko nekog od web-shopova.

Foto: Zara Home

U SPAVAĆOJ SOBI

Mjesto koje je rezervirano za relaksaciju i odmor treba odisati i umirujućom atmosferom. To ćete postići posteljinom od prirodnih materijala koji maze kožu i omogućuju joj da diše te decentnim naglascima sa zlatnim odsjajem jer oni, dokazano, djeluju pozitivno na našu psihu. Lampa na noćnom ormariću ili prekrivač sa zlatnim odsjajem taj će zadatak ispuniti! Za sve one koji vole biti drukčiji od drugih i u domu vole nekonvencionalne detalje, odličan su izbor zanimljive visilice uz uzglavlje kreveta u zlatnim tonovima ili pak raskošni satenski jastuci. Oni hrabriji kombinirat će ih s rustikalnim elementima!

Foto: Zara Home

MALI, ALI VAŽNI RITUALI

Zašto biste jutarnji ili popodnevni čaj ili kavu ispijali iz rasparenih šalica? To što smo kod kuće ne znači da ne možemo sa stilom uživati u ovim ritualima. Posuđe koje ima zlatne detalje samo po sebi izgleda glamurozno, a pridodate li mu i elegantni poslužavnik, čajnik, vrč i/ili tanjuriće, cijela će se priča dići na viši nivo. Razmazite sami sebe, ako nećete vi, tko će? Za maksimalan užitak “garnirajte” sve prirodnim cvijećem i omiljenim grickalicama!

Komentara 1

MA
maorioni
21:25 16.05.2020.

Do sad su govorilj da me zlatno kić, sad je opet otmjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije