EFEKTNO POMLAĐIVANJE

Novo ruho 125-godišnje Opatijke nevjerojatne povijesti

vila opatija
Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL
1/21
15.03.2016.
u 17:30

Secesijska vila Penkala zaštićeni je spomenik nulte kategorije, a s perivojem čini jednu od najljepših i najprepoznatljivijih vizura Opatije

O ukusima se ne raspravlja, ali prošetati se zdanjem iz 1891., koje ima status spomenika kulture nulte kategorije, većina će se složiti – privilegij je. Opatijska vila Penkala povijesni je primjerak secesijske arhitekture, čiji svaki kutak ima svoju priču, anegdotu, urbanu legendu.

Njezino se vlasništvo mijenjalo i dijelilo mnogo puta, a ime Penkala jasno sugerira da je i dijelom obiteljske imovine poznatog hrvatskog izumitelja. S obzirom na to da je uvijek bila u plemenitaškim rukama, bila je i središte kulturnog i političkog života.

Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

U nju je vrlo često dolazio Miroslav Krleža, a gost je jednom bio i Josip Broz Tito koji je od tadašnje vlasnice htio kupiti dva kamina, ali ona mu je na to rekla da se može doći grijati kad god poželi. Kamini su, naravno, i danas tamo, jer tko god je živio u vili znao je njezinu neprocjenjivu vrijednost, a jednako tako obzirno je prije dvije godine svoj stan na drugom katu u njoj renovirao Ivan Šimek.

Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

– Imam sreću da je ovo zapravo moja “vikendica”. Tu provodim nekoliko tjedana godišnje jer radim u inozemstvu, ali kad god mi to poslovna ruta dopusti, svratim barem nakratko. Interijer vile i divan stari perivoj oko nje pružaju nevjerojatan mir i opuštanje – ističe vlasnik. Na raspolaganju su mu 123 kvadrata raspoređena na ulazni hodnik, mušku kupaonicu u crnim tonovima s parnom kupelji, mušku spavaću sobu u tamnim tonovima, kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak od 40 kvadrata, radnu/gostinjsku sobu, manju vinoteku i žensku kupaonicu s jacuzzijem.

Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

– Izgled cijelog interijera sam osmislio sam pa su mi prijatelji poslije govorili da bih se trebao prekvalificirati iz pravnika u dizajnera – šali se gospodin Ivan, ali iz priloženog se vidi da je uređenju pristupio studiozno.

Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

Naime, gotovo sav namještaj, osim sofe koja je dopremljena iz Italije, dao je izraditi po mjeri kod domaćih majstora, počevši od kuhinje, blagovaonskog stola od orahovine, kompletnog namještaja u sobama, pa i slika u dnevnom boravku izrađena je po njegovoj zamisli, kao i stolić kojim se posebno ponosi. Dao je od bračkog kamena izbrusiti oblik školjke na koji je postavljena staklena ploha.

Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

Ipak, moramo priznati da su najatraktivniji starinski detalji. Na samom ulazu je autentična templarska zvijezda, jedan od zidova krase razglednice stare koliko i vila koje su pravi raritet, a komoda, ogledalo i sat u dnevnom boravku također datiraju iz druge polovice 19. stoljeća.

>>Istarska vila od 300 m2 s pogledom od kojeg zastaje dah

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:09 16.03.2016.

Aha. Znaci, netko je unistio sve originalno, i spomenik kulture nulte kategorije iznutra uredio ultra moderno? Stvarno za pohvalu. Otprilike kao Boban, koji je u svom dvorcu u Milanu od kapelice napravio spavacu sobu, i na oltaru drzao TV-uredjaj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije