Rat mrljama

Kako se riješiti mrlja od čokolade, umaka, vina...?

mrlje
Foto: Thinkstock
1/4
Autori: m.k., Dom i vrt
13.04.2017.
u 06:45

Kad god je to moguće, mrlje na stolnjaku tretirajte odmah. Naime, tvrdokorne i zasušene mrlje puno je teže očistiti

Mrlje na stolnjaku svakodnevna su pojava, no nekako smo posebno osjetljivi na one koje koristimo u posebnim prilikama. Pranje u perilici ne znači i savršeno čist stolnjak, jer efikasno pranje ovisi o vrstama mrlja (vino, umak, masnoća, kava i sl.), njezinoj starosti te o vrsti i boji stoljnjaka. Evo savjeta kako im doskočiti!

Mrlje od crnog vina

Na mrlju stavite žlicu soli i ostavite nekoliko minuta pa zatim istrljajte prirodnim sapunom. Tek tada stavite u perilicu. Može se koristiti i limunov sok pomiješan snekoliko kapi deterdženta.

Foto: pixabay

Mrlje od umaka

Nožem postružite eventulne ostatke pa sve pospite dječjim puderom i ostavite 10 minuta. Katkada je potrebno ponoviti postupak. Ako je stolnjak bijele boje možete koristiti izbjeljivač.
Orije stavljanja u perilicu na mrlju stavite nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa.

Mrlje od voća

Mrlju odmah natapkajte hladnom vodom. Ako odjeće je bijela, trljajte mrlju s mješavinom vodikova peroksida, vode i nekoliko kapi amonijaka. Ako je stoljnjak u boji, mrlju trljajte s bijelom krpom namočenom u sok od limuna.

Foto: pixabay

Mrlje od kave
Ako mrlja je još uvijek 'vruća', stoljnjak stavite preko sudopera i polijevajte vrućom vodom iz slavine. Ako je mrlja stara prije stavljanja u perilicu istrljajte je sapunom te otopinom amonijaka i alkohola.

Čokolada
Odmah namočite stolnjak u toplu vodu.Za bijele stoljanjke koristite bjelilo, a za one u boji perborat za tkanine u boji.

Foto: pixabay

Vosak
Prvo nožem sastružite vosak, onda na mrlju stavite papir i pređite preko mrlje zagrijanim glačalom. Postupak ponovite nekoliko puta, dok se vosak ne ukloni. Na glačalo obavezno isključite paru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije