savjeti

Pet važnih stvari koje morate znati kad obnavljate namještaj

obnova
Foto: Thinkstock
1/5
28.05.2015.
u 13:08

Kako obnoviti stari namještaj? Prvo ga pregledajte, popravite potrgano, tretirajte crvotočinu, skinite staru boju, prijeđite komad brusnim papirom pa tek onda bojite

Za restauraciju namještaja treba imati strpljenja, dobar alat i malo stolarskog znanja. Prvi korak je pregled odabranog komada. Katkad je nužno zamijeniti neki dio ili ga učvrstiti. Posebnu pažnju treba obratiti na crvotočinu i dobro je tretirati. Za to je najbolje upotrijebiti drvocid.

Tretiranje drvocidom počinje čišćenjem komada od postojećeg laka. Nakon toga očišćeno mjesto treba premazati kistom, zamotati u najlon i ostaviti 5-6 dana na tamnom mjestu, nikako izloženo suncu.

Foto: pixabay

Sljedeći korak je strpljivo skidanje starog laka ili boje različitim vrstama brusnog papira. Dobro očišćeni komad treba oprašiti (po potrebi i usisati) kako ne bi bilo ni najsitnije prašine. Restauratori različito reagiraju na rupe u drvu. Neki ih zatvaraju. Restaurator Roman Lalić kaže kako rupe zatvara samo ako to klijent izričito traži, jer rupe u drvu daju vjerodostojnost. Namještaj se boji akrilnim (vodenim) bojama. Izbor boja isključivo ovisi o osobnim afinitetima.

Foto: pixabay

Uvijek koristite čiste i neoštećene kistove. Ovisno o vrsti drva, katkad je potrebno nanositi više slojeva boje. Između dvaju bojenja pustite neka se komoda, stolac, kredenc ili ormarić dobro osuše. Ako bojite vani, ne činite to za vjetrovita dana da vjetar ne bi donio nečistoću na svježe obojen predmet.

>>Oslikajte stolac po uputama naših dizajnerica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije