pomladite svoj dom

10 pravila kojima ćete svoju nekretninu održati u dobrom stanju desetljećima

građevinski radovi i popravci održavanje
Foto: Thinkstock
1/3
04.02.2019.
u 10:09

Živjeli u kući ili stanu, možete znatno unaprijediti kvalitetu života budete li dosljedni u provođenju ovih pravila svakog proljeća

Trenutačno je ponuda nekretnina koje traže novog vlasnika u Hrvatskoj premašila impresivnu brojku od 40 tisuća, a zanimljivo je da je glavna zamjerka potencijalnih kupaca, ako nije riječ o novogradnji, neodržavanost i zapuštenost nekretnina koje se prodaju.

Uglavnom je riječ o sitnicama koje je lako ukloniti pravodobnom reakcijom no, nažalost, većina ne reagira na prve znakove propadanja. Ako i ne namjeravate prodavati svoj trenutačni dom, bilo bi dobro svake godine provesti deset ključnih mjera koje će ga održati u “dobroj formi”.

Uglavnom je riječ o zahvatima koje možete odraditi sami, a samo ćete za neke trebati stručnu pomoć koja će vam, budete li se redovito pridržavali pravila, ispasti mnogo jeftinija nego da majstore pozivate samo u situacijama “kad gori pod petama”. Proljeće je sa svojim lijepim i duljim danima idealno za većinu ovih servisnih radova koji će vašem domu osigurati svježinu i očuvanost. Takvo stanje oduševit će kupce, a i vama će životni prostor biti puno ugodniji.

Foto: pixabay

1. Osvježite boju na zidovima

• Kompletno ličenje svih prostorija u pravilu nije potrebno svake godine. No dobro bi bilo svakog proljeća osvježiti prostore koji su najprometniji, poput hodnika na kojima se odmah vide tragovi prljavštine i istrošenosti. Ako niste vješti u bojenju, obojite ih perivom bojom. Držat će i do dvije godine, a zidovi će izgledati kao da su svježe obojeni.

2. Održavanje parketa

• Parkete treba polirati svake godine. Na taj način drvo se štiti od mogućnih nametnika, smanjuje mu se potrošnja i, u konačnici, izgleda atraktivnije.

3. Ne zaboravite na stolariju

• Neovisno o vrsti stolarije koju imate, i njoj je potrebno redovito održavanje. Dakako, pritom se ne misli na pranje prozora, nego na sanaciju mogućih mehaničkih kvarova, osvježavanje boje (posebice se to odnosi na drvene dijelove koji reagiraju na vremenske uvjete) i izmjeru količine energije koju propuštaju.

4. Željezo ne trpi zanemarivanje

• Željezni namještaj i/ili ograda mogu izgledati vrlo efektno, no zbog svoje neotpornosti na vanjske utjecaje svake godine zahtijevaju preventivne mjere poput prebojavanja zaštitnim slojem ili, u radikalnijim slučajevima, skidanja stare boje i nanošenja nove.

Foto: pixabay

5. I vanjska keramika zahtijeva obnovu

• Imate li terasu ili balkon, nakon zime i prije iznošenja namještaja provjerite u kakvom stanju je pod (i eventualno zidovi). Jedan sloj boje na zidovima godišnje učinit će da izgledaju svježe i blistavo. Keramiku detaljno pregledajte, zamijenite oštećene pločice i sve operite uz pomoć miniwasha.

6. Okućnica je itekako bitna

• I najljepša i najmodernija kuća gubit će i na cijeni i na dojmu ako je okućnica koja je okružuje zapuštena. Većinu radova oko kuće možete obaviti sami. Potrudite se da je trava pokošena, da se dvorište ne pretvara u šikaru, a pokojom egzotičnom biljkom udahnut ćete i dašak ekskluzivnosti.

7. Servis bojlera, dimnjaka, provjera radijatora

• Zaključenjem sezone grijanja većina pogrešno misli da više ne treba misliti na sustave koji im održavaju dom toplim. Upravo je kraj sezone izvrsno vrijeme za servis bojlera (bilo plinskih bilo električnih), za skidanje nataloženog kamenca, provjeravanje protočnosti cijevi i ozračivanje radijatora. Svakako bi po završetku sezone grijanja bilo pametno očistiti i dimnjak. U jesen će vas tako čekati samo minimalna tehnička provjera, a svi potencijalni kvarovi bit će uklonjeni na vrijeme.

8. Obnovite policu osiguranja

• Danas je moguće osigurati gotovo sve i to po prilično povoljnim cijenama. Stručnjaci koji se bave osiguranjima ističu da je upravo osiguranje doma pametna investicija. Jednom godišnje uplatite policu (plativo u ratama) i sigurni ste da će vam sva moguća šteta u domu biti nadoknađena. Lakše se spava s tom spoznajom.

9. Provjerite uređaje i instalacije

• Neispravni uređaji, osim što u pravilu troše više energije (i živaca), mogu biti i opasni. Jednom godišnje bilo bi dobro povjeriti stručnjacima da pregledaju sve uređaje i električne instalacije te uklone eventualne kvarove na koje naiđu. Najčešće nezgode u domovima u Hrvatskoj upravo su prouzročene neispravnim instalacijama.

10. Odstranjivanje prljavštine na fasadi i olucima

• Vanjski izgled, naravno, odaje prvi dojam. Fasada je pokazatelj održavanosti nekretnine. Danas na tržištu postoje visokokvalitetne boje koje je jednostavno nanijeti i koje moju biti ekspresno osvježenje ako oštećenja i prljavština ne zahtijevaju stručnu ruku. Ako su oštećenja velika, posao svakako prepustite profesionalcima.

>>Lov na majstora: igrajte po pravilima ili vas čeka šteta

Komentara 5

KA
karlovcankica
21:06 23.04.2015.

I stara kucica izgleda lijepo kad je uredjena i cista!

DU
Deleted user
07:57 24.04.2015.

Naravno, ni riječi o promjeni krovišta svakih 30 godina, što je investicija reda 50 do 100 tisuća kn. Problem i za stambene zgrade s par desetina suvlasnika jer se radi o ogromnom financijskom zalogaju. Ni spomena o tome da redovit pregled bojlera košta 500 do 1000 kn, a skidanje lišća i smeća iz oluka sličnu cifru.

AN
Ante21
01:12 24.04.2015.

lakiranje parketa svake godine..pa nismo u Lihtenštajn da se svi kupamo u lovi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije