MALA DOZA LUKSUZA

Sanjate o bazenu? Onda ovih pet stvari trebate imati u vidu!

bazen
Foto: Thinkstock
1/7
19.08.2016.
u 13:45

Mnogi pomisle kako su jedina bitna faktora gradnje bazena na okućnici onaj prostorni i financijski. No, to je samo početak priče...

I dok je to za američka ili pak australska predgrađa posve normalno, za nas su kućni ili vrtni bazeni još uvijek stvar luksuza i statusni simbol. Iako, njegova gradnja i nije tako skupa kao što bismo pomislili. Početna je cijena bazena, ako ga grade profesionalci, 10 tisuća eura - najjeftiniji su oni montažni, a najskuplji i najdugotrajniji oni betonski.

Stoga, ako si možete priuštiti taj dodatak, počnite razmišljati o gradnju bazena. Ali, prije toga imajte u vidu nekoliko pravila i uputa. Jer, za novi bazen nisu potrebni samo prostor i novci, nego i dobro planiranje te svijest da ćete se o njemu, kao i o svim drugim nekretninana i svemu što posjedujete - morati stalno brinuti i održavati ga.

1. MOŽDA ĆETE TREBATI DOZVOLU

Na temelju Zakona o prostornom uređenju i gradnji te Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, bez rješenja o uvjetima građenja, potvrđenog glavnog projekta i građevinske dozvole odobrava se građenje bazena tlocrtne površine do 24 četvorna metra i dubine do dva metra. Za veće bazene potrebna je i građevinska dozvola.

Foto: pixabay

2. STALNO GA TREBA ODRŽAVATI

Uređaj za pročišćavanje vode srce je svakoga bazena. Bez njega voda ubrzo postane mutna. Kruženje vode u bazenu i ujedno dobro filtriranje vode, uz dezinfekciju, osnovni su uvjeti za čistu i besprijekornu bazensku vodu.

3. ALGE SU VELIKI NEPRIJATELJI BAZENA

One su izvor različitih bolesti, estetski su vrlo ružne i šire neugodan miris, a neodržavanje bazena pogoduje njihovu širenju. Prvi znak pojave algi u bazenu su skliske stijenke bazena. O načinu tretiranja algi najbolje se posavjetovati sa stručnjacima koji će odrediti potrebnu količinu algicida.

Foto: pixabay

4. SVJETLA I DODACI DAJU GLAMUR

Svaki bazen uz standardnu opremu može biti opremljen i različitim dodacima koji naglašavaju njegov glamur i daju poseban dojam. Danju je to možda vodoskok, a noću raskošna rasvjeta koja će ga učiniti nezaboravnim.

5. RAZLIČITE VRSTE BAZENA, ISTO PRAVILO ZA SVE

Bez obzira na to koji odabrali, tijekom njihove gradnje treba poštovati određena pravila jer samo tako doista bazen može, bio unutarnji ili vanjski, biti u punoj funkciji.

>>13 dobrih ideja: vertikalni vrt od plastičnih boca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije