popularno

Rustikalni stil vraća se u naše domove, evo bazičnih komada u koje treba uložiti

Zara Home
01.03.2024.
u 11:19

Da biste točno razumjeli što je rustikalni u interijeru, donosimo neke ključne karakteristike. Ovaj stil uređenje karakterizira paleta suptilnih prirodnih boja, ne nužno svijetlih

Rustikalni stil ili volite ili ne volite. Da, toliko je specifičan i poseban, i upravo zbog toga se ponovno vraća na scenu uređenja interijera. Odlična stvar kod ovog stila je što ga možete iskopirati bez velikih ulaganja, a mana mu je svakako činjenica da se ne može uklopiti u baš svaki interijer.

Foto: Zara Home

Da biste točno razumjeli što je rustikalni u interijeru, donosimo neke ključne karakteristike. Ovaj stil uređenje karakterizira paleta suptilnih prirodnih boja, ne nužno svijetlih.

Foto: Zara Home

Pastelne nijanse smeđe, bež, pijeska, zelene u tandemu s blijedo crvenim i blijedo žutim detaljima najbolje odgovaraju ovom stilu. Druga karakteristika ovog stila odnosi se na materijale, prije svega na kamen i prirodno drvo. Vrste kamena koje se koriste su: kvarc i mramor. Kod drveta favoriti su neobrađeni komadi drveta, od svijetlog hrasta do wengea. Metalni elementi nisu ključni u ovom stilu, ali njihova upotreba nužna je u dekoru: prije svega misli se na svijećnjake, police, kuhinjski pribor...

Foto: Zara Home

U modernim prostorima također se može uklopiti rustikalni stil, ali morate pripaziti pri dizajnu kako se uređenje prostora ne bi pretvorilo u parodiju. Ako imate PVC stolariju, kuhinju od medijapana ili laminat na podu najbolje je da zaboravite na ovaj stil uređenja. Okviri prozora trebali bi biti izrađeni od punog drva, kao i vrata, a zidovi i stropovi trebaju nadopunjavati stil.

Foto: Zara Home

Kombinacija starih raspadnutih ili restauriranih dijelova i modernih stvari uobičajena je praksa u radu profesionalnih dizajnera. Klasični rustikalni stil malo je oplemenjen u SAD-u, nakon čega su mu dodijelili naziv "Rustikalni Art Nouveau", čija je karakteristika eklekticizam. Također je svoju primjenu našla u Europi, posebno u zemljama Skandinavije (Norveška, Švedska, Danska). Ovaj podstil karakterizira kombinacija masivnih starih drvenih greda na stropu, grubo obrađenih zidova i tkanine pastelnih boja.

Foto: Zara Home

Ako ste i dalje spremni prigrliti ovaj stil evo na što trebate paziti: Birajte namještaj tamne boje u tandemu sa svijetlim tekstilom (jastuci, prekrivači, prekrivači i zavjese). Ako možete nabavite retro kućanske aparate koji će se bolje uklopiti u ovaj stil. Središnji detalj sobe neka bude kamin, i to onaj koji više podjeća na ognjište, poput stare peći za grijanje kuće i kuhanje. Također, za dekoraciju možete koristiti zanimljive vješalice, lustere, police. Na pod od masivnog drva, za toplinu dodajte gusti tepih bez uzoraka.

Foto: Zara Home

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije