Objavite rat moljcima

Preventiva je redovito čišćenje, a u borbi pomaže vruća voda, ocat, lavanda...

moljci
Foto: Thinkstock
1/4
17.03.2020.
u 07:00

Moljci su neželjeni stanovnici naših ormara s odjećom i kuhinjskim namirnicama. Jeste li znali da moljce privlači i osušeno cvijeće?

Ličinke moljaca lako se razviju u ormarima s odjećom i hranom, a najbolja preventiva protiv moljaca je redovito čišćenje. Super pomagač može biti usisavač, ali i krpa natopljena u vruću otopinu vode i sapunice. Moljci u ormarima s odjećom obično se skrivaju na tamnim mjestima.

Prebrišite ormar vrućom vodom, to je najsigurniji način za uklanjanje svih jajašaca ili ličinki. Odjeću operite na najmanje 50 stupnjeva u perilici, u ciklusu od 20 ili 30 minuta. Odjeću koju ne možete prati u perilici stavite u najlonsku vrećicu i stavite na nekoliko sati u zamrzivač.

Foto: pixabay

Odjeću možete čuvati u vakuum torbama, posebno su praktične ako treba neki komad pohraniti na duže vrijeme. U ormare, među odjeću stavite loptice od vate natopljene cedrovim uljem, mada valja znati da cedrovo ulje nije uvijek učinkovito kod većih legla. Tradicionalni pomagači su lavanda, cimet, menta ili citrusi. Na tržištu postoje i posebne trake protiv moljaca.

Foto: pixabay

Ako moljci napadnu kuhinjski ormar, najvažnije je pronaći izvor. Izvrsni mediji za razmnožavanje moljaca su brašno, riža, čajevi, grah tjestenina, orašasti plodovi... Te namirnice uvijek držie u zatvorenim posudama. Očistite police, ali i sve posude u kojima ste držali hranu. Za završno čišćenje koristite bijeli vinski ocat. proizvode u kojima su se stvorili moljci bacite. Hrana koja se ne može tretirati stavite u zamrzivač.

Foto: pixabay

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije