Make over

Reci to žaruljom

rasvjeta
Foto: arhiva
13.01.2017.
u 07:30

Odabir rasvjete ima jako bitnu ulogu u uređenju interijera. Mi vam donosimo ideje koje možete lako primijeniti za promjenu atmosfere.

Funkcionalna uloga rasvjete izuzetno je važna. Pravilno osvijetljen prostor u kojem se radi ili boravi olakšava i ubrzava obavljanje svih aktivnosti. To osobito dolazi do izražaja u radnim prostorima, kuhinjama, dječjim sobama, kupaonicama, bibliotekama, itd.

Foto: arhiva

Kupaonska rasvjeta također mora biti kvalitetna jer se u tom prostoru obavljaju aktivnosti koje traže izuzetnu preciznost kao što su šminkanje, depilacija... Uz središnju rasvjetu kupaonice, poželjno je postaviti osvjetljenje uz ogledalo, a dodatna rasvjeta može biti isključivo iz dekorativnih, tj. ambijentalnih razloga, primjerice za stvaranje romantičnog ugođaja dok se kupate ili tuširate.

Foto: arhiva

Dekorativna uloga rasvjete ostvaruje se načinom, vrstom, oblikom, bojom te jačinom rasprostiranja svjetlosti. Svjetlosni efekti mogu potpuno promijeniti doživljaj prostora tako da se njima često transformiraju višenamjenski prostori, koji danju mogu imati jednu namjenu, a noću drugu. Slični efekti mogu se postići i u stambenim prostorima u kojima se npr. dio dnevnog boravka može koristiti kao radni prostor, a istodobno kao prostor za opuštanje.

Foto: arhiva

U svakoj prostoriji, neovisno o potrebi postavljanja funkcionalne rasvjete, koja osigurava pravilno osvjetljenje i korištenje prostora, poželjno je postaviti dekorativnu rasvjetu. Igra svjetlošću obogaćuje prostor te omogućava da prostor ispunjen istim namještajem i bojama dobije novi izražaj. Svjetlosnim efektima najjednostavnije se mijenja doživljaj prostora te je upravo to savjet svima koji žele unijeti brze promjene u interijer

Foto: arhiva

. Osim načinom rasprostiranja svjetlosti rasvjetna tijela mogu dekorirati prostor svojim vlastitim dizajnom. Skulpturalnost lustera ili stojećih lampi unosi umjetnički karakter u prostor. Tako oblikovana rasvjetna tijela nije potrebno usklađivati s ostalim elementima interijera ni bojom ni materijalima. Skulpturalno dizajnirana rasvjetna tijela dobivaju mogućnost da poput umjetnina budu neovisna u porukama koje šalju korisnicima prostora.

Foto: arhiva

Pri izvedbi kompleksnih prostora (u kojima rasvjeta ima bitnu ulogu), ali i privatnih stambenih objekata, u kojima se žele postići kvalitetni svjetlosni efekti, preporučljivo je angažirati „light dizajnera“. On će svojim proračunima i stručnim znanjima osmisliti kvalitetna rješenja u skladu s prostornim mogućnostima.

Rasvjeta je izuzetno važan element interijera. Najčešće se postavlja kao posljednja u prostor kada su financijska sredstva već znatno iscrpljena. Stoga se često biraju privremena, jeftinija rješenja koja na kraju vrlo često ostanu i konačna. No, to je potpuno pogrešan pristup.

Foto: arhiva

Rasvjeta se mora planirati od samog početka i to kroz projekt, naravno vodeći računa o budžetu kojim raspolažemo. Imajte na umu važnost rasvjete u prostoru kako biste mogli maksimalno uživati u njemu

Zlatna pravila za postavljanje rasvjete

1. Prirodno svjetlo

Ako vam manjka svjetlosti, nasuprot prozora možete objesiti ogledala koja će, osim dojma dubine, ujedno dati i veću prirodnu osvijetljenost.

2. Pametan trik

Ako imate previše osvijetljen prostor, nasuprot izvora svjetlosti zid obojite tamnijom bojom ili, da biste je blokirali, koristite muslin ili perforirane rolete.

3. Iskoristite potencijal

Ako je vaš hodnik bez prirodne svjetlosti, neka pregrada ne bude zid, prostor „otvorite“ koristeći se staklenim ciglama, mutnim staklom ili za one manjeg budžeta nekim otvorenim regalom do stropa.

4. Raskošni lusteri

Ako imate više stropove, razmislite o velikom i efektom lusteru koji će dominirati prostorom, dati osjećaj nižeg stropa te pružiti određenu dozu elegancije i sofisticiranosti.

5. Organizacija prostora

Prostor možete osvijetliti i ravnomjerno postavljenom tzv. spot ugradbenom rasvjetom. U tom slučaju potreban vam je spušten strop koji je izvrstan izbor ako imate visoke stropove. Takav je zahvat najlakše izvesti knaufom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije