uređenje kupaonice

Razmišljate o kupnji kade? Evo materijala, vrste kada i savjeta za instalaciju koje trebate znati

kupaonica kada
Shutterstock
25.01.2021.
u 07:00

Prije nego što se zaljubite u određenu vrstu kade, morate znati u koju se kupaonicu može smjestiti. i Zapamtite, što je kada opremljenija to je skuplja

Kupanje i uživanje u dugoj kupki je krajnje opuštajuće, ali kupnja kade može biti stresna. Danas je dostupan vrtoglav niz dimenzija, oblika i materijala kade, i potrebno je mudro odabrati najbolju za svoju kupaonicu. Naš vodič za kupnju kade pomoći će vam odabrati savršenu kadu za vaš dom i način života.

Foto: screenshot/facebook

Pitanja koja trebate postaviti prije kupnje kade:

Kako planirate koristiti svoju kadu?

Odgovor određuje je li dovoljan jeftin dizajn ili vam treba nešto luksuznije. Standardna kada za "namakanje" jednostavno se napuni vodom, dok masažna masaža ili zračna kupka imaju mlaznice ili kanale koji pružaju masažni zrak. Dodaci u kadi obično su ograničeni na naslone za ruke ili glavu, rešetke i podove otporne na klizanje. Whirlpool, zračna kupka ili kombinirane kade imaju mnogo više mogućnosti, uključujući podesive mlazove, ambijentalno podvodno osvjetljenje, značajke aromaterapije, grijane puhalice i automatizirane sustave za čišćenje. Što je kada složenija, to je skuplja.

Foto: screenshot/facebook

Koliko prostora imate?

Prije nego što se zaljubite u određenu vrstu kade, morate znati u koju se kupaonicu može smjestiti. Standardna kada duga je 140 centimetara, široka 80 centimetara i duboka 40 centimetara, ali dostupne su i mnoge druge veličine i oblici kade. Da biste utvrdili koliko velika može biti pažljivo izmjerite kupaonicu i vrata. Zabilježite gdje se odvod nalazi na podu kako biste bili sigurni u dimenzije. Također, neke kade ne dopuštaju postavljanje tuša, pa prije kupnje provjerite je li kombinacija kade i tuša obavezna karakteristika vaše obitelji.

Foto: Dom i vrt

Postoje li posebnosti ugradnje kade?

Ako razmišljate o hidromasažnoj kadi, morat ćete planirati pumpu, prekidač za zrak i električni timer. Mnogo pumpi stane u jedinicu kade, ali neki proizvođači imaju pumpe za daljinsko koje se mogu postaviti na visinu od 5 metara od kade i sakriti u ormariću. Prekidač za zrak, koji je neelektričan, može se nalaziti na jedinici kade. Planirajte instalirati električni timer na sigurnoj udaljenosti od kad.

kupaonica kada
1/13

Može li vaš bojler riješiti zadatak?

Veličina kade utjecat će na mjesečne troškove. Tipična kupka sastoji se od jedne trećine hladne vode i dvije trećine tople vode. Ako imate spremnik za toplu vodu, može li on isporučiti dovoljno tople vode? Kade se razlikuju po veličini, od 25-150 litara vode. Provjerite je li bojler dovoljno velik za kapacitete kade.

Predstavlja li težina problem?

Plastične kade mogu težiti samo 50 kilograma prazne, dok kada od lijevanog željeza može premašiti 1000 kilograma. Ako razmišljate o težem materijalu, razmislite mogu li podovi podnijeti težinu? Kad zbrojite težinu kade, plus težinu vode i ljudi, možda će biti potrebno ojačati pod ispod kade nosačima.

Foto: Shutterstock

Je li kada ugodna?

Prije kupnje kade, isprobajte je - doslovno. Popnite se, smjestite u kadu i zamislite kako se kupate. Odgovara li vam i osjećate li se ugodno? Neka vam ne bude neugodno; to je najbolji način da utvrdite hoćete li biti zadovoljni.

Odabir materijala

Uz stotine oblika i veličina koje možete izabrati, kupnja kade može biti prava noćna mora. Materijal kade određuje cijenu, trajnost i lakoću čišćenja. Evo najčešćih:

Plastika: Izrađene od stakloplastike ili akrila, plastične kade nude najveću fleksibilnost dizajna jer se mogu oblikovati u više oblika. Topao je na dodir i dobro izolira, tako da se voda ne hladi tako brzo kao u kadama od emajliranog čelika ili od lijevanog željeza. Plastika je ujedno i najlakša, teška 60-70 kilograma. Abrazivna sredstva za čišćenje oštetit će površinu.

Emajlirani čelik: Čelične kade s porculansko-emajliranim premazom najjeftinije su kade. Ali materijal ima nedostataka: čelik provodi toplinu, što znači da se voda u kadi brzo hladi; površina je sklona oštećenju, a teži otprilike dvostruko više od plastike.

Lijevano željezo: Kada od lijevanog željeza, poput čeličnih, obložene su caklinom. Međutim, oni se ne uništavaju tako lako kao čelik, jer je caklinski premaz deblji nego na čeličnim kadama, a lijevano željezo postojanije je i otpornije. Isprva će kada od lijevanog željeza povući toplinu iz vode, ali kad se zagrije, dugo će držati vodu toplom. Glavni nedostatak lijevanog željeza je njegova težina, 350-500 kilograma, što može zakomplicirati instalacije kada na  - katovima.

Lijevani polimer: Kade od lijevanog polimera tradicionalno imitiraju izgled mramora ili granita i dostupne su u velikom rasponu boja. Lijevani polimer košta malo više od akrila; međutim, i njegova se površina ne oštećuje lako. S vremenom završna obrada gel-premaza na kadama od lijevanog polimera može postati krhka i izložiti materijal ispod, što dovodi do pukotina.

Vrste kade i instalacije

Odabir kade također ovisi o konfiguraciji kupaonice i o tome kako koja instalacija može funkcionirati. Evo nekoliko vrsta ugradnje kade:

Udubljene kade: Ovo je najčešća instalacija kade. Ugrađene su uz tri zida.

Samostojeće kade: Kao što im samo ime govori, samostojeće kade poput kad as nožicama stoje samostalno u kupaonici, ali moraju biti postavljene u blizini vodovodnih vodova.

Foto: pixabay

Ostale vrste ugradnje kade uključuju kutne kade, ugradbene kade, kade na platformi i kade s podnožjem. Uz standardne kade, možete kupiti i kadu s posebnim značajkama koje odgovaraju vašem načinu života.

Whirlpool kade: Da biste uživali u masažnoj kadi, razmislite o modelu s mlaznicama. Whirlpool kade imaju mlaznice koje potiskuju vodu oko kade. Međutim, ovakve kade su puno skuplje od klasičnih hidro-masažnih kada.

Ako vam kada curi, ispucala je ili se istrošila, možda mislite da je vrijeme da zamijenite kadu. Međutim, možda je dovoljno pružiti joj samo kozmetički tretman u vidu novog premaza kako bi ponovno zasjala starim sjajem. Neke kade moguće je obložiti akrilnom presvlakom za potpuno nov izgled, a poliuretanski premaz kadi će dati površinu visokog sjaja.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas na Instagramu!

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije