Trend

Rasvjetom do blagdanske čarolije

Shutterestock
06.12.2017.
u 09:46

Stare lampice koje više nećete koristiti na drvcu ili u ukrašavanju interijera nemojte baciti, već ih prenamijenite. Omotajte njima vjenčiće, kartonske krugove ili krugove od žice

Nije tajna da dobra rasvjeta interijeru daje karakter, da ga može učiniti prostranijim, dati mu toplinu... Upravo u vrijeme blagdana rasvjeta je u središtu, kako u eksterijerima tako i interijerima. Božićnom rasvjetom postiže se poseban blagdanski efekt i upravo je dobra rasvjeta ono što podiže cijeli doživljaj, odnosno stvara atmosferu.

Foto: Shutterstock

Kako bi rasvjeta imala pozitivan utjecaj, potrebno je posvetiti puno pozornosti odabiru lampica, ali i samom postavljanju. Bez obzira postavi li se u privatne ili poslovne prostore, trgovačke centre, na ulice ili trgove, zaokružuje blagdansku priču i teško je zamisliti blagdane bez dekorativne rasvjete.

Pri uređenju eksterijera važan je čimbenik i vanjska rasvjeta. U današnje vrijeme posebno treba obratiti pozornost na velike uštede na energiji, i to korištenjem LED žarulja, LED traka i drugog.

Glavne prednosti su: manja potrošnja energije, dulji vijek trajanja, fizička čvrstoća, manje dimenzije, neograničene mogućnosti izvedbe i dizajna. Ove godine u svojim božićnim kolekcijama sve su velike kuće specijalizirane za uređenje interijera naglasak stavile upravo na rasvjetu.

Foto: Shutterstock

Ikea tako predlaže kombinaciju različitih ukrasnih rasvjetnih tijela za stvaranje blagdanske čarolije u domu. U Zara Homeu pažnju su posvetili detaljima pa tako i najmanje ukrasne sitnice – svijetle! H&M Home također je asortiman “podebljao” ukrasnom rasvjetom, a kada se sve to kombinira s njihovim tekstilima s blagdanskim motivima, svaki dom pretvara se u pravu bajku.

Ako ste se pak uz interijer odlučili rasvjetom ukrasiti i eksterijer, uz klasične božićne motive poput svjetlećih sobova i Djedice na ljestvama, možete nabaviti i cijele mreže lampica u koje možete odjenuti kuću.

Prednost im je svakako činjenica da je riječ o LED rasvjeti koja troši znatno manje energije. Dakako, puno rasvjete u domu i oko njega zahtijeva i mjere opreza. Lampice gasite kad nema nikoga kod kuće, kupujte samo one koje su atestirane i s jasnim deklaracijama kod ovlaštenih prodavača. Nije loše provjeriti instalacije prije povećanja opterećenja i svakako vodite računa da vam nisu sva rasvjetna tijela produžnim kabelom priključena na jednu utičnicu. Slijedeći ove savjete, izbjeći ćete da se slavlje pretvori u tragediju izazvanu požarom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije