14.04.2016. u 14:15

Dobro osmišljena rasvjeta dat će interijeru dodatnu dimenziju i posebnu atmosferu. U tekstu naše kolumnistice Lorene Štimac saznajte kako je osmisliti, gdje postaviti i kakva rasvjetna tijela odabrati

Prošlog tjedna prošli smo kroz neke osnovne smjernice za kvalitetan odabir boja vaših zidova, no kao što sam napomenula - osvjetljenje je izuzetno bitan faktor jer ono je to što na kraju prostoru daje konačnu formu. Iako je rasvjeta "final touch", plan osvjetljenja je, ukoliko ste u mogućnosti, najbolje planirati prije početka ikakvih radova ili renovacije jer dobro pozicionirana i unaprijed osmišljena rasvjeta omogućit će da vaš dom vizualno postane prostraniji, čišći, ugodniji i na kraju funkcionalniji. Kada govorimo o osnovnoj podjeli svjetlosti ona se dijeli na prirodnu i umjetnu.

Prirodna je naravno ona danja, pa je njena količina uvjetovana orijentacijom životnog prostora te veličinom otvora (prozora i/ili staklenih stijena). Nekoliko je trikova za maskimalno iskorištenje prirodne svjetlosti bila ona premala ili prejaka.

Foto: Promo

Ako vam svjetlosti manjka nasuprot prozora možete objesiti ogledala koja će, osim dojma dubine, ujedno dati i veću prirodnu osvjetljenost. Osim navedenog koristite se elementima s reflektirajućim površinama primjerice velikim srebrenim vazama ili nekim drugim vama dragim dekoracijama.

Foto: Promo

S druge pak strane ako imate previše osvjetljen prostor nasuprost izvora svjetlosti zid neka vam bude tamnije boje ili kako bi ju blokirali koristite muslin ili perforirane rolete.

Foto: Promo

Ukoliko je vaš hodnik bez prirodne svjetlosti, neka pregrada ne bude zid već prostor „otvorite“ koristeći se staklenim ciglama, mutnim staklom ili za one manjeg budžeta nekim otvorenim regalom do stropa koji ćete popuniti dekoracijama u vidu knjiga, vaza, svijeća koji će raditi igru svjetlosti i sjene i time opet zadržati dio intime ulaznog prostora. Ovim se trikom možete koristiti i ako imate prostoriju koja je predugačka, a prozori se nalaze samo na jednoj kraćoj strani. Na taj način dobivate dvije prostorije od kojih jednu, onu slabije osvjetljenju koristite kao lounge zonu odnosno zonu za odmor gdje je ionako potrebna ambijentalna te oku laganija i ugodnija rasvjeta.

Foto: Promo

Uz analizu količine prirodne svjetlosti, vaš plan rasvjete trebao bi se sastojati i od umjetne svjetlosti koju dijelimo na glavnu i sekundarnu. Globalno i najveće osvjetljenje prostorije glavna je rasvjeta i u interijerima ju vidimo kroz razne centralno postavljene visilice ili plafonjere. Sekundarna je sukladno tome ona koja služi za obavljanje određenih aktivnosti – prostor za čitanje,učenje, pisanje, crtanje, spremanje, kuhanje...Uz navedeno, u sekundarnu rasvjetu spada i ranije spomenuta ambijentalna kojoj zadatak nije osvjetljavanje već stvaranje određenog ugođaja.

Ako imate više stropove, razmislite o velikom i efektom lusteru koji će dominirati prostorom, dati osjećaj nižeg stropa te pružiti određenu dozu elegancije i sofisticiranosti.

Foto: Promo

Ako niste jedni od ljubitelja takvog stila prostor osvjetlite trenutno 'in' podnim, tzv. luk lampama pa prostor iznad uporabne visine niti neće biti nepotrebno osvjetljen. Ako se odlučite na ovu varijantu, pa prostor osvjetlite kroz nekoliko podnih, zidnih i stolnih lampi, napomenite električaru da ih spoji na 2-3 prekidača na ulazu/izlazu iz prostorije kako nebi trebali šetati do svake lampe za njeno uključenje ili isključenje.

Ako imate stropove standardne visine od približno 2.6 do 2.8 metara i imate kombiniranu umjetnu rasvjetu, stropnu koristite u slučajevima kada imate potrebu za više svjetla, a ostale zidne i stolne lampe neka budu funkcionalno raspoređene po prostoru ovisno o funkciji kojoj služe.

Prostor možete osvjetili i ravnomjerno postavljenom tzv. spot ugradbenom rasvjetom. U tom slučaju potreban vam je spušten strop pa ako niste ljubitelj visokih stropova ovo može biti dodatan razlog da ga zatvorite. Niže su prostorije naravno i lakše za ugrijati, pa uz ugradbenu rasvjetu i instalacije koje možete staviti u spušten strop imate i taj financijski aspekt.

Foto: Promo

Kada govorimo o funkcionalnosti, neka se ispod kuhinjskih elemenata obavezno nađe dovoljno osvjetljenja, u kupaonici koristite se rasvjetom raspoređenom sa svih strana ogledala kako bi vaše lice bilo osvjetljeno jednoliko, a u spavaćoj sobi neka to budu zidne lampe koje imaju zaokretne glave uz dodatnu mogućnost podizanja i spuštanja zbog čitanja ali i stvaranja ambijenta. Ne zaboravite ni usmjerenu funkcionalnu rasvjetu u walk-in garderobama ili u ormarima.

Foto: Promo

Iako su tonaliteti izvora svjetlosti i njezine boje tema za sebe, što se tiče toga moj je mali savjet da za koji se god tonalitet odlučili neka on bude usklađen kroz sve osnovne izvore svjetlosti.
Također savjet je da se ne koristie 100% bijelom led rasvjetom već da ona bude nijansirana kako bi umjetno osvjetljenje izgledalo što prirodnije te oku ugodno i ne naporno.

Do idućeg četvrtka, za koji vam spremam temu kako s minimalnim budžetom uz malo mašte i kreativnosti urediti dom, napunite energiju za vikend i spremite se osvježavanje vašeg životnog prostora.

Dizajnerica interijera,

Lorena Štimac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije