Mala škola uređenja

Raskošnim tkaninama i kristalnim lusterom do francuskog štiha u domu

slike
arhiva
29.01.2017.
u 08:30

Kako postići pariški ugođaj uz dozu glamura i mističnosti, otkriva Ankica Juričević

Umjetnost, poezija, moda, parfemi, raskoš i elegancija općenito, sve je ono što većinu nas asocira na Francusku. No, osim svega navedenog, osobno me uvijek iznova fasciniraju elegantni, sofisticirani i profinjeni francuski interijeri. Inspirirana otmjenošću i ljepotom ovoga stila, želja mi je podijeliti s vama nekoliko savjeta koji će vam pomoći da i vi u svoj dom unesete dašak Francuske. Iako znamo da su klasični francuski ili, bolje rečeno, pariški interijeri visokih stropova s prozorima od poda do stropa nedostižni mnogima od nas, to ne znači da i mi svoje domove, ovakve kakvi jesu, ne možemo urediti s dozom francuske elegancije.

Foto: arhiva

Počnite od sajma antikviteta

Čak ne morate izdvojiti ni ogroman novac da biste postigli ovaj štih u svome domu. Važno je samo znati iskoristiti postojeće elemente u domu kao što je naslijeđeni stilski namještaj i uspješno ih kombinirati s drugim odgovarajućim detaljima. Francuzi veliku pozornost posvećuju odabiru detalja pa se u njihovim domovima često mogu vidjeti lijepo dizajnirani pozlaćeni elementi, pažljivo uokvirene i osvijetljene umjetnine, raskošne tkanine, kristalni lusteri, lampe i svježe cvijeće. Da biste postigli francuski štih u svome domu, koristite neke od ovih elemenata kombinirajući ih s modernim detaljima. Dakle, ako nemate naslijeđen odgovarajući namještaj i elemente za postizanje francuskog stila u svome domu, potražite ih na sajmu antikviteta.

Foto: arhiva

Potrebna je samo vizija prostora kakav želite postići i dobro oko da biste pronašli upravo ono što vam treba. Ne biste vjerovali kako bez prevelikih troškova možete pronaći unikatne i originalne predmete kojima ćete u svoj dom unijeti dozu francuske elegancije i glamura. Jedinstven pečat i luksuz francuskim interijerima daju raskošne tkanine od svile, brokata i baršuna s ukrasnim naborima, vrpcama i uzicama. Ako nemate mogućnosti ugoditi si raskošnim zavjesama, odlučite se za puno velikih i mekanih jastuka u udobnim naslonjačima. Nemojte se bojati miješati romantične, rustikalne, moderne i art deco elemente u prostoru. Rezultat ovakvih kombinacija bit će jedinstven suvremeni interijer u francuskom stilu.

Foto: arhiva

Balans u prostoru

Birajte bogate boje u tonovima dragog kamenja želite li postići ozbiljan i pomalo mistični francuski ugođaj u domu. Nježnije pak, pastelne boje birajte za prostorije koje nemaju dovoljan dotok dnevnog svjetla. Izbor boje, dakako, ovisi i o vašoj osobnosti te namjeni prostorije. Potrebno je znati postići koloritni sklad u domu te sa svim ostalim elementima postići balans u prostoru inspiriranom francuskim dizajnom.

Foto: arhiva

Zlata vrijedni savjeti

1. Da bi postigli francuski ugođaj u vašem domu, ne morate trošiti puno novca na skupi namještaj i materijale. Potražite na sajmu antikviteta stari kristalni luster, svijećnjak, mesinganu lampu i pokoju sliku ili ogledalo u zlatnom okviru te ih lijepo ukomponirajte uz sve druge detalje u prostoru.

2. Ako volite francuski stil, slobodno se upustiti u uređenje svoga doma na ovaj način bez obzira na to što vam se čini da je vaš interijer premoderan za to. Slobodno kombinirajte moderne elemente s klasičnim i antiknim.

3. Samo jedna raskošna stilska komoda bit će dovoljna da vaš dnevni boravak učini elegantnijim, raskošnijim i glamuroznijim. K tomu dodajte još pokoji sitni pažljivo odabrani detalj, odgovarajuću fotelju ili stolac i rezultat će biti fenomenalan.

4. Pripazite pak da ne pretjerate s detaljima i da od svega ne napravite kič. Važno je znati stvoriti nenametljivu eleganciju i šarm u domu, što francuski stil i jest u svojoj osnovi.

5. Možda ćete se naći u prilici da vam se sviđa neki komad namještaja u francuskom stilu, a zbog visoke cijene ne možete se odlučiti uzeti ga. Moj je savjet da se ne mislite previše jer se isplati investirati u klasičan dugotrajni namještaj.

Ključne riječi

Komentara 1

PI
pituljak
23:39 02.02.2017.

Otmjeno i elegantno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije