Okolica Primoštena

Raskošna ljepotica Jadrana: moderna, ali dobro uklopljena u okoliš

primošten
Foto: Matko Jakelić
1/14
19.06.2014.
u 00:00

Pogledajte prekrasnu modernu vilu uz samo more u okolici Primoštena koja poziva na uživanje i odmor iz snova

Jednako je atraktivna u svako doba dana – kad je miluje jutarnje, podnevno ili večernje sunce ili kad savršena rasvjeta u noći ističe njezinu eleganciju i ekskluzivnost. Ova prekrasna vila uz more u okolici Primoštena svima oduzima dah jer je istodobno krasi glamur, jednostavnost, funkcionalnost i zanimljiva interijeristička rješenja. Njezin projekt napravio je Damir Lasinović sa suradnicima Markom Paićem i Ivanom Lozić, a uređenje interijera i eksterijera potpisuje Liliana Lile Lelas, dizajnerica interijera iz Splita. Želja vlasnika potpuno se poklopila s njezinom estetikom i razmišljanjima o interijeru. Stoga je cilj bio ovu urbanu vilu opremiti ležerno i neopterećeno u kombinaciji provjerenih art komada namještaja i rasvjete s puno slobodnog prostora. Sav namještaj ima svoju zadanu funkciju, a prostor nije natrpan. Dizajnerica Lelas komentira:

– Željela sam da svaki kvadrat kuće bude funkcionalno iskorišten te da s baš svake pozicije u kući pogled završava na moru. Bilo da se odmara u jednoj od fotelja, leži u krevetu ili pak boravi za stolom za blagovanje. Šteta bi bila ne iskoristiti takvu ljepotu pogleda i samog krajolika pa mi je to bio primarni zadatak – ističe Liliana dodajući kako je njoj nekako najdraža velika terasa i prostorije uz nju, na posljednjem katu kuće. Veći dio namještaja rađen je po njezinim nacrtima, a sve je to u kvalitetne komade pretvorila stolarija Vuković iz Splita. Svoj dizajn upotpunila je i komadima provjerenih svjetskih dizajnera pa se tako u vili nalaze i komadi dizajnerskog kruga okupljenog oko Magisa, Kartela, Vuzete ili Bege.

– Većina je namještaja polivalentna, dopušta mogućnost jednostavne transformacije ili premještanja u prostoru. To je odlična stvar jer daje mogućnost da prostor bude jednako privlačan i zanimljiv u različitim situacijama – naglašava Liliana Lelas. Zanimljivo je primijetiti i kako je jedno uzglavlje kreveta napravljeno od keramičkih pločica čiji dizajn potpisuje američki glazbenik i pjevač Lenny Kravitz. Njegove pločice Lea tom su uzglavlju dale posebnu eleganciju i dašak glamura. Posebnu pozornost dizajnerica je obratila na rasvjetu – unutarnju i vanjsku. Tako svjetlo u kući daju različite lampe iz kolekcije Slamp Lights, Delta light i Artemida. Posebno su atraktivne podne lampe koje stvaraju poseban dojam spajajući interijer i eksterijer. Kuća uz samo more ima prekrasnu kamenu plažu do koje se dolazi stubama oko kojih se nalaze suhozidi. Tu je zasađeno i različito mediteransko raslinje, od maslina i lovora do rascvjetalih grmova i kaktusa koji uživaju na mediteranskom suncu. Valovi koji udaraju u stijene za vjetrovita vremena stvaraju jedinstvenu zvučnu kulisu. Kad je more mirno, to je raj za uživanje u moru. No vila ima i svoj bazen i sunčalište koje je, kao i terase, obloženo ipe-daskama otpornim na sve vremenske uvjete. Uz pogled i more, na želju za uživanjem potiču i ležaljke.

U interijeru, uz puno stakla i prirodnih materijala, dominira i otvoreno stubište koje povezuje etaže. Svaka prostorija ima velike staklene stijene koje su zasjenjene dvostrukim prozračnim zavjesama. Na podu većeg dijela kuće postavljen je različito bajcan dugački parket. U prostoru dominira bež boja koja se odlično slaže s crnom i bijelom. Kroz rasvjetu i nekoliko detalja interijerom se provlači i plavkasti odsjaj. Prirodni je to spoj interijera i eksterijera. Da bi se izbjegla monotonija, dizajnerica je u prostor unijela i nekoliko kolorističkih naglasaka – poput žutih fotelja ili pak zelenila koje stvara poseban dojam .

Ključne riječi

Komentara 17

TR
trieste
06:45 19.06.2014.

Zasto "urbanu" vilu na moru? Sve je to kic. Boje ne valjaju a svetla u kuhinji nema. Zavjese u kuci na moru? Mali TV na zidu u spavacoj sobi? Zasto moram gledati more iz svake pozicije u kuci? Pa mozdada je povoljno iskoristiti funkcijonalnost drugdje u kuci a ne stalno pred prozorom. U svakom slucaju ima previse gresaka u dizajnu te kuce. Jako dosadni dizajn. A uopce tako izvana moderna kucu u onom djelu plaze pokvari cjelu plazu.

JU
justina
20:15 20.06.2014.

Ovo zdanje je u okolis uklopljeno kao saka u oko. Najskromnija kamena kuca koja ima zelene drvene skure i krov na dvije vode ekskluzivnija je i profinjenija od ove staklene grdobine. Kada nesto nazovete vilom, onda bi to nesto trebaloalo biti na proplanku, trebalo bi imati zelenu povrsinu sa svih strana puno siru od povrsine kuce. Staklo je osnovni gradbeni element cijele jedne strane?! Da u nekom gradu gdje od smoga ne vidis prst pred nosom, gdje se sunce pojavljuje u tragovima po 20 min. dnevno, negdje gdje si po 24 sata u sjeni nebodera - OK. Ali staklo negdje gdje sunce tuče od 5 do 20 sati, tuče iz više pravaca (s neba i s površine mora) . . . To se protivi zdravom razumu. Grijanje zimi neizvedivo (nema toplane), a ljeti treba klima za tvornički pogon. Ovo samo pokazuje koliko površno rade arhitekti. Kako preslikavaju rješenja iz kontinentalnih gradova, sa sjevera i misle da su kontekst, okoliš i klimatski uvjeti nevažni. Da imalo ekološki osviješteno promišljaju primjetili bi koliko je stara dalmatinska gradnja suvremena. Je li obala ostala javna površina ili ju je vlasnik vile otuđio građanima RH?

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
12:45 19.06.2014.

Jeli moderna neznam. U svakom slučaju radi se o jeftinoj gradnji a uz pomoć ovog članka treba pronaći nekog skorojevića koji će to masno platiti iz na neki nepoznat način zgrnutog bogatstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije