NAJNOVIJI TREND

10 tajni koje skrivaju niskoenergetske kuće

niskoenergetska kuća
Foto: Thinkstock
29.01.2020.
u 06:00

Alternativni načini grijanja i dobivanja električne energije, smanjena potrošnja vode, izvrsna termoizolacija... više nisu pojmovi rezervirani samo za odabrane

Gradite li novu ili rekonstruirate staru kuću, poželjno je da ta građevina nosi oznaku niskoenergetske, što zbog manjih računa, što zbog zakonskih normi koje jasno propisuju smanjenje rasipanja energije. Dakako, gradnja takve kuće zahtijeva nešto višu investiciju u startu u odnosu na klasičnu gradnju, specijalizirane majstore i više muke oko papirologije.

Međutim, takva investicija isplati se u roku od nekoliko godina zahvaljujući uštedi na energiji. I dok su do prije koju godinu kod nas niskoenergetske ili pametne kuće bile rijetkost, danas je takav tip kuća sve prisutniji pa s pravom možemo govoriti o trendu. Alternativni načini grijanja i dobivanja električne energije, smanjena potrošnja vode, izvrsna termoizolacija... više nisu pojmovi rezervirani samo za odabrane.

I premda je izvedbena cijena kvadrata niskoenergetske kuće u startu skuplja, ključno je posao dati ovlaštenim majstorima koji imaju iskustva u toj vrsti gradnje i ulagati u najkvalitetnije materijale.

Foto: pixabay

1. Izolacija ovojnice mora biti maestralno izvedena kako bi se smanjili gubici
Prvi uvjet za postizanje energetski učinkovite, niskoenergetske ili pasivne gradnje je dobro projektirana i izvedena termoizolacija ovojnice zgrade. Ovojnica su 4 fasade, krov i pod prema tlu. Potpuna izolacija ovojnice vrlo je zahtjevna, izvodi se po principu „termos boce“, i teče neprekinuto od izolacije temelja, preko pročelja (uključujući sve otvore), zatim izolacije balkonskih konzola, do izolacije streha i krova. Nepotpuna izolacija ovojnice uzrokuje gubitak topline na tim mjestima. Ako je nedostatna, stvaraju se kondenzat, gljivice i plijesan.

2. Rohbau faza jeftinija je od završnih radova
Cijenu materijala ne prosuđujte samo na temelju cijene po prostornom ili četvornom metru. Uzmite u obzir i kvalitetu građevinskog materijala, cijenu rada (brzinu i jednostavnost gradnje), cijenu obrade zidova. Naime, cijena gradnje konstrukcije manjih zgrada iznosi oko 20-25 posto od ukupne cijene gradnje, a materijal za zidanje samo oko 10 posto. Pravi troškovi i uštede pokazuju se u završnim radovima.

3. Izolacija krovišta
Krov je sastavni dio građevinske konstrukcije, najjače opterećen klimatskim i fizikalnim utjecajima, stoga postoji niz određenih tehničko-tehnoloških zahtjeva koji se moraju uvažiti prilikom izvedbe. Ravni ili kosi krov, prvenstveno ovisi o tome kako ga namjeravate koristiti. Kuća s ravnim krovom ima povoljniji faktor oblika od kuća s kosim krovom, pa je to ujedno racionalnije rješenje u pogledu uštede energije, dakako uz kvalitetnu termo i hidroizolaciju.

4. Paralelno se radi na gradnji i na instalacijama
Bitno je na vrijeme u procese gradnje uključiti i instalatere. Dakle, paralelno s gradnjom u kuću se ugrađuju vodovodne instalacije, sanitarna oprema, podno grijanje i elektroinstalacije. A pri tome valja voditi računa o kvaliteti materijala.

5. Troslojno staklo i low-E premaz su ključni
Za niskoenergetsku kuću ključni su pravilno ugrađeni prozori s troslojnim staklom, kvalitetnim okvirima i Low-E premazom. Ti su prozori u odnosu na obično IZO staklo skuplji 20%, ali su im toplinski gubici za 50% manji. Bitna karakteristika prozora je i zvučna izolacija na koju također treba obratiti pažnju kod odabira, pogotovo ako se kuća nalazi uz jače izvore buke.

Foto: pixabay

6. Priprema za postavljanje parketa
Cjevovodi i kanali za podno grijanje trebaju se učvrstiti i izjednačiti, a kada je podloga suha i ravna, može se krenuti s polaganjem parketa. Ako je podloga neravna ili nije nosiva veća je mogućnost škripanja parketa i stvaranja fuga između letvica. Idealna podloga za kvalitetno postavljanje klasičnog parketa može imati odstupanja od 2 mm na 1 m duljine.

7. Poštujte proceduru
Kada je riječ o fasadi, najbitnije je pravilno postaviti poče od mineralne pjene koje se jednostavno lijepe žbukom na vanjski zid. Na njih nanosi se oko 5 mm debeo armaturni sloj te završni dekorativni sloj u raznim bojama i granulacijama. Tamnija fasada je u pravilu zahtjevnija jer se na njoj prije uočavaju mehanička oštećenja i posljedice izloženosti prirodnim utjecajima. Sunce, oborine i kondenzat ostavljaju trag na fasadi pa neki dijelovi mogu različito izblijedjeti.

8. Što kaže definicija
Niskoenergetske kuće spadaju u klasu kuća koje godišnje troše između 40 i 60 kilovatsati po metru četvornom energije za grijanje. Takve kuće u pravilu imaju dobro izolirane zidove i krov te kvalitetnu, energetski učinkovitu stolariju s višeslojnim izolacijskim staklima. U pravilu ovakve kuće imaju klasičan sustav grijanja i grijaćih tijela i nemaju poseban sustav ventilacije.

9. Kuće koje štede energiju
Trolitarske kuće naziv su dobile po potrebnoj ekvivalentnoj godišnjoj potrošnji loživa ulja za njihovo grijanje po metru četvornom, što približno odgovara energetskom broju od 30 kilovatsati po kvadratu. Kako bi smanjile potrošnju energije u odnosu na niskoenergetske kuće, u pravilu se, uz postizanje još bolje toplinske izolacije ovojnice zgrade, u takve kuće ugrađuju tzv. dizalice topline i/ili solarni kolektori za poboljšanje energetske učinkovitosti.

10. Posve neovisni – prava rijetkost
Energetski neovisne kuće nisu priključene na javne opskrbne sustave i svu energiju za grijanje i toplu vodu, razna trošila u domaćinstvu i rasvjetu dobivaju pretvorbom i pohranom energije iz obnovljivih izvora. Za pohranu toplinske energije najčešće se koriste toplinski spremnici, a za električnu energiju baterije. Višak proizvedene energije ljeti se najčešće koristi za pohranu za primjenu u zimskim mjesecima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije