Zimski radovi

Provjerili smo što možete popraviti sami, a što nikako ne

Provjerili smo što možete popraviti sami, a što nikako ne
Foto: Dom i vrt
1/4
22.12.2016.
u 10:52

Zima još nije gotova, stoga valja provjeriti jesu li vanjski šahtovi zaštićeni, crepovi cijeli...

Snijeg, obilne kiše i hladnoća mogu prouzročiti velike štete na krovovima, terasama, vodovodnim instalacijama, vanjskim šahtovima i sustavu centralnog grijanja. Prokišnjavanja, smrzavanja i puknuća cijevi nisu rijetka, stoga valja još jednom provjeriti je li sve napravljeno da se šteta spriječi jer zima još nije gotova, a najavljena je snježna i hladna veljača.

Prvi je korak u zaštiti provjera vanjskoga vodovodnog šahta u kojem su smješteni glavni ventil i cijevi. Kako je vanjski šaht često samo prekriven poklopcem, glavni ventil i cijevi treba zaštiti termoizolacijskim materijalima poput mineralne vune i stiropora te sve prekriti najlonom. Najlon će zaštiti termoizolacijske materijale od vlage jer vlažni gube svoja svojstva.

Ako zimi nitko ne živi u kući, dobro je ispustiti vodu, a zatim slavine ostaviti otvorene kako bi mogla iscuriti voda koja se zadržala u cijevima. Pritom valja pripaziti da slavine budu otvorene tamo gdje je odvod siguran, primjerice u kadi ili sudoperu.

Ako se kuća zimi ne koristi, dobro je ispustiti vodu i iz bojlera jer, zamrzne li se, mogu stradati ventili i brtvila. Isto treba napraviti i s vodom u cijevima i radijatorima centralnog grijanja. To nije uvijek jednostavan posao, treba ponešto znanja, vještina i alata, stoga je bolje pozvati majstora.

Kad krov prokišnjava

Treba pripaziti i da voda ne ostane i u koljenima cijevi. Drugi je dobar način sprečavanja smrzavanja ulijevanje antifriza u sustav centralnog grijanja. Ovaj je način puno praktičniji, pogotovo ako se centralno grijanje povremeno koristi.

Sprečavanje prokišnjavanja krovova i terasa puno je složeniji posao i gotovo da nema malih trikova kojima si možemo pomoći kad se šteta dogodi. Iako kod nas to nije pravilo, dobro bi bilo svake godine pregledati zgradu i na vrijeme otkloniti oštećenja.

Za pregled zgrade valja angažirati građevinskog stručnjaka kako neka skrivena ili potencijalna oštećenja ne bi promakla. Isto tako, u kućama za odmor i inim objektima koji se povremeno koriste dobro je, još za suha vremena, pregledati krov kako bismo se uvjerili da su svi crepovi neoštećeni. Važno je i svake godine očistiti oluke i odvode oborinskih voda kako ne bi došlo do začepljenja i poplava. Ako pak do štete dođe, najvažnije je, a često i najteže, otkriti gdje krov ili terasa prokišnjava te prekriti i zaštititi mjesto oštećenja kako se šteta ne bi povećavala. Valja i znati da voda ima neobične puteve pa često tamo gdje curi šteta nije najveća. Za sanaciju krovišta i terasa najčešće treba pozvati majstora.

Tko plaća štetu?

Ali ni tada ne treba očekivati čuda jer većinu kvalitetnih sanacija, uz primjenu novih i “pametnih” materijala, moguće je napraviti tek kad se vrijeme proljepša, a oštećena podloga postane suha. Sanacije šteta koje mogu napraviti snijeg, voda i hladnoća obično su skupe. Cijene ovise o vrsti i površini oštećenja, materijalu i načinu sanacije.

Prije sanacije svakako treba sastaviti troškovnik, točne izmjere, odabrati potreban građevinski materijal i sve dogovoriti s odabranim izvođačem radova. U zgradama su krov i krovni pokrov, oluci, dimnjaci, šahtovi i odvodi dio zajedničkih prostorija pa se sanacija šteta obično naplaćuje iz zajedničke pričuve. Kako ne bi bilo neugodnih situacija, preporučljivo je da predstavnik stanara skupi više ponuda izvođača radova. Ako je oštećena nekretnina osigurana, dio štete svakako se može naplatiti i preko ugovorenog osiguranja. Hoće biti pokriven cijeli iznos, ovisi o vrsti police osiguranja.

Vanjski šaht: Ako se ventil zamrzne...
Ako vanjski ventil u šahtu pukne ili se ošteti, pitanje je nalazi li se ispred ili iza brojila vode. Ako se nalazi ispred, obavezno se moraju nazvati hitne intervencije ovlaštene tvrtke, a ako je oštećenje nastalo iza brojila, onda vlasnik kuće sam snosi troškove popravka i sam traži izvođača radova. Vanjska se cijev u principu ne može zamrznuti ako se sve napravi po pravilima struke. Vanjske cijevi najčešće koristimo za pranje auta i terasa ili zalijevanje vrta pa bi ih prije zime trebalo isprazniti. Ako se to zaboravi, može ih se pokušati odmrznuti toplom vodom ili toplim zrakom, međutim najbolje je sve ostaviti do proljeća pa tek onda sanirati štetu. Ako su već duže vremena pod ledom, ionako su oštećene.
Instalacije: Ako pukne cijev...
U kućama u kojima se tek povremeno živi, pukne li cijev, vjerojatno će skuplja biti šteta nastala zbog istjecanja vode i poplave nego sam popravak cijevi. U većini slučaja sanira se samo onaj dio gdje je cijev pukla i taj posao može se obaviti brzo i kvalitetno. zuzetak su vrlo stare instalacije, posebno ako su olovne i ako se ta pucanja pojavljuju često. Tada se predlaže zamjena cijele vodovodne instalacije. Posao je zahtjevan i najbolje ga je obavljati u suhom dijelu godine. Cijena ovisi o utrošenom materijalu i veličini samog zahvata, a kako bi posao bio kvalitetno obavljen, dobro je uzeti pouzdanog majstora i kvalitetan materijal. Olovne cijevi više se ne koriste jer nisu dobre za zdravlje.
Kamenac i korozija: Najčešći problemi...
Najčešći su problem s vodovodnim instalacijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske oštećenja nastala zbog kamenca i korozije. Međutim, kako se sve češće koriste moderni materijali, problem se smanjuje. Nove instalacije sve se češće izvode od PEX ili PPR cijevi koje su otporne na kamenac i koroziju. S druge strane, fizička oštećenja instalacija većinom nastaju upravo smrzavanjem ili previsokim tlakom u instalaciji. Problemi s vodovodnim instalacijama u priobalju su nešto rjeđi, a razlog su tome blaže zime. Jedini je pravi problem na moru slani zrak koji dosta nagriza instalacije, pogotovo ako su napravljene od metalnih cijevi i na vanjskim zidovima, što je na moru uobičajeno.
Savjet stručnjaka: Kako zaštiti instalacije...
Nažalost, iz višegodišnjeg iskustva proizlazi da su ljudi slabo educirani o osnovnim pravilima zaštite. Prvo pravilo kaže: ako vas dulje vrijeme nema u kući, vodu treba zatvoriti. Nadalje, instalacije koje su starije od 10 godina preporučuje se svake dvije godine provjeriti na nepropusnost, a jako je dobro ugraditi zaštitu od previsokog tlaka. Upravo je previsok tlak u instalacijama i njihov najveći neprijatelj. Tada često ne stradaju samo instalacije nego i sanitarni uređaji i oprema. Dobro je pokušati zaštiti vodovodne instalacije i uređaje od kamenca. Nažalost, nečujno, ali sigurno kamenac uništava kompletan kućni vodoinstalacijski sustav. Za zaštitu se dobro posavjetovati s vodoinstalaterima.
Grijanje prostora: Ako je kuća prazna...
Ako se zimi na dulje vrijeme napušta stambeni prostor, dobro je ostaviti, ako postoji, uključeno centralno grijanje. Naravno, grijanje se preporučuje ostaviti na sniženom režimu grijanja. To bi značilo da se temperatura u prostoru održava na barem 10 Celzijevih stupnjeva. Problem je s onim kućama u kojima nema takve mogućnosti. Tada je najbolji savjet što češće tijekom zimskih i hladnih mjeseci posjećivati kuću i barem je malo zagrijati. Ako je to teško izvedivo, ostavite ključ susjedima kako mogli povremeno prekontrolirati je li sve pod kontrolom i barem malo zagrijati prostor. U stambenim zgradama mogućnost zamrzavanja instalacija gotovo je svedena na minimum.

NE PROPUSTITE: Želite radnu sobu iz snova? Evo kako sitnim detaljima urediti prostor

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kažemja
17:53 22.12.2016.

Ne kužim ovo ...zima još nije gotova....?' Pa tek je počela!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije