poslovni ugled

Protuprovalna zaštita poslovnog prostora nije prepreka atraktivnom dizajnu

mitra
Foto: PR FOTO
10.10.2014.
u 09:00

Uspješno dizajniran poslovni prostor postaje danas imperativ za svaku tvrtku koja želi ući u tržišnu utakmicu.

Bez obzira na djelatnost kojom se tvrtka bavi, važan čimbenik njenog poslovnog imidža je izgled poslovnog prostora. Poduzetnici, svjesni ove činjenice, sve češće prepuštaju opremanje ureda profesionalcima koji će kreirati funkcionalan i estetski ugodan prostor.

Takvo ulaganje u estetsko i funkcionalno uređenje ureda ima opravdanje u podizanju poslovnog ugleda tvrtke kod poslovnih partnera.

Međutim, što je sa sigurnošću?

Luksuzno uređen ured privlači i pozornost onih koji nisu poželjni gosti. Praksa pokazuje da su poslovni prostori česta meta tzv. «neselektivnih» provalnika.

To su provalnici koji ne dolaze sa točno određenim ciljem već polaze od pretpostavke da u poslovnom prostoru uvijek ima nečeg vrijednog što se može brzo unovčiti.

Prijenosna računala, telefonski aparati, razna uredska pomagala česta su meta takvih provalnika.

Malo vremena i strah da će biti otkriveni tijekom provale navodi provalnike na brzo pretraživanje prostora, pri čemu nastaju velike štete na opremi koja se ne može otuđiti.

Popravak oštećenog namještaja, tepiha, zidova, dekorativnih rasvjetnih tijela, često i umjetnina, predstavlja veliki trošak za tvrtku. Zbog potrebe sanacije šteta u radnom prostoru, dodatna šteta leži u izgubljenim radnim satima.

Vrlo često dolazi do otuđenja ili gubitka poslovnih podataka što je za tvrtku financijski nenadoknadiv gubitak.

Stručnjaci za uređenje interijera obično ne razmišljaju o faktoru sigurnosti prostora. Vizualni identitet i funkcionalnost njihov su prioritet. Svjetli i zračni prostori sa puno stakla danas su vrlo česti. Ali koliko su ti prostori sigurni od provale?

Ako tvrtka nema vlastitu zaštitarsku službu koja obavlja stalni nadzor prostora, potrebno je predvidjeti zaštitu prostora izvan radnog vremena.

Relativno malo ulaganje može spriječiti velike štete u budućnosti. U fazu projektiranja potrebno je uvrstiti profesionalce za zaštitu prostora kako bi se funkcionalnost prostora nadopunila sa zahtjevima sigurnosti.

Načini zaštite

Prostor se može štiti tjelesno, mehanički i elektroničkim nadzorom.

Mehanička zaštita spriječava ulazak u štićeni prostor i traži od eventualnog provalnika određeno znanje i alat. Kvalitetna protuprovalna vrata na ulazu, sigurnosni cilindri i brave jeftina su i često vrlo učinkovita zaštita.

Ovaj način zaštite ne traži nužno velika ulaganja, pa je dostupan velikoj većini tvrtki.

Za manje prostore kvalitetna mehanička zaštita često je dovoljna razina zaštite. Za veće prostore potrebno je uspostaviti elektronički nadzor i kombinirati ga sa mehaničkom i tjelesnom zaštitom. Takav oblik zaštite zbog visokih troškova dostupan je uglavnom većim tvrtkama.

Izbor isporučitelja opreme i izvođača radova isto je vrlo bitan. Ne prepuštajte sigurnost vašeg prostora nepouzdanim i nedovoljno educiranim izvođačima.

Obratite se tvrtkama sa iskustvom i ovlaštenjem za ugradnju protuprovalne opreme, jer su te tvrtke pod kontrolom MUP-a i prodaju opremu provjerene kvalitete.

Obratite pozornost na rok trajanja i opseg jamstva. Često se nudi samo jamstvo na proizvod ili samo na uslugu. Ako dođete u situaciju da imate reklamaciju, isporučitelj opreme i izvođač radova često izbjegavaju odgovornost prebacivanjem krivnje jedan na drugog.

Koji tip zaštite odabrati, te kako ga kombinirati sa izgledom i funkcionalnošću prostora zadatak je koji treba povjeriti profesionalcima za zaštitu. Tada će vaša ulaganja u poslovni prostor biti zaštićena od nepredviđenih gubitaka.

Ulaganjem u protuprovalnu opremu vi uvijek štitite daleko veće vrijednosti, jer štete od samo jedne provale višestruko nadmašuju ulaganje u protuprovalnu opremu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije