Isprobajte!

Prostor vam je pretaman? Uz ove će trikove izgledati svijetlije

rasvjeta
arhiva
13.09.2022.
u 11:43

Ogledala su idealna ne samo za vizualno povećanje prostora već i za osvjetljavanje istog. Postavljanje ogledala nasuprot prozora reflektirat će prirodno svjetlo i dat željeni učinak

U potrazi za idealnim domom uvijek imamo vizije kako bi voljeli da taj prostor izgleda, no međutim, idealnog prostora nema. I vrlo često će vas na prvu osvojiti prostor koji možda nije onakav kakvog ste ga zamislili, ali ima „ono nešto“ radi čega ćete poželjeti provoditi vrijeme u njemu.

Foto: arhiva

Velike renovacije i transformacije mogu biti skupe, no ako ste suočeni sa dijelom prostora u kojem nedostaje prirodnog svjetla sigurno ćete učiniti što god je moguće da ga osvijetlite jer je važnost svjetla u prostoru u kojem boravite neupitna i svjetlo, osim što pridonosi estetici prostora, utječe i na raspoloženje.

Foto: arhiva

No, umjesto velikih zahvata poput širenja ili mijenjanja prozora (što je uglavnom iz raznih razloga gotovo i nemoguće) postoje jednostavniji načini kako možete unijeti svjetlo u prostor.

Foto: Promo fotografije

Birajte podne obloge svijetlih boja; svijetli ili čak bijeli parket, ukoliko se uklapaju u stil koji ste odabrali.  Isto je i sa stropovima; preporučljivo je da budu bijeli: ne bež, ne boje slonovače; „najbjelija“ boja ne samo da će vizualno povećati prostoriju nego će ju i osvijetliti. Svakako neka strop bude uvijek bar za nijansu svjetliji od zidova.

Foto: Promo

Namještaj bi trebao biti pojednostavljenih linija i isto tako nježnih i svjetlijih boja. Stol ili stolić „laganih“ konstrukcija i prozračnih materijala (staklo, pleksiglas) bolji su izbor. I svakako birajte namještaj ( posebno sofe) odignut od poda jer će omogućit svjetlu da se „provlači“ ispod.

Foto: IKEA

Ukoliko postavljate tepihe neka oni budu veliki i svjetlijih tonova i motiva, pogotovo ako se niste odlučili za svijetle podove ili ih niste u mogućnosti mijenjati. Isto je sa slikama i zidnim dekoracijama; živopisna umjetnička djela i svijetli motivi (čak i motivi jarkih boja) učinit će svoje. Ali nikako nije poželjno pretjerivati; prenatrpanost zidova može „zagušiti“ prostoriju i dati suprotan učinak od željenog. Ukoliko postavljate zavjese neka budu prozračne i svijetlih nijansi; one su odličan detalj i dekor, ali nikako ne smiju oduzimati svjetla prostoriji u kojoj ga ionako nema dovoljno.

Foto: pixabay

Ogledala su idealna ne samo za vizualno povećanje prostora već i za osvjetljavanje istog. Postavljanje ogledala nasuprot prozora reflektirat će prirodno svjetlo i dat željeni učinak. Ukoliko to nije moguće, postavite ih bilo gdje; ne možete pogriješiti; ona su kao mali prozori  - otvaraju prostor gdje god da jesu.

Integrirajte u prostor metalne detalje. Sjajno reflektiraju svjetlo no, s druge, strane nije poželjno pretjerivati; stol ili stolić s metalnim nogama, metalno postolje naslonjača ili kromirani ili mjedeni okvir za sliku bit će dovoljno za željeni dojam.

Foto: Living4Media

Sjajne površine isto su tako dobar „medij“ za reflektiranje svjetla, no ukoliko se kombiniraju sa ostalim načinima privlačenja svjetla u prostor, svakako je potrebna doza opreza da se cjelokupni dojam prostora ne usmjeri prema kiču i pretjeranosti.

I jasno i očekivano, umjetna rasvjeta neizostavan je pojam prilikom osvjetljivanja prostora. Sa njom se nikako ne može pogriješiti (ionako rasvjetu koristite kad je dnevno svjetlo na izmaku), no pojedini načini malo više pomažu u dojmu svjetlije prostorije; poželjnije je da se ona, umjesto prema podu ili ambijentalno (iako ni to nije pogrešno), usmjeri prema stropovima i zidovima. Za to su svakako praktične tzv. „torchere“ lampe za koje je karakteristično da im je svjetlo usmjereno baš prema stropu. Zidovi se mogu osvijetliti postavljanjem lampi na njih ili, ukoliko se ugrađuje rasvjeta u strop, postavljanje osvjetljenja uz rubove stropa. Time se omogućuje da se svjetlo elegantno širi po zidovima. Poželjno je da sjenila svjetiljki budu bijela ili što svjetlijih boja, a boja svjetla topla.

Foto: Zara Home

Upaljene svijeće ili postavljanje ukrasnih lampica, koje mogu biti upaljene čak i kad je dnevno svjetlo prisutno, ne samo da će unijeti ekstra svjetlo u prostor nego i dodatni šarm.  

Neka vam prozori uvijek budu čisti. Možda zvuči neobično i neočekivano, no sa prozorima je isto kao i sa nečistim staklima naočala; vidljivost je limitirana. Čisti prozori prizivaju svjetlo.

Izvući maksimum iz prostora kojima manjka prirodnog svjetla izazov je, ali može biti zabavno i kreativno i čak bez prevelikih i preskupih „zahvata“. Poigrajte se i kombinirajte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije