EKLEKTIČAN DOM

Priča s vrha nebodera: stan u kojem vladaju dobre vibracije

stan u Maksimiru
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/27
22.02.2015.
u 09:30

Zbog dobre pozicije i prekasnog pogleda koji se pruža na cijeli Zagreb vlasnici su zadržali stari naslijeđeni stan od 70 četvornih metara i obnovili ga

Prije tri godine mlada tročlana obitelj uselila se u obnovljen stan na zadnjem, devetom katu nebodera u zagrebačkom Maksimiru čiji su glavni aduti prostranost (70 m2), dobar raspored, puno svjetla i ono zbog čega danas vrtoglavo raste cijena kvadrata – predivan pogled koji s jedne strane stana puca na katedralu, a s druge na Novi Zagreb.

Upravo zbog toga vlasnici nisu htjeli prodati naslijeđeni obiteljski stan star pet desetljeća, nego su ga odlučili adaptirati. Usto, jako im se sviđa i kvart u kojem se stan nalazi – miran je i pogodan za obiteljski život te ima sve potrebne sadržaje, a istodobno je u blizini centra i parka Maksimir.

Tu je još nekoliko dodatnih pogodnosti – vlasnici su odrasli uz ŠRC Svetice i park Maksimir, a i poslom su orijentirani na ovaj dio grada.

– Nismo se usudili ulaziti u kredite da bismo kupili novogradnju koja je u tom dijelu grada jako skupa pa nam se opcija ostanka u ovom stanu činila izvrsnom. Svjesni smo da zadnji kat u zgradi zbog eventualnih prokišnjavanja može predstavljati problem i kako je to vječito tempirana bomba, ali je zato pogled na Zagreb neprocjenjiv – kaže vlasnica.

Adaptacija je uključivala potpuno nove elektroinstalacije i PVC otvore u cijelom stanu, sanitarije, zatim pločice u kuhinji, hodniku, kupaonici i zahodu, hrastov parket u dnevnoj i spavaćim sobama te ugradbene ormare u hodniku.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Vlasnici su zadovoljni izvedbom adaptacije koja im je bila prioritet, dok su konačno uređenje, kako su nam rekli, odlučili parcijalno uređivati zbog ograničenog budžeta, tako da još ima stvari koje tek trebaju doći na red.

– Kako smo postupno nabavljali namještaj, tako su nam se i ideje mijenjale od početnih pa stalno nešto dorađujemo. Nekad mi se čini da je stan stalno otvoreno gradilište – kaže kroz smijeh vlasnica.

Danas bi najradije da je njezin stan na tragu asketskog skandinavskog dizajna i da njime dominira bjelina uz vrlo malo detalja, ali ne opterećuje se time. Voli se igrati bojama i cvjetnim uzorcima, što se najviše vidi u odabiru prekrivača te na zavjesama u kuhinji, dnevnoj i dječjoj sobi.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

Točnije, to nisu tipične zavjese, nego vesele tkanine iz Ikee koje vlasnica objesi na karniše stare koliko i stan. Zavjese su u stanu u ulozi dekora i podizanja općeg dojma jer su vlasnici željeli da im što više svjetla dopire u stan. Jednom stranom kuhinje i dnevnog boravka cijelom se dužinom prostiru staklene stijene.

Šarenilo u stanu izbor je najmlađe stanarke, 3,5-godišnje kćeri vlasnika. Na svakom ćete uglu pronaći duhovitu naljepnicu, igračku ili crtež. Dojam stilske neopterećenosti, ležernosti i spontanosti kojim stan odiše govori puno o vlasnicima, koji kažu da iznad zidova, namještaja i detalja mora biti nešto puno važnije.

– Najbitnije je da ljudi koji žive u stanu šire dobre vibracije i da stan njima šalje to isto. Tepih, namještaj i slično prolazne su i potrošne stvari u životu koje samo nadopunjuju taj izgled i pojačavaju vibru – tvrde.

Komentara 4

Avatar Gustav
Gustav
09:50 23.02.2015.

Toliko meljete o tom pogledu na sve strane Zagreba a ni jedne fotografije sa tim pogledom !

BE
Bedem1
10:18 23.02.2015.

Zamislite,PROSTRANI (veliki)stan od 70 kvadrata na vrhu NEBODERA od devet spratova.Ja pomislio barem 250 kvadrata na 50-om spratu,a ono kokosinjac.Moja kuca od 500 kvadrata je prostrana a ne taj kokosinjac.Kuhinja je manja od mog kupatila a dnevni boravak taman kao moj hodnik i gdje su smjestili TV,zaboljeti ce ih vrat,a samo mogu misliti kako su im velike spavace sobe,kao u podmornici.

ZA
zagrepcaninb
09:44 23.02.2015.

Dovoljno je samo pogledati promašenu orjentaciju TV ekrana na prvoj fotografiji koga u dnevnom boravku gledaš okrenut leđima. Na portal se može staviti svašta, pogotovo ako ti je netko prijatelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije