13.11.2018. u 14:57

Za novi izgled kupaonice ne mora biti potrebno razbijati pločice i stavljati nove. Postoje puno bezbolniji načini

Pločice u kupaonici već su dotrajale ili su vam dosadile? Vrijeme je da nešto promijenite kako bi kupaonica dobila novi, ljepši izgled. Ako iz financijskih razloga ne želite skidati stare pločice i postavljati nove ili vam je to trenutačno prevelik zahvat, odlučite se za bojenje postojećih pločica ili pak za dekorativni premaz za pločice.

Bojenje najjeftinije

Bojenje postojećih pločica jednostavan je postupak kojim ćete napraviti veliku promjenu u kupaonici, a možete sve napraviti sami kako biste dodatno uštedjeli. Od pribora vam je potrebno samo blago abrazivno sredstvo za čišćenje, krpe, spužve, boja za pločice, valjak, četka i zaštitna traka.

Za što kvalitetniji učinak i ljepši izgled treba dobro pripremiti podlogu za bojenje tako što ćete prvo abrazivnim sredstvom očistiti površinu i smanjiti glatki sjaj. Nakon toga treba brusnim papirom velike granulacije prebrusiti cijelu površinu pločica.

Foto: Ankica Juričević

Kada ste gotovi s brušenjem potrebno je dobro očistiti prašinu a potom nanijeti kvalitetan visokoadhezivni temeljni premaz kako bi boja što bolje prianjala.

Temeljni premaz nanosi se u dva sloja valjkom ili četkom. Nakon nanošenja prvog sloja premaza pustite ga da se dobro osuši a potom nanesite još jedan sloj. Kad se sve dobro osuši, počnite s bojenjem. Postoji cijeli spektar boja kojima možete potpuno promijeniti izgled kupaonice.

Da vas kupaonica, kad ste gotovi s bojenjem, ne bi podsjećala na staru kupaonicu, postoji jedna nova, drukčija tehnika bojenja. Tom tehnikom rješava se problem vidljivih udubljenih fuga tako da se preko fuga nanosi tanki sloj žbuke, a tek tada sloj specijalne boje za keramičke pločice koja prekriva cijelu površinu pa onda fuge više nisu vidljive.

Otporni premazi

Osim boja za pločice postoje još i različiti dekorativni premazi za keramičke pločice. Oni čine deblji sloj pa su samim time otporniji na vanjske utjecaje. Pri nanošenju dekorativnog premaza koji može biti različite vrste (ovisno o bazi), popunjavamo postojeće fuge između pločica i poravnavamo površine, te na taj način dobivamo potpuno novi izgled. Završni izgled površine ovisit će o tome na koji način nanosimo premaz te o njegovoj vrsti.

Dekorativni premazi proizvedeni su na mineralnoj osnovi kao i njihovi pigmenti kojima su obojeni. U imenu pojedinog premaza sadržana je osnova pa tako razlikujemo cementni, vapneni, glineni i metalni premaz.

Foto: TERRA SOL

Treba spomenuti još i dekorativni beton kao dobro rješenje za preuređenje kupaonice. To je tankoslojna žbuka koja se nanosi glodalicama i špatulama na keramičke pločice kao i na druge materijale. To je najdeblja vrsta obloge te je otpornija na habanje od boja za pločice kao i od dekorativnih premaza.

U posljednje vrijeme ta je obloga vrlo popularna i djeluje efektno. Debela je samo dva milimetra te ne mijenja bitno visinu podnih ili debljinu vertikalnih pločica. Nakon što je površina obrađena može se patinirati kako bi se dobio dojam starine ili nijansirati drugom bojom.

Završni efekt površine “beton dekorativa” daje finiš koji može biti sjajni, satenski mat ili mat, ovisno o želji.

>>Mala škola uređenja: biljke kao stilski pečat

Komentara 3

MR
mrki69tua
09:05 02.11.2014.

Lakše je odštemat stare i staviti nove pločice, nego sve ovo.

PS
Privatni sektor
09:36 02.11.2014.

Jos morate znati da beton cire nije jeftin, ali savrseno izgleda

FN
fnja.njimko
08:46 02.11.2014.

Može li se nakon ovakva preuređenja ribati kupaonica "Vim"-om?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije