DIY

Presvucite sami staru plišanu fotelju u trendi ‘patchwork’ ruho

uradi sam ana gaće fotelja
Foto: Tonći Andrijašević
1/3
31.08.2019.
u 07:00

Patchwork je postao omiljen uzorak u uređenju doma. Iskoristite staru fotelju i komade tkanina i upustite se u avanturu tapeciranja

I dok se neki još uvijek pitaju zašto su komadi različitih boja i uzoraka povezani u jednu, po njihovu sudu, neskladnu cjelinu, patchwork se već odavno s prekrivača za krevete preselio i na tapecirani namještaj.

Tako trgovine namještaja sve češće u svojoj ponudi imaju patchwork komade – fotelje, sofe, naslonjače i taburee, a neki drveni (vrata na ormarima ili ladicama) i stakleni primjerci (kuhinjske zidne ploče), pa čak i podovi (keramika, tepisi) imaju patchwork uzorke. “Patchworkmanija” jako se dobro snalazi u raznim stilovima, ali je svakako bitno ne pretjerivati u količini. Poanta je ovdje u detaljima kojima ćete osvježiti interijer i učiniti ga zanimljivijim.

Dinamičan detalj u domu

Naročito je dobrodošao u mladenačkim i monokromatskim interijerima, kako bi razbio monotoniju. Naša suradnica Ana Gaće Tadić kojoj su velika strast tzv. DIY projekti (engleska kratica od “uradi sam”) nije, naravno, mogla odoljeti izazovu patchworka te je iza nje niz proizvoda “odrađenih” u ovoj tehnici. No, make over fotelje koju vam danas prikazujemo prvi je ovako veliki komad namještaja.

Stara plišana fotelja, bez koje se nekoć nije mogao zamisliti nijedan dnevni boravak, bila je pravi izazov za našu stalnu suradnicu, koja uvijek iznova oduševi čitatelje novim uracima.

Zahtjevna ‘adaptacija’

Ovaj posao bio je zahtjevniji od svih dosadašnjih “uradi sam” aktivnosti jer je bilo puno dugotrajnih faza u procesu nastanka. Trebalo je odabrati tkanine, izrezati ih i sašiti u mozaik. Zatim je trebalo rastaviti fotelju, obojiti njezine dijelove, staviti novu spužvu te tek na koncu tapecirati dijelove od spužve. Ana smatra da ovakav make over može napraviti svatko.

– Nije nužno stručno znanje, ali svako predznanje i iskustvo uvijek su dobrodošli. Naravno, treba imati spretne ruke, dobru volju i biti kreativan – ističe Ana te dodaje da je pri renoviranju idealno slikati i bilježiti fazu po fazu rastavljanja. Tako ćemo, naime, olakšati sebi ponovno spajanje.

– Treba voditi računa i o tome gdje se nalaze mjesta na kojima je fotelja pričvršćena vijcima. Jer, kad stavljamo novu ljepenku, spužvu i tkaninu, prekrijemo stare rupe – otkriva Ana. •

Foto: Tonći Andrijašević

1. Pripremite fotelju tako da je očistite i premjestite na neko mjesto poput garaže, balkona ili terase, kako bi imali što više prostora za rad.

 

Foto: Tonći Andrijašević

2. Fotelju uz pomoć čekića, kliješta i odvijača rastavite pažljivo na dijelove te očistite. Skinite tekstil kako bi ostali samo spužvasti oblici.

 

Foto: Tonći Andrijašević

3. Drvene dijelove prebrusite kako bi skinuli lak i stari sloj boje. Obojite ili prelakirajte te ostavite dijelove da se suše.

 

Foto: Tonći Andrijašević

4. Krenite na šivanje patchworka. Za podlogu uzmite vatelin.

Foto: Tonći Andrijašević

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije