SKANDINAVSKI STIL

Prekrasan, topao dom u Poreču iz kojeg gosti ne žele otići

kuća poreč
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/72
16.05.2018.
u 07:10

Preseljenjem iz stana u kućicu u nizu četveročlana obitelj dobila je više kvadrata koji su omogućili da oboje djece imaju svoje odvojene privatne kutke

Početkom prošle godine ostvarila se želja obitelji Finderle da svoj 'dom od 70 četvornih metara zamijeni većim.

Osim većeg broja soba, kojima bi oboje njihove djece – 15-godišnja Rebecca i 18-godišnji Ruben dobilo svoje zasebne privatne kutke, uvjeti vlasnika prilikom traženja nove nektretnine bili su da to bude baš u spomentuom kvartu te da se nalazi u blizini mora i centra. Vlasnici Patrik i Vesna Finderle priznaju da nije bilo lako naći baš takav interijer budući da se u tom dijelu Poreča stambeni objekti rijeđe prodaju, a usto su, prema njezinu sudu, i preskupi te više nalikuju na male hotele nego obiteljske kuće.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

- Slučajno smo naišli na jednu kuću u nizu s odgovarajućim brojem kvadrata, u predivnom kvartu, za nas idealnom kvartu, koji izgledom podsjeća na američke – u sklopu kuće nalazi se i garaža te malo prednje i stražnje dvorište zasađeno biljem. Ovako smo dobili dom s dovoljno mira, a ujedno i blizu mora i čistog zelenila, udaljenih svega 10-ak hoda – objašnjava vlasnica koja je sama uredila cijeli interijer. Većina prostornih promjena koje su uslijedile u sklopu adaptacije, koja je još uvijek u tijeku, budući da vrt i parkirna mjesta, kao i potkrovlje 'čekaju bolje dane', njezine su ideje.

- Kuću smo zatekli uređenu u neodređenom stilu koja je vapila za kompletnom adaptacijom pa smo cijeli interijer, kao i vrt pretvorili u gradilište – kaže Vesna Janko Finderle. Adaptacija je uključivala nove odvode, instalacije plina, vode i struje, nove podne i zine obloge, dodavanje novog prostora koji je dobio ulogu ureda te probijanje novog prolaza i stepeništa za potkrovlje.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nakon preuređenja kuća je dobila raspored koji u potpunosti odgovara potrebama ove četveročlane obitelji – arhitektonski i dizajnerski ona se sada sastoji od tri dijela – dnevnu zonu s open spaceom i uredom u prizemlju, noćnu zonu s trima spavaonicama na katu i prostranom kupaonicom te etažom u potkrovlju od 50-ak četvornih metara, koji će biti uređen u miran i intiman kutak za druženja i dodatne interese i hobije stanara.

U uređenju se vlasnica vodila osnovnim idejama o prozračnom, udobnom prostoru povezanom s prirodom i punim svjetla. I u svojim namjerama je i više nego uspjela jer teško bi netko mogao zaključiti da ovdje na djelu nije bio dizajnerski profesionalac.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

- Želim i volim lijep dizajn, međutim ako on ima svrhu samo dizajna koji je oku ugodan, ali ne i primamljiv za stanovanje onda nije u potpunosti realizirao svoju svrhu i namjenu. Opremanje s luksuzom je jedno, međutim onaj tko stanuje u tom prostoru prvenstveno se treba osjećati ugodno i da taj prostor ima svoju funkcionalnost – ističe vlasnica dodajući kako je jedini 'minus' u opremanju bio ograničeni budžet. No i u tome Vesna Janko Finderle vidi korist jer je tako još više došla do izražaja njezina kreativnost.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

- Lako je opremati s negoraničenim sredstvima, zar ne? Čar je od ničega napraviti nešto i da pritom ono ispadne lijepo – obrazlaže vlasnica koja je vođena ljubavlju prema uređivanju upisala školu za dizajn interijera, te vrlo često pomaže savjetima prijateljima i poznanicima. Kako je njihov stan bio i tamnim tonovima i rustikalnom stilu, sada je Vesna poželjela nešto posve drugačije i znatno ležernije, s puno stakla i bez zavjesa, kako bi se dio eksterijera – vrt i zelenilo unijeli na taj način u interijer.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Doduše, u kući se naziru natruhe country stila, ali ipak prevladava bijela boja i skandinavski dizajn. Kako bi uštedjeli, dio namještaja donijeli su iz starog stana te napravili brzi makeover na njemu. Tako su stolci u blagovanju dobili su nove tekstilne presvlake, a stol je obojan u bijelu. Umjesto gotovih radnih stolova kupovali su dijelove koje su sami sklapali u cjelinu, i to pod Vesninom dizajnerskom palicom.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Svjesna kako je opremanje stane u bijele nijanse ustvari najteži način opremanja, vlasnica je pomno planirala svaki komad i detalj te ga, da ne dođe do uniformiranosti, vješto kombinirala s komadima od toplog prirodnog drveta te ambijentalnom rasvjetom. Ugodnu domaću i intimnu atmosferu pojačava klavir u dnevnom boravku te kuhinjski otok na kojem uvijek ima zelenila i začinskog bilja te nešto za pojesti.

- Zaista smo sretni u tom prostoru. Drago nam je da se stil ua koji smo se odlučili uklopio u naš način življenja i naše karaktete – zaključuje Vesna.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

>>Topla i dinamična atrijska kuća koja poziva na druženje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije