Kreativci na djelu

Pogledajte kako uz malo novca možete napraviti originalne police

Pogledajte kako uz malo novca možete napraviti originalne police
Foto: Dom i vrt
1/4
28.09.2013.
u 19:55

Kako izraditi korisne i lijepe police od europalete te ljestava i dasaka savjetuje Mirjana Mikulec

Puno puta ste se sigurno zatekli u razmišljanju kako vam nedostaje prostora za spremanje i odlaganje. U isto vrijeme, problem vam je novac i/ili izbor u trgovinama. U nekom od tih slučajeva izrada namještaja po principu "uradi sam", s korištenjem jeftinih i lako dostupnih materijala, uvijek je popularna varijanta. Osim toga, potrebno vam je još samo malo vremena i puno dobre volje.



Biblioteka ili spremište

U ovom članku dat ćemo vam upute kako izraditi dvije korisne i lijepe police.

Prvu policu, koja može biti biblioteka ili spremište kuhinjskih potrepština, vrlo je jednostavno izraditi, a bit će koristan i lijep dodatak vašem domu ili vikendici. Za nju su vam potrebne drvene ljestve te 4 daske različitih dužina. Možete koristiti stare ili nove ljestve. U slučaju da policu radite od starih, prije bojenja u željenu boju, ljestve po potrebi prebrusite. Daske za police također prebojite u boju po vlastitom izboru. Ona može biti ista kao i ljestve, a ako policu koristite npr. za dječju sobu, svaka daska može biti u različitoj boji. To će polici dati na razigranosti, a sobu učiniti veselijom. Kada se svi elementi osuše, slijedi sklapanje police. Najveću dasku umetnite na najnižu stepenicu i zatim krenite prema vrhu stavljajući svaki put malo kraću dasku dok ne dođete do vrha ljestava, gdje dolazi najkraća daska. Daske zatim pričvrstite i vaša polica je gotova.



Drugu policu koju opisujemo možete koristiti kao policu za smještaj začinskog bilja ili bilo koje druge biljke. Zgodno mjesto za smještaj ovakve police je kuhinja ili balkon. Za izradu vam je potrebna samo jedna europaleta. Okrenite je tako da stoji na dužoj bočnoj strani, s donjim dijelom okrenutim prema naprijed. Ako želite grublji i siroviji izgled police, ostavite je u originalnom izdanju. Ako vam je ipak draži malo uredniji izgled, obojite ju u vašu omiljenu boju.


Poruke pišete rukom

Neobojene ostavite jedino vodoravne daske, odnosno "noge" palete, u koje ćete umetati bilje. Njih obojite bojom koja imitira školsku ploču (u našem slučaju crna) jer će to biti mjesto za upisivanje imena biljaka kredom. Kada se sve osuši, umetnite teglice s biljkama u utore i vaša nova polica sa svježim začinima je gotova. Cijelu paletu možete samo osloniti na balkonski zid na podu ili izbušiti dvije rupe za kuke na kojima ćete cijelu paletu objesiti na zid. Osim začinskog bilja, polica može poslužiti i za bilo koje drugo bilje (sobno ili vanjsko cvijeće), a dio po kojem se može pisati uvijek je zgodan detalj, ako nizašto drugo, ono barem da svojim ukućanima možete ostavljati poruke. Živimo u digitalno doba, ali poruka napisana rukom ima kudikamo veći šarm.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije