Kao u filmu

Pogledajte kako su vlasnici zaljubljeni u film uredili svoj stan

Pogledajte kako su vlasnici zaljubljeni u film uredili svoj stan
Foto: Dom i vrt
1/3
30.05.2013.
u 01:53

Prostor utemeljen na filozofiji snimanja filma uredila je Mirjana Mikulec.

Stvaranje idealnog interijera za pojedinog klijenta rezultat je uvijek različitog kreativnog procesa koji često pred projektanta postavlja i neobične izazove.

U ovom slučaju, riječ je o uređenju stana strastvenih filmofila. Njihova želja bila je stvoriti što otvoreniji prostor dnevnog boravka, prožet motivima koji asociraju na njihovu strast prema sedmoj umjetnosti.

Naizgled jednostavan, ovaj zadatak u sebi krije neobičnu zamku – suhoparno nabrajanje motiva i memorabilija filmske povijesti ne znači nužno i recept za dobar stambeni prostor. Posteri, figurice i suveniri mogu biti zgodni detalji u tematskom café baru, ali u prostoru dnevnog boravka mogu postati opterećujući čimbenik, zagušujući smisao i funkcionalnost prostora kakofonijom boja, oblika i smisla.

Motiv projekcijskog platna otpočetka je postavljen kao imperativ

U razgovoru s klijentima došli smo do zaključka da bi vrijedilo pokušati s drukčijim pristupom. Zašto ne kreirati prostor utemeljen na filozofiji snimanja filma, pritom dajući korisniku glavnu ulogu u fabuli života na filmskom setu radije nego u muzeju filma?

Kamera kao promatrač

Slijedeći tu misao kao lajtmotiv, odlučili smo naglasiti atmosferu sa samo nekoliko glavnih oblikovnih elemenata, inventar komponirati nenametljivo i kompatibilno, a s nekoliko dobro odmjerenih detalja zaokružiti i dati smisao cijeloj prostornoj kompoziciji. Početna inspiracija proizašla je iz stila snimanja filmova klasičnog razdoblja Hollywooda tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojem kamera nikad ne privlači pozornost na sebe, već je radije neutralni promatrač radnje. Nadalje, svima nama zajednička iskustva gledanja filma u kinu od djetinjstva do danas u sebi kriju brojne skrivene motive koje je trebalo identificirati i rafinirati za interpretaciju u novom obliku.

Specifičnost prostora u kojem se zahvat događa jest njegova iznimna otvorenost prema vanjskom prostoru. Smješten na uglu zgrade, dnevni boravak obiluje prozorima s vrlo izdašnom količinom dnevnog svjetla. Dobro za život, malo manje dobro za gledanje filmova po danu. Tu se pojavilo nekoliko motiva kontekstualno pogodnih za interpretaciju – teške satenske zavjese evociraju uspomene na zastore iza kojih su se nekoć skrivala projekcijska platna, a tamno bojeni zidovi podsjećaju na tri zida kinodvorane utonule u magičnu tamu filmske projekcije. Relativno rijetko korišteno rješenje svih zidova boravka bojenih tamnim tonovima izbjegava tmurni dojam upravo velikom dostupnom količinom dnevnog svjetla te svijetlim parketom i bijelim stropom.

Smješten na uglu zgrade, dnevni boravak obiluje prozorima s vrlo izdašnom količinom dnevnog svjetla

Motiv projekcijskog platna otpočetka je postavljen kao imperativ. Budući da se u sklopu dnevnog boravka trebao smjestiti i stol za blagovanje, nije bilo moguće ostvariti simetrični smještaj TV ekrana, što bi narušilo zamisao zida na kojem se događa čarolija pokretnih slika. Jedini zid u prostoru koji nema nikakvih otvora bio je logičan izbor za smještaj TV-a, ali trebalo je oblikovati ga tako da on cijelom svojom dužinom predstavlja vizualni centar prostora.

Jednostavnim geometrijskim oblikovanjem ploče ispod TV-a i zidnog elementa od tamnog drveta grubo četkane površine ispresijecane dinamičnom intarzijom od kroma, stvoren je živ i dinamičan prostorni sklop. Kuhinja koja se nadovezuje na prostor boravka riješena je minimalistički, ali ponavlja izvorni koncept glavnog prostora, s tamnim elementima i dinamičnim središnjim zidom.

Lebdeća biblioteka

Preostali detalji, poput “lebdeće” biblioteke, runskih slova i u staklo obloženih stupova skrivene su reference na neke poznate filmove, od “Istjerivača duhova” do “Gospodara prstenova”, i predstavljaju klijentima na emotivnoj razini važne motive. Koncept ‘uskrsnih jaja’, skrivenih referenci u umjetničkim djelima, odavno je poznat, a svoje je mjesto pogotovo pronašao u filmskoj umjetnosti. Pri stvaranju ovog interijera nastojali smo filmsku priču klijenata ispričati kroz igru asocijacija i skrivenih poruka radije nego izravnim opisivanjem, nastojeći stvoriti prostor koji će pružiti idealnu funkcionalnost uz nenametljiv odjek nekih drugih (boljih?) vremena kinematografije.

Tamna boja zidova i veliki prozori
- Tamnu boju zidova kompenziraju velika površina prozora te svjetlina poda i stropa.
- Zahtjev za tematsko uređenje prostora proveden je kroz igru asocijacija, dok se doslovni motivi pojavljuju samo u detaljima.
- Kuhinja slijedi isti obrazac prostornih naglasaka kao i boravak.
- Konstruktivnom elementu stupova dan je dašak glamura oblaganjem u staklo i krom.

NE PROPUSTITE: Otkrivamo koji su trendovi u uređenju modernih stanova i kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije