ispod zemlje

Planirate živjeti u suterenu? Imamo sjajne ideje koje će vam pomoći da stvorite topao dom

rasvjeta
Promo
24.09.2021.
u 14:17

Pri izboru podne obloge važno je imati na umu da su vlaga i plijesan također problem na koji često nailazimo u suterenskim prostorima

Akoi planirate uređivati suterenski stan i živjeti u njemu, valja znati nekoliko stvari, posebno ako niste sigurni odakle početi. Pokušat ćemo vam riješiti dileme s kojima ste se suočili već u startu. S obzirom na to da je suteren etaža ispod prizemlja te je jednim dijelom ukopan u teren, nedostatak dnevnog svjetla jedan je od najvećih problema.

Foto: pixabay

Prije samog uređenja suterena važno je osigurati dovoljan dotok dnevnog svjetla u prostor. Stoga birajte ugradnju prozora što tanjih okvira bez obzira na to od kojeg su materijala proizvedeni (drvo, aluminij ili PVC). Također je važno birati prozore s otklopnim krilima za provjetravanje prostora i kao sigurnosni element nisko smještenih prozora. Kako biste osigurali što više dnevnog svjetla u prostoru odlučite se za ugradnju staklenih ulaznih vrata.

Foto: Dom i vrt

Osjećaju prozračnosti i vizualno većem dojmu suterenskog prostora pridonijet ćete pravilnim odabirom boja. Odaberete li bijelu s kombinacijom nježnih pastelnih tonova, ne možete pogriješiti. Pri izboru podne obloge važno je imati na umu da su vlaga i plijesan također problem na koji često nailazimo u suterenskim prostorima. Birate li drvenu podnu oblogu, potrebno je voditi računa o zaštitnom premazu protiv vlage. Usto, dobro je znati da neke vrste drva (kao što je tikovina) dobro podnose vlažne prostore. Odlučite li se pak za postavljanje keramičkih pločica, vodite računa o tome da je uz dobru podlogu potrebno osigurati donji hidroizolacijski sloj i specijalnu fugu. Ako biste radije odabrali laminat, onu vrstu koja vam se sviđa, prije svega provjerite sadrži li sloj otporan na vlagu.

Foto: arhiva

Toplinska izolacija također je ključan element pri uređenju suterenskog prostora. Neadekvatna toplinska izolacija glavni je uzročnik vlage i plijesni u prostoru. Stoga na njoj nemojte štedjeti, dugoročno će se isplatiti.

Spomenimo još i rasvjetu kao jako važan element pri uređenju suterena. Svaka prostorija suterenskog stana trebala bi imati centralnu rasvjetu jačeg intenziteta. Rasvjetnih tijela u suterenskom prostoru ne može biti previše pa ih postavite gdje god želite. Ambijentalna rasvjeta toplijih tonova (podna i stolna lampa) pridonijet će vizualnom dojmu topline doma.

rasvjeta
1/12

Drveni namještaj također će pridonijeti osjećaju topline. Pazite da prostor ne pretrpate krupnim namještajem i nepotrebnim stvarima kako ga ne biste prigušili. Znamo da suterenski prostori nemaju zavidan pogled prema van, stoga u dom unesite što više prirodnih elemenata. Sobne biljke svakako će dobro doći, samo je važno birati one vrste koje će dobro podnositi boravak u prostoru bez puno dnevne svjetlosti.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije