SNAŽAN ZAOKRET

Plan do 2030.: “Zelena gradnja” bit će glavni zamašnjak građevinskog sektora

zgrada
Thinkstock
19.02.2015.
u 10:13

Trenutačno je u Hrvatskoj najbolja situacija s energetskom obnovom obiteljskih kuća, a dobro napreduje energetska obnova javnih zgrada

Zelena gradnja nema alternative i bit će pokretač graditeljskog sektora, podcrtala je to Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, na 7. Better Building Brunchu organiziranom na temu “Graditeljstvo u Hrvatskoj 2015./2030. – smjernice za razvoj i zakonska regulativa“.

Prema zacrtanim smjernicama, “zelena gradnja” bit će ponajviše usmjerena na zaštitu postojećeg prostora i korištenje “brownfield” koncepta (ulaganje u prostor postojeće izgradnje) u budućim investicijskim projektima te daljnji angažman države kroz nacionalne programe i subvencije u smjeru energetske obnove postojećeg fonda građevina. To ujedno znači i zaštitu vodnih resursa, korištenje obnovljivih izvora energije i energetski učinkovitih sustava u zgradarstvu, korištenje suvremenih zelenih tehnologija, proizvoda i inteligentnih rješenja.Podcrtano je i da je važno korištenje recikliranih materijala te nastavak rada na implementiranju zelene javne nabave.

Ministrica je dodatno istaknula da je trenutačno u Hrvatskoj najbolja situacija s energetskom obnovom obiteljskih kuća, a dobro napreduje energetska obnova javnih zgrada. Uz Ministarstvo, osnivač ovog skupa je i Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a njihov predsjednik Hrvoje Kvasnička objelodanio je kako HSZG sudjeluje i u velikom europskom projektu koji počinje 1. ožujka, a cilj mu je razvoj platforme tržišta za projektante, izvođače i sve sudionike u procesu projektiranja i gradnje te obnove zgrada.

– Želimo da energetska učinkovitost i zelena gradnja budu jedan od zamašnjaka u razvoju graditeljstva Hrvatske, koje je i onako svuda u svijetu prepoznato kao visoko profesionalno područje – istaknula je Anka Mrak Taritaš, dodavši kako je najveći izazov hrvatskog obrazovanja uvesti u srednje škole kvalitetnu edukaciju o zelenoj i održivoj gradnji. Naravno, što prije!     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije