BUDITE PRIPREMLJENI

Pet zlatnih savjeta kod adaptacije kupaonice

kupaonica savjeti
Foto: Iva Ćurić
1/4
23.08.2020.
u 07:00

Donosimo vam korisne upute koje će vam pomoći da renoviranje prođe što uspješnije i kako biste bili što zadovoljniji rezultatom

Svatko tko je jednom u životu u svome domu adaptirao kupaonicu, zna koliko je to zahtjevan zadatak, ravan poduhvatu. Osim rušenja, skidanja starih pločica i mijenjanja instalacija, veliki je posao pronaći nove sanitarije i detalje i stvoriti od kupaonice ugodan postor.

Jer, kupaonice nisu više samo mjesta u kojima se samo obavljaju higijenske potrebe, nego i prostor koji treba zadovoljiti funkciju opuštanja, relaksacije pa za njega nerijetko angažiramo dizajnera. No, problem je i u tome što je to prostorija koju doista trebamo, a koju zapravo za vrijeme adaptacije ne možemo koristiti, pa onda mnogi stvari, u želji da se ona čim prije dovrši i bude u funkciji, napravimo brzopleto.

Tek nakon što je sve gotovo, vidimo greške i žalimo što više vremena nismo posvetili odabiru pločica ili drugih elemenata. Stoga je iznimno važno dobro se pripremiti i biti informiran o svemu te ako je moguće, uz pomoć majstora i savjete dizajnera, nabaviti unaprijed sve što nam treba.

Donosimo vam još nekoliko korisnih i dragocjenih savjeta koji će vam pomoći da adaptacija prođe što uspješnije i kako biste bili što zadovoljniji rezultatom.

Foto: Iva Ćurić

STRUČNA POMOĆ - Angažirajte stručnjaka, jer će se njegovi savjeti i ideje itekako vidjeti u konačnom rezultatu. Iako nam se čini da je svaka kupaonica ista i da tu nema puno 'filozofije', stručnjak će vas uputiti i upozoriti na neke stvari koje treba pripaziti a koje vjerojatno niste primijetili. I zasigurno će imati bolje i orignalnije ideje od vas. Usto, često bismo nešto htjeli postići u prostoru, ali jednostavno ne znamo kako te zamisli i realizirati. Upravo u tome će vam pomoći dizajner!

BUDŽET - Kao i svaka druga, i ova adaptacija uvijek će vas stajati više nego što ste planirali. No unatoč tome izrada i planiranje budžeta itekako je bitno. Obavezno stavite na papir ono što želite i koliko bi to otprilike stajalo, te usporedite s iznosom koji ste spremni izdvojiti. Nemojte štedjeti na sanitarijama jer vjerojatno niste toliko bogati da svakih par godina možete raditi novu adaptaciju. Pri adaptaciji računajte uvijek da ćete nešto dodatno morati mijenjati, izravnavati podove, skraćivati vrata, raditi novu hidroizolaciju... a sve to povisuje troškove.

FUNKCIONALNOST - Ovdje opet dolazi do izražaja angažman dizajnera. On će vas uputiti u trendove i razne mogućnosti (više se pločice ne stavljaju od zida do zida, po svim površinama, a podove osim keramike dolazi često epoksi smola, mramor...). Usto, dizajer će znati bolje nego vi kako iskoristiti prostor ili kako riješiti neki prostorni problem (nizak strop, zatvaranje vrata, skučenost prostora...).

Foto: Iva Ćurić

SVJETLO I DETALJI - Kako je kupaonica mjesto u kojem se želimo i opustiti i osjećati se ugodno, moramo posebnu pažnju posvetiti i rasvjeti i detaljima jer se njima, kao i odabirom boja pločica i zidova, to i postiže. Osvjetljenje mora biti funkcionalno, ali pazite i na njegovu estetsku komponentu i činjenicu da ono, kao i detalji, daje atmosferu i oplemennjuje prostor. Osim stropne, poradite i na zidnoj rasvjeti - ona će učiniti čudo u prostoru.

Foto: Iva Ćurić

VENTILACIJA - Budući da sve manji broj kupaonica, naročito u stanovima u stambenim zgradama, ima prozore, ventilacija je 'must have'. Zato, ako već nemate otprije ugrađenu ventilaciju adaptacija je pravi trenutak da to učinite. Ne samo zbog dotoka svježeg zraka, nego i otklanjanja vlage. Konzultirajte se s izvođačem radova ili dizajnerom gdje ćete ju pozicionirati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije