savjet stručnjaka

Pet savjeta uz koje će vaš dom trošiti puno manje uz minimalna ulaganja

perilica
Shutterstok
22.12.2020.
u 07:00

Ako još niste, obavezno sve žarulje u kući zamijenite LED žariljama i instalirajte pametno brojilo - to su dva jednostavna, ali velika načina uštede na računima za energiju

Zimi puno našeg teško stečenog novca odlazi na račune za grijanje. Međutim, nekoliko pametnih ulaganja može vam, dugoročno, uštedjeti novac.

- Što je dom bolje izoliran, to će zimi biti toplije, a hladnije na ljetnom suncu - objasnio je Demetir Efstat, inženjer plina. -‘Dobro izolirani prostori omogućuju zaglavljivanje zraka u kući i spriječit će ga da izlazi iz područja poput potkrovlja - što također rezultira nižim računom za energiju. 'Termalne zavjese jeftin su i super učinkovit način da se zaštitimo od hladanog zraka, a dom će izgledati bolje, posebno ako odaberete neki zanimljiv uzorak - savjetuje.

Foto: Living

Pravilna briga o kućanskim aparatima je presudna kako bi duže trajali. - Jedan od ključnih čimbenika na koji treba paziti je kamenac koji može otežati rad uređaja i skratiti im životni vijek - kaže Claudia Berto, stručnjakinja za uklanjanje kamenca. - Dokazano je da redovita upotreba proizvoda za uklanjanje kamenca može godinama produžiti život svakodnevnih uređaja poput kuhala za vodu, glačala i perilice rublja bez nanošenja štete - zaključuje.

Foto: Promo

Strojevi za pranje rublja i sušilice rublja velika su investicija u startu pa je pametno omogućiti im što bolje uvjete kako bi što dulje trajali. Ako vam se čini da trošite više električne energije nego što bi trebalo, moguće je da filter u nekom od navedenih uređaja treba očistiti. Filter perilice rublja treba čistiti svakih šest mjeseci kako bi se uklonio nakupljeni materijal, zalutali novčići i bilo koji drugi zalutali komadić. Kad pak govorimo o sušilici rublja, filter treba isprazniti nakon svake upotrebe. To osigurava da sušilica ne troši više energije.

Foto: Promo fotografije

Ako još niste, obavezno sve žarulje u kući zamijenite LED žariljama i instalirajte pametno brojilo  - to su dva  jednostavna, ali velika načina uštede na računima za energiju. - LED žarulje obično troše do 90% manje energije - objašnjava Chris Georgiou, stručnjak za grijanje te dodaje kako korištenje pametnog brojila omogućuje  puno bolji nadzor potrošnje energije.

Foto: Shutterstok

Lako je zaboraviti očistiti uređaje koji čiste za nas. Ako odvojite vrijeme za redovito čišćenje usisavača i perilice posuđa, ne samo da će im pomoći da duže traju nego će oni biti učinkovitiji, a vaši računi za energiju niži.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije